Έστειλε στα… σκουπίδια το σχεδιασμό για τη διαχείρισή τους


Ο αναπληρωτής Υπουργός περιβάλλοντος Γ. Τσιρώνης
Αντίθετος με όσα προβλέπει ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου
Παρά τις διαβεβαιώσεις και τα χρονοδιαγράμματα που έχει κατά καιρούς δώσει στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Πελοποννήσου για το διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό.  Οι λόγοι ήταν αρκετοί: αντιδράσεις από τους δημότες, καταγγελίες από παρατάξεις, ασαφείς όροι στη σύμβαση, μεγάλο το κόστος της διαχείρισης για τους Δήμους.
Από τις 25 Ιανουαρίου τα πράγματα έγιναν ακόμα δυσκολότερα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους έχει ξεκαθαρίσει ότι βρίσκεται απέναντι στο διαγωνισμό. Και το έδειξε μόλις πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, ενισχύοντας οικονομικά τους Δήμους της Περιφέρειας για μια διαφορετικού τύπου διαχείριση.
Προχθές, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Τσιρώνης, αναφέρθηκε ρητά σε αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού για τα σκουπίδια, με βάση τις νέες κοινοτικές Οδηγίες και με έμφαση στην ανακύκλωση από τα νοικοκυριά. Οι νέες προδιαγραφές επεξεργασίας των οικιακών απορριμμάτων, που αναμένεται να τεθούν σε διαβούλευση τις προσεχείς εβδομάδες, θα στοχεύουν στη δραστική μείωση του όγκου που θα καταλήγει στην ταφή. Δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο καύσης, με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιείται μόνον καθαρό βιοαποδομήσιμο υπόλειμμα.
Όπως αναφέρεται στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, ο κ. Τσιρώνης παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καθαρή μέθοδος καύσης για σύμμεικτα απορρίμματα και τόνισε ότι εξετάζεται η θέσπιση κινήτρων για δημότες που κάνουν ανακύκλωση, πιθανότατα με τη μορφή μειωμένων δημοτικών τελών. Στο μικροσκόπιο, όπως είπε, θα τεθούν οι συμβάσεις διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο, που βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο ωρίμανσης.
Επικαλέστηκε το διαγωνισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που προβλέπει ότι οι Δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παραδίδουν στον εργολάβο εγγυημένη ποσότητα σκουπιδιών που θα φτάνει τους 150.000 τόνους σε βάθος 25ετίας. «Η διάταξη αυτή αποκλείει την εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν μπορεί το 75% του όγκου των σκουπιδιών να είναι για θάψιμο. Αυτό δεν ισχύει πουθενά».
Επίσης, παρατήρησε ότι ο Δήμος Σπάρτης έχει ήδη ενημερώσει ότι δε θα συμμετέχει στο περιφερειακό σύστημα, αφού προωθεί τοπικό πρόγραμμα που στοχεύει σε μηδενική παραγωγή βιοαποδομήσιμων υπολειμμάτων, ενώ στην ίδια διαδικασία βρίσκονται και άλλοι Δήμοι.  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη