Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για ίδρυση νέων φαρμακείων στη Μεσσηνία


Υπερκαλυμμένες οι μεγάλες αστικές περιοχές, κενά μόνο σε μικρές
Αν και υπάρχουν κενές θέσεις, κανένα ενδιαφέρον για ίδρυση νέων φαρμακείων
Ούτε μία άδεια για ίδρυση και λειτουργία φαρμακείου δεν ζητήθηκε φέτος από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για την κάλυψη κενών θέσεων σε διάφορες περιοχές του νομού.
Η 15νθήμερη προθεσμία έληξε πριν από λίγες ημέρες και δεν υπήρξε ενδιαφέρον από κανέναν. Όπως τόνισε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Σωτήρης Αργυρόπουλος, ερωτώμενος από το «Θάρρος», είναι ασύμφορο για κάποιον να κάνει μια τέτοια επένδυση σε μια μικρή περιοχή, όπως αυτές που έχουν κενά, καθώς οι θέσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα του νομού έχουν πλέον υπερκαλυφθεί.
Αίτηση δε κατατέθηκε ούτε και για περιοχές που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν κάποιο ενδιαφέρον, όπως τα χωριά του Ταϋγέτου (Αλαγονία, Αρτεμισία, κ.λπ.).

Καλυμμένες θέσεις
Από 1 έως 15 Φεβρουαρίου, οι ενδιαφερόμενοι φαρμακοποιοί μπορούσαν να καταθέσουν στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας το ενδιαφέρον τους για την ίδρυση και λειτουργία φαρμακείων στις κενές θέσεις που είχαν γνωστοποιηθεί με απόφαση της εν λόγω Διεύθυνσης στις αρχές του έτους.
Φαρμακείο, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί πλέον να ιδρυθεί σε αναλογία, 1 ανά 1.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία απογραφής.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που υπάρχουν, ανά Δήμο λειτουργούν τα εξής φαρμακεία αυτή τη στιγμή:

  • Δήμος Δυτικής Μάνης (5): Αβία 1, Κάμπος 1, Άγιος Νικόλαος 1, Καρδαμύλη 1, Νεοχώριο (Στούπα) 1.
  • Δήμος Καλαμάτας (73): Άρις 1, Αριοχώρι 1, Αρφαρά 1, Αιθαία 1, Θουρία 1, Μικρομάνη 1, Βέργα 2, Καλαμάτα 60, Αντικάλαμος 1, Ασπρόχωμα 1, Λαίικα 1, Μικρή Μαντίνεια 1, Σπερχογεία 1.
  • Δήμος Μεσσήνης (21): Λογγά 1, Νέα Κορώνη 1, Ανδρούσα 1, Εύα 1, Αριστομένη 1, Χατζή 1, Βαλύρα 1, Μεσσήνη 11, Βελίκα 1, Πεταλίδι 1, Τρίκορφο 1.
  • Δήμος Οιχαλίας (10): Διαβολίτσι 1, Δώριο 2, Ζευγολατειό 1, Μελιγαλά 4, Κατσαρού 1, Μερόπη 1.
  • Δήμος Πύλου – Νέστορος (16): Κορώνη 1, Χαρακοπιό 2, Μεθώνη 1, Φοινικούντα 1, Χώρα 3, Κορυφάσιο 1, Ρωμανού 1, Βλαχόπουλο 1, Πύλος 2, Καλλιθέα 1, Σουληνάρι 1, Χανδρινού 1.
  • Δήμος Τριφυλίας (22): Κοπανάκι 2, Καλό Νερό 1, Γαργαλιάνοι 5, Μαραθούπολη 1, Πύργος Τριφυλίας 1, Κυπαρισσία 6, Φιλιατρά 6.

Με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια στα μεγάλα αστικά κέντρα της Μεσσηνίας οι θέσεις έχουν υπερκαλυφθεί, αφού όπως στην Καλαμάτα, το Μελιγαλά και τη Μεσσήνη, τα φαρμακεία που λειτουργούν είναι περισσότερα από τον πληθυσμό που αναφέρεται στην απογραφή.

Κανένα ενδιαφέρον
Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας, οι θέσεις είναι κενές και μπορούν να ιδρυθούν φαρμακεία. Όμως δεν υπήρξε ούτε μία αίτηση, ενώ η προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων θα ανοίξει πάλι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Σωτήρης Αργυρόπουλος, όταν τον ρωτήσαμε για ποιο λόγο δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδρυση φαρμακείων, ούτε καν από νέους ανθρώπους, σημείωσε ότι είναι ασύμφορο να προχωρήσει κάποιος σε μια τέτοια επένδυση σε περιοχή με λίγους κατοίκους.
«Είναι σημαντικό που βρίσκονται αυτές οι κενές θέσεις. Συνήθως πρόκειται για τις πρώην κοινότητες, όπου δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο για κάποιον να ανοίξει ένα φαρμακείο. Όλες οι περιοχές πλέον εξυπηρετούνται από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και οι αποστάσεις είναι κοντινές. Δεν ρισκάρει κάποιος να ανοίξει ένα φαρμακείο σε μια περιοχή με 100 κατοίκους. Αν δεν εξασφαλίζεται η δυναμικότητα των 800-1000 ανθρώπων, είναι οικονομικά ασύμφορο ένα τέτοιο βήμα και γι΄αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις μικρές περιοχές», κατέληξε ο κ. Αργυρόπουλος.