Η οικογένεια των Εφεσίων στην παλιά Καλαμάτα… (φωτογραφίες)

Η οικογένεια των Εφεσίων στην παλιά Καλαμάτα… (φωτογραφίες)

H ΠΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΠΑΘΑΝΑΤΙΣΕ Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ…

Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης

Ο φωτογραφικός φακός συνεχίζει να ενημερώνει τους φίλους της παλιάς Καλαμάτας, παρουσιάζοντας σπάνιο φωτογραφικό υλικό, μέσα απ’ το οποίο γίνεται γνωστή η ιστορία της.


Σήμερα έχει σταθεί και αναφέρεται σε μια ιστορική οικογένεια, της οποίας τα μέλη είχαν στην πόλη μας μεγάλη παρουσία και συνετέλεσαν στην οικονομική της ανάπτυξη. Πρόκειται για την οικογένεια των Εφεσίων, οι οποίοι – ακόμα και σήμερα – μας άφησαν, ως κληρονομιά, κτίσματα αξιόλογα.


Για την οικογένεια αυτή έχουν γραφτεί πολλά και άλλες φορές στις στήλες της αγαπητής μας εφημερίδας «Θάρρος». Όμως, για όσους αγνοούν την ιστορία αυτής της οικογένειας, ο γράφων θ’ αναφερθεί σε αυτή με συντομία.


Οι ιστορικοί μας γράφουν ότι η οικογένεια αυτή (Νίκος – Σπύρος και Σταμάτης) ήρθε απ’ την Έφεσο της Μ. Ασίας. Μορφωμένοι και δραστήριοι, ασχολήθηκαν με τις εξαγωγές της μετάξης και του λαδιού και εισήγαγαν: ξερούς βακαλάους, χταπόδια και «φέσια», που τότε είχαν μεγάλη πέραση.


Απέκτησαν μεγάλη περιουσία και δημιούργησαν μία απ’ τις μεγαλύτερες τράπεζες στην Καλαμάτα.


Έκαναν μεγάλες δωρεές στον τόπο μας, συνετέλεσαν στη δημιουργία του λιμανιού μας και χρηματοδότησαν πολλά ευαγή ιδρύματα.


Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, δυστυχώς, υπήρξε καταστροφικός για την οικογένεια αυτή. Υπέστη οικονομική συμφορά από μετοχές και ομόλογα τραπεζών. Τόσο, που εξαναγκάστηκαν να πουλήσουν το πατρικό τους Μέγαρο στο Γαλλικό Δημόσιο, το 1955.