Με καταγωγή από τη Μεσσηνία και ο Γ. Κατρούγκαλος


Έναν ακόμη υπουργό που έλκει την καταγωγή του από τη Μεσσηνία έχει η νέα κυβέρνηση. Πρόκειται για τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με καταγωγή από τη Φαρακλάδα Τριφυλίας. Μάλιστα και η σύζυγός του είναι από το γειτονικό Αμπελόφυτο.
Ο κ. Κατρούγκαλος είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Σπούδασε στη Νομική της Αθήνας και τη Σορβόννη. Ήταν γραμματέας του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού.
Εργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας. Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διαδικασία κατάρτισης του Αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.
Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ, της UNICEF, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέρα από τη δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.
Ο κ. Κατρούγκαλος δεν είναι ένας συνηθισμένος υπουργός, αφού αρνείται να έχει ασφάλεια. Προχθές το πρωί, μάλιστα, έδωσε εντολή να απομακρυνθεί και η κλούβα των ΜΑΤ που βρισκόταν μονίμως σταθμευμένη έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Επιπλέον, έδωσε εντολή να ξηλωθούν τα κάγκελα στην είσοδο του υπουργείου που βρίσκονταν εκεί κάθε φορά που γινόταν διαδήλωση. Τα τοποθετούσαν για να… αναχαιτίζουν αβγά και γιαούρτια που ρίχνονταν κατά του υπουργείου και προορίζονταν για τον υπουργό, από την εποχή των Αγανακτισμένων. «Τι να την κάνω την αστυνομική φρουρά; Όταν διαισθανθώ ότι θα μου έρθει γιαούρτι, θα παραιτηθώ αμέσως. Σημαίνει ότι πλέον δε με θέλει ο λαός» δηλώνει ο κ. Κατρούγκαλος.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη