Ασφαλιστικά μέτρα της ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ κατά της Ένωσης και των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης


Ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας και των Δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, κατέθεσε χθες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας, η εταιρία Μεσσηνιακοί Συνεταιρισμοί Ελαιολάδου «ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ» δια μέσου του δικηγόρου τους Χρήστου Παναγιωτόπουλου. Αιτία η παραχώρηση από τους εν λόγω Δήμους στην Ένωση των χώρων  και του προσωπικού των ΚΕΠ για την υλοποίηση του έργου ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών.
Η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού και οι δύο εταιρείες αποσκοπούν στο κέρδος από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και η Ένωση αποκτά έτσι πλεονεκτήματα σε διάφορους τομείς, μη έχοντας έξοδα για ενοικίαση χώρου, σε αντίθεση με αυτή.
Μάλιστα, με την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων ζητείται άμεσα η έκδοση προσωρινής διαταγής, με την οποία θα απαγορεύεται μέχρι την έκδοση της απόφασης να παρέχει η Ένωση υπηρεσίες ενεργοποίησης δικαιωμάτων από χώρους των  Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Από το Μονομελές Πρωτοδικείο ορίσθηκε να εξετασθεί το αίτημα της προσωρινής διαταγής το πρωί της Δευτέρας.
 
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Τη ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ αποτελούν ως μέτοχοι οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μικρής Μαντίνειας και Αβίας, Στέρνας και Γαργαλιάνων και στα πλαίσια του «Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων 2014 -2020» ως πιστοποιημένος φορέας ανέλαβε την εκτέλεση του έργου υποβοήθησης αγροτών για τη συμπλήρωση και υποβολή της ενιαίας αίτησης στο ΟΣΔΕ. Γι’ αυτό έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρία «Gaia Επιχειρείν ΑΕ» και ως τόπος εξυπηρέτησης των αγροτών ορίσθηκε το Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών, ενώ η εταιρία έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει και υποκαταστήματα ΚΕΑ.
Η παροχή αυτών των υπηρεσιών από τη ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. αμοίβεται ποσοστιαία από τους αγρότες, με βάση τιμοκατάλογο του ΟΠΕΚΕΠΕ και ανάλογα με το χρηματικό ύψος της δικαιούμενης επιδότησης.
Την ίδια παροχή υπηρεσιών, μπορεί να παρέχει και η Ένωση, ενώ η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ. θεωρεί ότι η ανταγωνίστριά της διαθέτει εμπορική ιδιότητα, σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει.
Η Ένωση, λοιπόν, ζήτησε από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης να της παραχωρηθούν οι χώροι των ΚΕΠ, προκειμένου να υλοποιήσει το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτών.
 
Με δόλιο τρόπο
Ο Δήμος Καλαμάτας έχει ήδη λάβει απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και παραχωρεί χώρους του ΚΕΠ, ενώ ο Δήμος Μεσσήνης συζητά το θέμα, σε συνεδρίαση το απόγευμα της Δευτέρας. Μάλιστα, η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ έχει στείλει εξώδικο στο Δήμο Μεσσήνης ότι απαγορεύεται από το νόμο να παραχωρούνται δημόσιοι χώροι σε ιδιωτικές επιχειρήσεις που είναι ανταγωνιστικές σε άλλες, έχουν τον ίδιο σκοπό και αποβλέπουν σε κέρδος. Δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι η ίδια με δαπάνες της έχει μισθώσει χώρους για την υλοποίηση του έργου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το κέρδος των δύο εταιριών από το έργο αυτό, εξαρτάται άμεσα από τον αριθμό των παραγωγών που θα προσελκύσει η κάθε μία.
Η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ λοιπόν εκτιμά ότι με τις ενέργειες τους οι δύο Δήμοι, βοηθούν αθέμιτα την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς ο αγρότης θα πάει πιο εύκολα σε έναν χώρο που γνωρίζει όπως τα ΚΕΠ και θα «δεσμεύσει» τις αιτήσεις του και για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, η Ένωση δεν έχει καμία απολύτως δαπάνη για την υλοποίηση του έργου, σε αντίθεση με αυτή. Ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να έχει πυκνό δίκτυο εξυπηρέτησης των αγροτών με τη χρησιμοποίηση των υφιστάμενων ΚΕΠ.
Εν κατακλείδι, η ΜΕΣ.ΣΥΝ.ΕΛ κρίνει ότι με τις ενέργειες αυτές η Ένωση αποκτά οικονομικό προβάδισμα και με δόλιο τρόπο επιχειρείται η απόσπαση πελατείας από αυτή.

Της Βίκυς Βετουλάκη