Αδήριτη ανάγκη να μη σκεπάσει η λήθη τη θυσία τους
Με τη συμπλήρωση 71 ετών από την εκτέλεση συμπατριωτών μας, στις 8 Φεβρουαρίου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, ο Δήμος Καλαμάτας, οι Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και οι συγγενείς των θυμάτων διοργάνωσαν τελετή μνήμης, προχθές Κυριακή 8 Φεβρουαρίου, στο Κοιμητήριο Καλαμάτας.
Σημειώνεται πως η εκτέλεση έγινε στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι νεκροί ενταφιάσθηκαν στην περιοχή των τότε Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία.
Στις 10.30 το πρωί, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των εκτελεσθέντων και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των εκτελεσθέντων, που επίσης βρίσκεται στο Κοιμητήριο.
Ύστερα από σύντομη αναφορά στο ιστορικό της εκτέλεσης, αναγνώσθηκε κατάλογος που περιλαμβάνει 153 ονόματα εκτελεσθέντων και στέφανο κατέθεσε εκ μέρους του Δήμου Καλαμάτας η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου.
Ακολούθως, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.
Και στο φετινό μνημόσυνο η ιστορική αναφορά έγινε από την αντιστασιακό Πότα Κακκαβά, που σημείωσε ότι οι εκτελεσθέντες είναι συνολικά 534 άτομα. Όπως τόνισε, οι ήρωες αυτοί δε χρειάζονται στεφάνια, δεν τα έχουν ανάγκη, τα περιφρονούν γιατί τους φτάνουν τα στεφάνια της δόξας που φόρεσαν και είναι αμάραντα.
Αναφερόμενη γενικότερα σε αυτή την ιστορία της πόλης και τη σχετική εκδήλωση, σχολίασε πως ορισμένοι μιλούν για αναμόχλευση των παθών και του μίσους. Η ίδια, όμως, απάντησε ότι την αναμόχλευση τη φοβούνται αυτοί που κατέστρεψαν την ανθρωπότητα και ότι η λησμονιά φέρνει καινούργια μίση και πάθη.
Κλείνοντας η Πότα Κακκαβά ευχήθηκε «κατάρα και ανάθεμα σε αυτούς που έφεραν τα πάνω-κάτω και πραγματικά δε δικαιώθηκαν οι νεκροί μας ούτε στον τόπο της εκτέλεσής τους».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας Σταμάτης Μπεχράκης, ο επικεφαλής της “Αλλαγής” Θόδωρος Μπρεδήμας, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Γιώργος Φάβας, καθώς και λίγοι συγγενείς των εκτελεσθέντων.
Στο τέλος της εκδήλωσης, τόσο η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μαρία Οικονομάκου, με το σύμβουλο της πλειοψηφίας, Γιώργο Φάβα, όσο και ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, τόνισαν ότι η εκδήλωση αυτή πρέπει να αναβαθμιστεί, πρόκειται για ηθικό χρέος απέναντι στους νεκρούς, αλλά και για μια ιστορία που πρέπει να αναδειχθεί εκπαιδευτικά, να γνωρίσουν ιδίως οι νέοι τη φρίκη του πολέμου και του φασισμού.