Το νέο βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Ανδρειωμένου


Ένα μαθητικό τετράδιο του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου στάθηκε η αφορμή για την κυκλοφορία, από τις εκδόσεις «Ποταμός», του εντελώς πρόσφατου βιβλίου του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Γιώργου Ανδρειωμένου. Το τετράδιο αυτό συντρόφευε το Λάκωνα δημιουργό στα χρόνια των γυμνασιακών του σπουδών στο Γύθειο και περιέχει, πέρα από μαθηματικές ασκήσεις, διάφορες ζωγραφιές και ποικίλες σημειώσεις, σημαντικό αριθμό ποιημάτων που συνέθεσε ο Βρεττάκος μεταξύ των ετών 1925-19226.
Τα ποιήματα αυτά, γραμμένα με ευαισθησία που προμηνύει την καταπινότερη εξέλιξη του δημιουργού τους, κινούνται, ως επί το πλείστον, στο κλίμα του λεγόμενου καρυωτακισμού και αποτυπώνουν την προσωπική οδύνη του Βρεττάκου, κατά την περίοδο εκείνη, η οποία περιγράφεται με ενάργεια από τον Ανδρειωμένο, ο οποίος, στο μεστό και καλογραμμένο προοίμιό του, μας δίνει επιπροσθέτως όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη ζωή και την πνευματική δράση του ποιητή, κατά τα πρώτα 24 χρόνια του βίου του.
Ταυτόχρονα, ο συγγραφέας του βιβλίου επαναφέρει στο προσκήνιο την πρώτη ποιητική συλλογή του Βρεττάκου «Κάτω από σκιές και φώτα» (1929) και συγκεντρώνει όσα ποιήματά του δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες της Λακωνίας από το 1924 έως το 1932. Έτσι, ο αναγνώστης διαθέτει μια πλήρη εικόνα της λογοτεχνικής διαμόρφωσης και των πρώτων ποιητικών σκιρτημάτων του μεγάλου αυτού δημιουργού – και μάλιστα με τρόπο φιλολογικά άρτιο και έγκυρο, όπως πιστοποιείται από τα προσεκτικά συνταγμένα υπομνήματα και το εκτεταμένο φωτογραφικό παράρτημα που συνοδεύουν την έκδοση.
Η εκτύπωση του βιβλίου επιχορηγήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με το τελικό αποτέλεσμα να δικαιώνει, σίγουρα, αυτή την πρωτοβουλία.