Ενορχηστρωμένη επίθεση από Λαμπρόπουλο – Νίκα για την έδρα στη Μεσσηνία


«Εμφύλιος» στη Ν.Δ. για την έδρα της Μεσσηνίας

Πρώτες διαμαρτυρίες για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και στα σκαριά «κίνημα» για την επιστροφή του Κ. Καραμανλή στην προεδρία του κόμματος

Έντονος εκνευρισμός, αλλά και μια περίεργη κινητικότητα κυριαρχεί στη Ν.Δ. την επομένη της εκλογικής ήττας από το ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή του κόμματος να επικρίνει την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για «πολιτικό όρκο» αποτέλεσε για πολλούς το «κερασάκι στην τούρτα» της συντηρητικής στροφής του κόμματος, ενώ αρνητικά ήταν και τα σχόλια για το σπάσιμο της άτυπης πλην όμως θεσμικού χαρακτήρα παράδοσης – παραλαβής του Μαξίμου από τον απελθόντα στο νέο πρωθυπουργό.
Η περίεργη αυτή κατάσταση ξεκίνησε να εμφανίζεται κατ’ αρχήν από τη Μεσσηνία, το κάστρο του Αντώνη Σαμαρά. Αφορμή ήταν η ανακοίνωσή του ότι θα κρατήσει τη βουλευτική του έδρα εδώ, μη επιτρέποντας έτσι στον Γιάννη Λαμπρόπουλο που ήταν δεύτερος, επί της ουσίας πρώτος βουλευτής, να εκλεγεί. Έτσι, χθες ξέσπασε ένας πόλεμος δηλώσεων με πρωταγωνιστές το δήμαρχο Καλαμάτας Π. Νίκα, τον τέως πλέον βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, τον Περικλή Μαντά, πρόεδρο της ΝΟ.Δ.Ε και αντιπεριφερειάρχη, αλλά και άλλα στελέχη.
Παράλληλα, σε επικοινωνία ανθρώπων της Μεσσηνίας με το «Θάρρος», μας δήλωσαν ότι ήδη ετοιμάζεται κίνηση με αίτημα την επιστροφή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, αφού ο Αντώνης Σαμαράς «κατάντησε τη φιλελεύθερη παράταξη κάτι σαν την παλιά Πολιτική Άνοιξη».
Τα τηλεφωνήματα που δεχτήκαμε ήταν και από την επαρχία της Μεσσηνίας (σ.σ. συγκεκριμένα από το Σουληνάρι), αλλά και μέσα από την Καλαμάτα. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωσή του ο κ. Λαμπρόπουλος «φροντίζει» να υπογράψει ως «βουλευτής της φιλελεύθερης παράταξης», συμβουλή που έδινε τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Καραμανλής σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Παναγιώτης Νίκας
Το… παιχνίδι των επίμαχων δηλώσεων άρχισε, χθες, από το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα.
Συγκεκριμένα, το πρωί έκανε την ακόλουθη γραπτή δήλωση: «Οφείλω να ενώσω τη φωνή μου μ’ όλους αυτούς που ζητούν ο Γιάννης Λαμπρόπουλος να συνεχίσει να εκπροσωπεί τη Μεσσηνία ως βουλευτής της στο Κοινοβούλιο.
Ο Γιάννης Λαμπρόπουλος τιμήθηκε από τους Μεσσήνιους περισσότερο από κάθε άλλη φορά, λαμβάνοντας πάνω από το 50% των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία, ενώ αναδείχθηκε πρώτος κατά τη σταυροδοσία μεταξύ όλων των υποψήφιων βουλευτών στην Πελοπόννησο. Τιμήθηκε για το ήθος, το έργο, τη συνεχή ενασχόλησή του με τα προβλήματα του νομού, τη διαχρονική προσφορά του στη Μεσσηνία, αλλά και την προσφορά του στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδος μας.
Η Μεσσηνία δεν μπορεί να μείνει χωρίς φιλελεύθερη εκπροσώπηση στο Κοινοβούλιο, αφού ο τ. πρωθυπουργός έχει σοβαρά θεσμικά καθήκοντα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συμμετοχή του Γιάννη Λαμπρόπουλου στο Κοινοβούλιο είναι θέμα που συνδέεται με την παρουσία, την προβολή και τα συμφέροντα της Μεσσηνίας σε κεντρικό επίπεδο και γι’ αυτό πρέπει να υποστηριχθεί σθεναρά απ’ όλους όσοι έχουν ρόλο και λόγο σ’ αυτόν τον τόπο».

Γ. Λαμπρόπουλος
Η παράταξη στη Μεσσηνία δε θα έχει τον εκπρόσωπό σας
Ακολούθησε η επιστολή του Γιάννη Λαμπρόπουλου, μέσα από την οποία ευχαριστεί όσους τον ψήφισαν, σχολιάζει την επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να κρατήσει την έδρα της Μεσσηνίας, αλλά και την παρουσία των τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημειώνει: «Αγαπητοί μου συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, σας ευχαριστώ θερμά, μέσα από την ψυχή μου, για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε και σε αυτές τις εκλογές. Εσάς, που μου δώσατε και πάλι την ψήφο σας, αλλά και όλους τους άλλους, που καθημερινά, με τον καλό σας λόγο, μου δείχνατε την εκτίμησή σας και την αγάπη σας.
Με την παράταξη συρρικνωμένη, όσο ποτέ στην ιστορία της, εσείς μου δώσατε είκοσι χιλιάδες ψήφους και με φέρατε πρώτο στο νομό και σε όλη την Πελοπόννησο. Εσείς με στείλατε με ισχυρή βούληση, να σας εκπροσωπήσω στη Βουλή.
Όμως, η παράταξη στη Μεσσηνία δε θα έχει τον εκπρόσωπό σας. Ο δικός σας άνθρωπος, που έδινε μάχες, που στήριξε τη Μεσσηνία, που αγωνιζόταν για τα προβλήματά της, δε θα είναι στη Βουλή, παρά τη θέλησή σας. Παραμερίζω το ηθικό και το προσωπικό μέρος της πράξης. Η πραγματικότητα, όμως, είναι μια.
Στη Βουλή η Μεσσηνία θα εκπροσωπείται από τέσσερις κυβερνητικούς βουλευτές της Αριστεράς και δε θα υπάρχει ο βουλευτής της φιλελεύθερης παράταξης να ελέγχει την κυβέρνηση, να κάνει ερωτήσεις, να ενδιαφέρεται για το νομό, να τρέχει και να αγωνίζεται για τα προβλήματά σας, να είναι παρών στα γεγονότα, στις εορτές, στις εκδηλώσεις. Δε θα υπάρχει αντιπολίτευση στο νομό. Πρωτάκουστο!
Αγαπητοί μου συμπατριώτες, την παρουσία μου στην πολιτική, το ήθος μου, την εντιμότητά μου, την προσφορά μου στο δημόσιο βίο, την πατρίδα μου, τη Μεσσηνία, και την παράταξή μου, την αναγνωρίζετε εσείς, όλοι οι Μεσσήνιοι, ανεξάρτητα πού ψηφίζουν, και αυτό μου αρκεί, η δική σας η κρίση και μόνον και καμία άλλη.
Πιστός και συνεπής στις αρχές μου και στην παράταξή μου, που ποτέ δε δημιούργησα πρόβλημα, αλλά και στην εντολή σας, θα παραμείνω ενεργός και κοντά σας. Θα εξακολουθήσω να είμαι ο δικός σας άνθρωπος. Δε θα κάνω τη χάρη σε κανέναν.
Μαζί θα συνεχίσουμε για τη Μεσσηνία μας. Σ’ αυτές τις δύσκολες, για μένα, ημέρες, η αγάπη σας και η εκτίμησή σας, μου δίνει δύναμη για να παραμείνω όρθιος και δίπλα σας».

Π. Μαντάς
Η έδρα της Μεσσηνίας ανήκει στον Αντώνη Σαμαρά
Εν συνεχεία ήρθε η δήλωση του Περικλή Μαντά, υποψήφιου βουλευτή την Κυριακή, αντιπεριφερειάρχη και προέδρου της ΝΟΔΕ: «Όσοι συμμετείχαμε στο ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας στις εθνικές εκλογές, γνωρίζαμε καλά εξαρχής ότι η μία έδρα του νομού ανήκει στον πρόεδρό μας Αντώνη Σαμαρά, ανεξαρτήτου αποτελέσματος.
Γνωρίζουμε, επίσης, καλά το διαρκές και αδιάλειπτο ενδιαφέρον του Α. Σαμαρά για τον τόπο μας, τη Μεσσηνία, το οποίο κορυφώθηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια, που ως πρωθυπουργός στάθηκε αρωγός στις διεκδικήσεις για έργα και υποδομές, όλων των θεσμικών φορέων του νομού.
Ο εκλογικός νόμος είναι, δυστυχώς, η αιτία, που στο νομό μας η παράταξή μας, αν και συγκέντρωσε υψηλά ποσοστά, θα εκπροσωπείται μόνο από ένα βουλευτή. Έχουμε, όμως, την τιμή η εκπροσώπηση αυτή να είναι από τον πρόεδρο της παράταξής μας. Ο οποίος θα αποτελέσει και την εγγύηση για τη διασφάλιση της ανοδικής πορείας, όχι μόνο του τόπου μας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Ο επί σειρά ετών βουλευτής μας Γιάννης Λαμπρόπουλος έχει αποδείξει με την πορεία του και την πολιτική του στάση, ότι αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο για τον τόπο μας.
Οι πρόσφατες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας τον επιβράβευσαν για αυτή την πορεία με ιδιαίτερα υψηλά χαρτοφυλάκια. Η μεγαλύτερη, όμως, επιβράβευσή του ήρθε από το λαό της Μεσσηνίας, που τον ανέδειξε στην πρώτη θέση και σε μεγάλη απόσταση από όλους εμάς τους συνυποψήφιούς του.
Ο πρόεδρός μας, με τη χθεσινή του επιστολή, διευκρίνισε σε όλους την απόφασή του για την επιλογή της βουλευτικής του έδρας.
Η υποψηφιότητά του στη Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης είχε καθαρά σημειολογικό χαρακτήρα κι αυτό, επίσης, το γνωρίζαμε όλοι. Και σε καμία περίπτωση δε θα ήταν πολιτικά ορθότερο, για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, να πράξει κάτι διαφορετικό.
Οι εκλογές τελείωσαν. Η μάχη, όμως, για το αύριο της πατρίδας μας συνεχίζεται. Και σε αυτή τη μάχη, όλοι εμείς στη Μεσσηνία, με μπροστάρη τον Γιάννη Λαμπρόπουλο, θα είμαστε παρόντες, δίπλα στους πολίτες και μαζί στις διεκδικήσεις για το καλό του τόπου μας».

Απόστ. Γκούνης
Σύμφωνος με την άποψη να πάρει ο κ. Σαμαράς την έδρα της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη δηλώνει ο περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου, Απόστολος Γκούνης. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «συμφωνώ απόλυτα με την άποψη να πάρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας την έδρα στη Θεσσαλονίκη για το συμφέρον της Μεσσηνίας, αλλά και ως πράξη απόδοσης τιμών στον Ιωάννη Λαμπρόπουλο, που προσέφερε τόσα πολλά στο νομό.
Ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος είναι ένας άνθρωπος που μας δίδαξε στην πολιτική τι θα πει ήθος, αξιοπρέπεια, ανιδιοτέλεια και ψυχή. Είναι ο άνθρωπος που μας κάνει υπερήφανους για τις επιλογές μας. Έχει να προσφέρει στον τόπο ακόμα πιο πολλά και είναι το κόσμημα του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Εμείς, η νέα γενιά, που συμμετέχουμε στα κοινά, έχουμε την ανάγκη από τέτοια πρότυπα και θέλουμε να παραμείνουν».

Χρ. Χριστόπουλος
Από την πλευρά του, ο πρώην δήμαρχος Μεσσήνης, Χρ. Κων. Χριστόπουλος, απευθυνόμενος στον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, αναφέρει: «Αγαπητέ κε πρόεδρε, δέχομαι ότι οι δύσκολες ώρες στις οποίες οι πολιτικές εξελίξεις σάς έχουν φέρει, είναι δυνατόν να σας οδηγήσουν σε λανθασμένες ενέργειες. Αυτό είναι ανθρώπινο. Όμως, δεν επιτρέπεται σε έναν πολιτικό του αναστήματός σας, να στερήσει τη Μεσσηνία από την εκπροσώπησή της στη Βουλή με δύο βουλευτές.
Μπορείτε και επιβάλλεται να καταλάβετε την έδρα της Θεσσαλονίκης, ώστε την έδρα της Μεσσηνίας να καταλάβει ο Ι. Λαμπρόπουλος, εκτός αν έχετε λόγους τιμωρίας του.
Υπάρχουν, άραγε, τέτοιοι λόγοι για τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της τελευταίας κυβέρνησής σας; Και πέραν αυτών για τον πολιτικό που αγαπήθηκε από την πλειοψηφία των Μεσσηνίων, ανεξαρτήτως πολιτικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης, όπως αποδείχθηκε συγκεντρώνοντας, στην εκλογική σας ήττα, 20.000 ψήφους, ξεπερνώντας ακόμη και το σύνολο των ψήφων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ; Και αγαπήθηκε, γιατί αγάπησε τη Μεσσηνία και όλους τους ανθρώπους της, της προσέφερε πολλά και έμεινε πιστός σε εσάς και στη Ν.Δ., πάντοτε.
Αυτά από εμένα, που δεν ανήκω ιδεολογικά στο χώρο σας, αλλά αγαπώ και εκτιμώ απεριόριστα τον Ι. Λαμπρόπουλο για ό,τι είναι ως άνθρωπος και για τα όσα έχει προσφέρει στον τόπο».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη