«Παράθυρο» για όνομα-έκπληξη στη δεξιά παράταξη στη Μεσσηνία


Κλείνει η λίστα της Ν.Δ. στη Μεσσηνία τις επόμενες ημέρες
 
Ξεκίνησε η σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία  
Μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τη διάλυση της Βουλής και την εξαγγελία εκλογών, η πρώτη αντίδραση από το Δήμο Καλαμάτας ήταν να εκδώσει ανακοίνωση, μέσω της οποίας όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία για να διεκπεραιώσουν τα προβλεπόμενα από τη εκλογική διαδικασία. Μάλιστα, ανακαλούνται οι άδειες και απαγορεύεται η μετακίνησή τους.
Ακόμα πιο έτοιμη για τη δοκιμασία της 25ης Ιανουαρίου 2015 φαίνεται να είναι η Νέα Δημοκρατία, αφού ο κομματικός της μηχανισμός έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού».
Σε ό,τι αφορά τις εκλογικές λίστες, οι κενές θέσεις θα είναι ελάχιστες και αυτές θα καλυφθούν την ύστατη στιγμή, διότι «πολιορκούνται» διάφορα ονόματα και αναμένονται οριστικές απαντήσεις εντός των επομένων εικοσιτετραώρων.
Για το Νομό Μεσσηνίας δεν αναμένονται σημαντικές εκπλήξεις, αφού, όπως όλα δείχνουν, «σίγουροι» στο ψηφοδέλτιο, εκτός του πρωθυπουργού, είναι ο απερχόμενος υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ι. Λαμπρόπουλος, ο Δ. Σαμπαζιώτης και ο Μιλτ. Χρυσομάλλης. Από εκεί και πέρα, για τη συμπλήρωση της λίστας υπάρχουν  διάφοροι υποψήφιοι, κυρίως γυναίκες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει συμμετοχή υποψήφιας που θα προκαλέσει ποικίλα σχόλια.
Βέβαια, αυτό που καίει τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνία είναι η πανελλαδική εκλογική επίδοση του κόμματος, διότι σε περίπτωση που χαθεί το “μπόνους” των 50 εδρών, τότε δεν αποκλείεται ο νομός να μεταμορφωθεί σε “μαύρη τρύπα” για όλους τους συνυποψηφίους του προέδρου του κόμματος.
Εκτός, όμως, από την ονοματολογία, όπως όλα δείχνουν, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση η Ν.Δ. θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο δίλημμα, πως, από τη μια πλευρά, υπάρχουν οι δυνάμεις που θέλουν την Ελλάδα εντός του ευρώ και, από την άλλη, υπάρχουν οι πολιτικοί σχηματισμοί, κυρίως από το χώρο της Αριστεράς, που με τη στάση τους η χώρα θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης.
Ο κ. Σαμαράς επιθυμεί η Ν.Δ. να εκφράζει το εθνικό μέτωπο, πέρα και πάνω από προηγούμενες πολιτικές προτιμήσεις, ενώ όλο το στελεχιακό δυναμικό της θα κινηθεί με στρατηγική να ενισχύσει την εικόνα πως είναι το μόνο κόμμα πλέον που μπορεί να σταματήσει την επέλαση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνιστωσών του προς την εξουσία και να διασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και στην Ευρώπη, αλλά και τη μεταμνημονιακή Ελλάδα.
 
ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει αύξηση των δυνάμεών του  
Το «πράσινο φως» για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων έχει ανάψει εδώ και μέρες η Κουμουνδούρου, καθώς η εκτίμηση ότι η παρούσα σύνθεση της Βουλής δε θα μπορούσε να εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν διάχυτη στα ανώτατα κλιμάκια του κόμματος.
Οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει με την ενεργοποίηση δύο επιτροπών, για τα ψηφοδέλτια αλλά και τη δεοντολογία, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για τους κανόνες που θα διέπουν, μεταξύ άλλων, τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με συνεργαζόμενους βουλευτές.
Δεδομένο θεωρείται ότι όλοι οι νυν βουλευτές θα είναι υποψήφιοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα υπάρχουν μετακινήσεις βουλευτών ή υποψηφίων σε άλλες εκλογικές περιφέρειες. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τις επόμενες ημέρες.
Η Κουμουνδούρου δίδει ιδιαίτερη σημασία και στην Επιτροπή Δεοντολογίας, καθώς θα συντάξει τους κανόνες που θα διέπουν τη συμπεριφορά των υποψήφιων βουλευτών στην εκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, την τήρηση του καταστατικού και εάν εκλεγούν συνεργαζόμενοι, τις σχέσεις τους με το κόμμα.
Το ψηφοδέλτιο της Μεσσηνίας δεν αναμένεται να έχει μεγάλες εκπλήξεις. Ο βουλευτής Θ. Πετράκος θα είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ν. Πατσαρίνος, Γ. Κοζομπόλη, Π. Στέφανος, Αλ. Χαρίτσης, αλλά και ο πρώην δήμαρχος Αετού Δ. Δριμής, είναι μερικά  από τα ονόματα που ακούγονται έντονα.
Πάντως, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, οι Νομαρχιακές Επιτροπές (Ν.Ε.) αποφασίζουν την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της εκλογικής τους περιφέρειας, έπειτα από διαβούλευση με τις κομματικές οργανώσεις της αντίστοιχης περιφέρειας. Κατ’ εξαίρεση και με ειδική αυξημένη πλειοψηφία (70%), η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) μπορεί να παρέμβει και αιτιολογημένα να τροποποιήσει τις επιλογές των Ν.Ε.
Στην ουσία, το καταστατικό δίνει το δικαίωμα στα μέλη του κόμματος να έχουν αποφασιστικό λόγο στην επιλογή των υποψηφίων. Στις παρούσες συνθήκες είναι εξαιρετικά σημαντικό ο ΣΥΡΙΖΑ να καινοτομήσει, να δείξει δημοκρατικό βάθος και τα ψηφοδέλτιά του να καταρτιστούν με ευθύνη των μελών του.
Η επιλογή των υποψηφίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με καθολική ψηφοφορία των μελών του σε κάθε περιφέρεια θα στείλει ένα μήνυμα δημοκρατίας στην κοινωνία και θα αναδείξει ένα συγκριτικό πλεονέκτημά του. Ταυτοχρόνως, μια τέτοια διαδικασία μπορεί να αποδειχθεί λυτρωτική για το ίδιο το κόμμα, αφού αντιμετωπίζει με τον πιο διαφανή τρόπο προβλήματα που ήδη έχουν δημιουργηθεί σε σειρά οργανώσεων και τα οποία αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης