Καλαμάτα όπως… Νέα Υόρκη!
Ο δικηγορικός σύλλογος της πόλης αποτελεί έναν από τους πιο άρτια οργανωμένους σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες. Η λειτουργία του θυμίζει εκείνη των δικηγόρων της… Νέας Υόρκης, αφού είναι ο μοναδικός στην Ελλάδα ο οποίος παρέχει διαδικτυακές δυνατότητες που κάνουν τη ζωή τόσο των συνηγόρων, όσο και των πολιτών ευκολότερη. Ήδη από το 2009 οι δικηγόροι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας άρχισαν να πρωτοπορούν δημιουργώντας έναν σύγχρονο ιστότοπο (www.dskalamatas.gr), ο οποίος πλέον έχει παγιωθεί ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινότητα του μαχόμενου Καλαματιανού δικηγόρου αλλά και για τους πολίτες της πόλης και των γύρω περιοχών, οι οποίοι έχουν άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες και χρήσιμα εργαλεία.
Η χρηστικότερη υπηρεσία που προσφέρει ο ιστότοπος αφορά το online πινάκιο ποινικών υποθέσεων! Πρόκειται για το σύστημα που, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Κωνσταντίνος Μαργέλης στην «κυριακάτικη δημοκρατία», δίνει τη δυνατότητα «σε όλους τους δικηγόρους της χώρας αλλά και στους συμπολίτες μας (από το σπίτι τους) που έχουν ποινικά δικαστήρια στα ακροατήρια της Καλαμάτας, σε πραγματικό χρόνο να γνωρίζουν τον αριθμό του εκθέματος της υπόθεσής τους, ώστε να προγραμματίζουν τις εργασίες τους και να καταφθάνουν στα δικαστήρια όταν ο αριθμός της υποθέσεώς τους πλησιάζει να εκδικασθεί. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση πολύτιμων ωρών για όλους, καθώς δεν χρειάζεται να περιμένουν άσκοπα στα δικαστήρια εν αναμονή της υπόθεσής τους και επιπλέον γίνεται αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από κόσμο και οπωσδήποτε μια καλύτερη ευταξία σε αυτά». Για παράδειγμα, θα μπορούσε ένας Αθηναίος που η υπόθεσή του εκδικάζεται στην Καλαμάτα με νούμερο 30 να παρακολουθεί διαδικτυακά την πορεία της και να ξεκινήσει για το ταξίδι του αυθημερόν, αναλόγως με την πορεία των υποθέσεων.
Πέραν του online πινακίου, ο ιστότοπος δίνει ακόμα τη δυνατότητα στους δικηγόρους της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να έχουν πρόσβαση μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή τους στα πινάκια-εκθέματα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, αλλά και να παρακολουθούν τη ροή της μήνυσης. Όπως επισημαίνει ο κ. Μαργέλης, για τον σκοπό αυτό (την παρακολούθηση της ροής της μήνυσης) υπηρεσία που αφορά τους δικηγόρους του συλλόγου της Καλαμάτας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της πόλης, παραδίδει κάθε μήνα στον σύλλογο δεδομένα που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση της πορείας της διαδικασίας και ειδικότερα το διαδικαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται μία ποινική υπόθεση.
Τα στοιχεία αυτά παραδίδονται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας χωρίς προσωπικά δεδομένα (ανώνυμα δηλαδή) και τα εμφανιζόμενα δεδομένα περιλαμβάνουν μόνο τον αριθμητικό κωδικό της υπόθεσης, καθώς και το διαδικαστικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Στα στοιχεία έχουν δικαίωμα πρόσβασης μόνον οι δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Επίσης, στους χώρους του Δικαστικού Συλλόγου Καλαμάτας, με δαπάνες και μέριμνα του συλλόγου, έχει εγκατασταθεί ασύρματο δίκτυο, το οποίο καλύπτει επαρκώς το σύνολο των χώρων.
Οι δικηγόροι της Μεσσηνίας, εκτός από άμεση πρόσβαση στο διαδίκτυο, έχουν και άμεση ενημέρωση για τις σημαντικότερες ανακοινώσεις του συλλόγου, οι οποίες αποστέλλονται προς όλα τα μέλη μέσω σύντομων γραπτών μηνυμάτων (sms) στο κινητό τους τηλέφωνο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Σε πρωτόγονο στάδιο η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη
Σε πρωτόγονο στάδιο, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει κατά καιρούς, βρίσκεται η ηλεκτρονική Δικαιοσύνη (e-justice) στη χώρα μας. Το φωτεινό παράδειγμα της Καλαμάτας αποτελεί την εξαίρεση στον κανόνα. Μόλις το 2012 άρχισε η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο μεγαλύτερο πρωτοδικείο της χώρας, το Πρωτοδικείο Αθηνών, ωστόσο, τα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι ακόμη πολλά. Οι εικόνες των δικογραφιών που μεταφέρονται με τα… καροτσάκια εντός των δικαστηρίων της πρώην σχολής της Ευελπίδων αποτελούν καθημερινότητα. Οι συνήγοροι εξακολουθούν να λαμβάνουν κατά κύριο λόγο, με εξαίρεση κάποιες υποθέσεις του Εφετείου της Αθήνας, τις δικογραφίες σε φωτοαντίγραφα και οι υπάρχοντες ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι λιγοστοί και παρωχημένης τεχνολογίας.
Η εικόνα δικαστών και εισαγγελέων που αναγκάζονται να μεταφέρουν στα δικαστήρια τους προσωπικούς τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να κάνουν τη δουλειά τους δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον συνήθη κανόνα για όσους βρίσκονται καθημερινά στα δικαστικά μέγαρα της χώρας. Το αποτέλεσμα είναι να ταλαιπωρούνται δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι αλλά και οι απλοί πολίτες χάνοντας χρόνο και χρήμα. Ακόμη και σε μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτή των εξοπλιστικών προγραμμάτων και του Άκη Τσοχατζόπουλου, τόνοι εγγράφων στοιβάχτηκαν σε γραφεία, σε μη ηλεκτρονική μορφή, στα γραφεία των φιλότιμων δικαστών που προσπαθούσαν να ρίξουν φως στην υπόθεση.
Παρ’ όλα αυτά, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων στη Βουλή, μπορεί να εξήγγειλε ακόμη και την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια και άλλες σαρωτικές αλλαγές στον χώρο της Δικαιοσύνης, ωστόσο δεν αφιέρωσε ούτε μισή πρόταση στην ανάγκη για προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, που αποτελεί ζητούμενο εδώ και δεκαετίες, καθώς μπορεί να εξασφαλίσει επιτάχυνση και διαφάνεια των διαδικασιών.
Από την Κυριακάτικη Δημοκρατία, της Βάσως Παλαιού