Ήρθε ο Πανάγος στο καφέ της πλατείας που καθόμουν με τον πατέρα του και, φανερά στενοχωρημένος, του είπε: «Πήγα στο public νa αλλάξω το βιβλίο που μου έκαναν δώρο την περασμένη εβδομάδα στα γενέθλιά μου και δε μου το άλλαξαν. Μου είπαν ότι δε γίνονται αλλαγές βιβλίων, κατ’ εξαίρεση εντός 24 ωρών το παίρνουν πίσω, και μ’ έδιωξαν. Αλλά η απόδειξη γράφει ότι αλλαγές γίνονται δεκτές έως και 15 ημέρες από την ημέρα αγοράς. Είναι σωστό να κοροϊδεύουν;».
Προσφέρθηκα να συνοδεύσω τον Πανάγο, προκειμένου να μάθουμε το γιατί της άρνησης. Απευθύνθηκα στην υπάλληλο που του είχε αρνηθεί την αλλαγή, η οποία μόλις είδε το νεαρό μαθητή να συνοδεύεται, μας παρέπεμψε στο διευθυντή. Ο κ. διευθυντής, αντί απάντησης, μας διάβασε τα ψιλά γράμματα στο πίσω μέρος της απόδειξης, τετρακόσιες περίπου λέξεις που αναιρούν στην ουσία τη δυνατότητα αλλαγής σε ικανό αριθμό προϊόντων της Public. Με την πίσω σελίδα αναιρούν ό,τι προσφέρουν με μεγάλα γράμματα στην πρώτη.
Σύμφωνα με την Public και τα ψιλά της γράμματα, κάποιος που αγοράζει ένα βιβλίο των 15-20 ευρώ να το κάνει δώρο σ’ ένα νεαρό μαθητή για τα γενέθλιά του, θα πρέπει ταυτόχρονα με τις ευχές να του πει: αν θέλεις να το αλλάξεις, τρέξε, προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις.
Είπα στο διευθυντή ότι θα ζητήσω εξηγήσεις από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας μέσω του δικηγόρου μου. Με το που ανέφερα το δικηγόρο, η άρνηση του διευθυντή έγινε με σφιγμένα δόντια αποδοχή. Φανερά ενοχλημένος είπε στον Πανάγο να ανέβει στον όροφο να αλλάξει το βιβλίο. Ο Πανάγος, όμως, άξιο τέκνο του Πατέρα του και της Μητέρας του, αρνήθηκε και βγήκε από το κατάστημα. Ο Πανάγος νίκησε με τη στάση του τη μικροψυχία της Public και του Γερμανού ιδιοκτήτη της.
Τελεία και public!
Γιώργος Κυριακόπουλος