Μεγάλη παραμένει η απόσταση θέσεων ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή, και στις περισσότερες δημοτικές παρατάξεις, με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ και τους ιδιοκτήτες ταξί για την επέκταση της αστικής συγκοινωνίας μέχρι το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Αυτό καταδεικνύουν όσα καταγράφηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπου και συζητήθηκε το θέμα. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση του Δήμου Καλαμάτας είναι γνωμοδοτική και η τελική θα ληφθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Το θέμα θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, όπου και αναμένεται να εγκριθεί, δεδομένης της ευρείας πλειοψηφίας για την υλοποίησή του.
Την εισήγηση στη συνεδρίαση έκανε ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, που τόνισε ότι η επέκταση του Αστικού ΚΤΕΛ μέχρι το νοσοκομείο αποτελεί χρόνιο αίτημα του συνόλου των κατοίκων της Καλαμάτας και των εργαζομένων στο νοσοκομείο, αλλά και δίκαιο, διότι θα εξυπηρετείται καλύτερα και οικονομικότερα ο κόσμος.
Ο εκπρόσωπος του Αστικού ΚΤΕΛ, Γ. Καλογερόπουλος, συνηγορώντας υπέρ της απόφασης, σημείωσε ότι ο συγκοινωνιακός του φορέας μπορεί να εξυπηρετήσει τη σύνδεση με το νοσοκομείο, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος πιέζει ώστε να γίνει αυτή η επέκταση.
Ο νομικός σύμβουλος και μέτοχος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Αθ. Καράμπελας, υποστήριξε ότι υπάρχουν νομοθετικές απαγορεύσεις που δεν επιτρέπουν να αφαιρεθεί αυτό το συγκοινωνιακό έργο από το Υπεραστικό.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Κίνησης του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γ. Πετρουλάκης, τόνισε ότι εφόσον επεκταθεί η αστική περιοχή μέχρι το νοσοκομείο, τότε το Υπεραστικό, βάσει του νόμου, θα σταματήσει να εξυπηρετεί τους κατοίκους της Μεσσηνίας που έχουν ως προορισμό το νοσοκομείο. Δηλαδή, τα δρομολόγια από τις άλλες περιοχές στο Ασπρόχωμα δε θα στρίβουν για να περάσουν και από το νοσοκομείο, αλλά θα πηγαίνουν κατευθείαν στην Καλαμάτα.
Όσοι, δε, επιβάτες θέλουν να πάνε στο νοσοκομείο, θα αναγκάζονται να κατέβουν στο Ασπρόχωμα και να πάρουν άλλη συγκοινωνία. Όπως ισχυρίστηκε, αυτό θα συμβεί επειδή το επιβάλλει η νομοθεσία και όχι επειδή δε θα θέλει το Υπεραστικό να εξυπηρετήσει τον κόσμο.
Ο ίδιος ζήτησε να μείνει η κατάσταση ως έχει, δεδομένου, όπως υποστήριξε, ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ εξυπηρετεί άριστα την κίνηση προς το νοσοκομείο. Επιπλέον, δε, ζήτησε να επαναδρομολογηθεί γραμμή του Υπεραστικού από το ξενοδοχείο Φωτεινή, στη Βέργα, μέχρι το νοσοκομείο, μέσω της Παραλίας, ώστε να εξυπηρετείται και ο κόσμος της πόλης που δεν μπορεί να δαπανήσει χρήματα για ανέβει στον σταθμό του Υπεραστικού και να πάρει το λεωφορείο για το νοσοκομείο.
Ο Παν. Γιαννακόπουλος, από το Σωματείο Ιδιοκτητών Ταξί, τόνισε από την πλευρά του ότι ο κλάδος του θα αντιδράσει δυναμικά εφόσον επεκταθεί η αστική περιοχή, διότι θα μειωθεί και άλλο η δουλειά των ταξί, που ήδη έχει πέσει κατακόρυφα.
Η Κ. Μπουκέα, από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι ζητούν την επέκταση του Αστικού μέχρι το νοσοκομείο εδώ και πολλά χρόνια, γιατί με τη σημερινή κατάσταση η μετακίνησή τους στην εργασία τους γίνεται με μικρή ή μεγαλύτερη ταλαιπωρία και με κόστος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, όπως και ο σύμβουλος της παράταξής του, Π. Αλούπης, συμφώνησαν για την επέκταση της αστικής περιοχής. Τόνισαν, όμως, ότι ο Δήμος πρέπει να δει συνολικά το ζήτημα των συγκοινωνιών στην Καλαμάτα, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές που δεν εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα. Επιπρόσθετα, σχολίασαν ότι πρέπει να γίνει συνεννόηση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, ώστε να μη σταματήσει την εξυπηρέτηση της υπόλοιπης Μεσσηνίας προς το νοσοκομείο.
Ο Γ. Χριστόπουλος, σύμβουλος της Αλλαγής, επίσης συμφώνησε με την επέκταση της αστικής περιοχής, αναφέροντας ότι η δική του παράταξη ζητά χρόνια να συμβεί αυτό. Πρόσθεσε, όμως, ότι το Αστικό θα πρέπει να αναλάβει περιοχές που έχει αφήσει ακάλυπτες και όχι να επιλέγει γραμμές κατά τα συμφέροντά του.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, της Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών, ψήφισε λευκό, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια από την πλευρά του Δήμου, που όχι μόνο δε θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει περισσότερα.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη