Στοχοποιούσαν θύματα από το καφενείο και μετά έκαναν διάρρηξη στα σπίτια τους (φωτογραφία)


Κάλεσμα από την Αστυνομία για αναγνώριση αντικειμένων και καταγγελίες  
Ένα tablet που είχε κλαπεί από το Κορακοχώρι Ηλείας και βρέθηκε στα χέρια ιδιοκτήτη ίντερνετ καφέ στην Καλαμάτα, το οποίο του είχε δώσει 37χρονος τσιγγάνος από το Αριοχώρι ως αντάλλαγμα, ήταν η αφορμή για να ανακαλύψει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας οργάνωση που έκλεβε χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές από σπίτια στη Μεσσηνία και τα πωλούσε. 
Ζευγάρι τσιγγάνων, που συνελήφθη την Πέμπτη το πρωί, φέρεται να είχε συγκροτήσει ομάδα με άλλους τσιγγάνους, οι οποίοι έκαναν διαρρήξεις και τους πήγαιναν τα κλοπιμαία. Μάλιστα, το ζευγάρι κατηγορείται ότι χρησιμοποιούσε καφενείο που διατηρούσε για να στοχοποιεί σπίτια και θύματα που διέθεταν τη λεία που τους ενδιέφερε.
Το ζευγάρι χθες το μεσημέρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας Δ. Σταύρου, ο οποίος τους απήγγειλε κατηγορίες για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, διακεκριμένες κλοπές, ηθική αυτουργία σε διακεκριμένες κλοπές από κοινού και αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από κοινού, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια, από ιδιοτέλεια και κατ’ εξακολούθηση. Ο δικηγόρος τους, Δημήτρης Τσιφιλιτάκος, ζήτησε και πήρε προθεσμία, προκειμένου να απολογηθούν σήμερα το μεσημέρι.
 
Στο καφενείο
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας είχε πληροφορίες ότι τουλάχιστον τους τελευταίους επτά μήνες στο καφενείο του 37χρονου τσιγγάνου στο Αριοχώρι κατέληγαν κλοπιμαία (κοσμήματα, χρήματα, κινητά και μικρές ηλεκτρονικές συσκευές), τα οποία μαζί με τη σύζυγό του προωθούσαν για παράνομη πώληση.
Παράλληλα, βρέθηκε στην κατοχή ιδιοκτήτη ίντερνετ καφέ στην Καλαμάτα ένα tablet, το οποίο είχε κλαπεί το Δεκέμβριο από το Κορακοχώρι Ηλείας. Όπως είπε ο ίδιος στους αστυνομικούς, το tablet του το έδωσε ένας τσιγγάνος αντί χρημάτων στο μαγαζί για κατανάλωση ποτών.
 
Χρυσαφικά στις φακές και τις κουβαρίστρες
Κατά τον έλεγχο στο σπίτι του ζευγαριού βρέθηκαν, σε διάφορες κρυψώνες, 7 κινητά τηλέφωνα, 1 ηλεκτρονική ζυγαριά, 2 φωτογραφικές μηχανές, 13 ρολόγια, ξένα χαρτονομίσματα, 1 φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, δεκάδες αλυσίδες, βραχιόλια, 5 σταυροί, γυαλιά ηλίου, πάνω από 30 δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κάρτες τηλεφώνων κ.ά.
Τα κοσμήματα ήταν χρυσά και ασημένια, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι οι αστυνομικοί σε κάθε σημείο του σπιτιού που έψαχναν έβρισκαν χρυσαφικά. Για παράδειγμα, βρήκαν χρυσαφικά μέσα σε βάζο με φακές, σε κρύπτη στο ταβάνι, ακόμα και μέσα σε μια κουβαρίστρα!
Επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι στο σπίτι τους βρέθηκε μια πλάκα γραφίτη και δύο μπουκαλάκια με ειδικό οξύ. Σε αυτή τα ενεχυροδανειστήρια και οι χρυσοχόοι τοποθετούν χρυσαφικά και με τη χρήση του υγρού διαπιστώνουν αν είναι χρυσός και πόσα καράτια.
 
Στοχοποιούσαν θύματα
Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης τους έχουν ήδη συνδέσει με δύο διαρρήξεις, οι οποίες έγιναν στις 8 Ιανουαρίου σε σπίτια στην Άνθεια και το Πλατύ.
Στην Άνθεια είχαν κλαπεί από σπίτι 43χρονης 600 ευρώ, 2 κινητά τηλέφωνα (smartphone), χρυσά κοσμήματα και φο μπιζού. Από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο σπίτι των συλληφθέντων η 43χρονη αναγνώρισε κάποια από τα φο μπιζού της.
Στο Πλατύ, από σπίτι 71χρονου, είχαν αφαιρεθεί ένας φορητός υπολογιστής, μία βιντεοκάμερα και 150 ευρώ. Από τα κατασχεθέντα αναγνώρισε το φορητό υπολογιστή.
Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο 37χρονος και η 35χρονη σύζυγός του είχαν συστήσει εγκληματική οργάνωση μαζί με άγνωστο αριθμό ομοφύλων τους. Στο ζευγάρι αποδίδεται ηγετικός ρόλος στην οργάνωση, ενώ οι τσιγγάνοι που αναζητούνται αποτελούσαν τα περιφερειακά μέλη, που διέπρατταν κλοπές και παρέδιδαν τα κλοπιμαία στο ζευγάρι. Αυτοί με τη σειρά τους τα πωλούσαν, κυρίως, στην Αθήνα.
Όσο για τα κλοπιμαία, το ζευγάρι τα έκρυβε στο καφενείο, αλλά και στο σπίτι τους που βρίσκεται δίπλα στο κατάστημα. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν ότι χρησιμοποιούσαν το καφενείο για να βολιδοσκοπούν και να στοχοποιούν τα θύματά τους.
Η οργάνωση προτιμούσε κλοπιμαία μικρά σε όγκο, αλλά σημαντικής αξίας, προκειμένου να κρύβονται, αλλά και να διακινούνται εύκολα.
Πάντως, οι δύο τσιγγάνοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως όσα βρήκαν οι αστυνομικοί είναι δικά τους.
Η Αστυνομία καλεί πολίτες που ενδέχεται να αναγνωρίσουν κάποια από τα κατασχεθέντα αντικείμενα ή επιθυμούν να καταγγείλουν ανάλογα περιστατικά κλοπών, να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας ή να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 27210-44644 και 27210-44643 για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας.

Της Βίκυς Βετουλάκη