Μετά από 24 χρόνια αύριο συγκροτείται το Ειδικό Δικαστήριο για να δικάσει πρώην Υπουργό


Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου θα καθίσει το πρωί της Τετάρτης ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Είναι η πρώτη φορά μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια που συγκροτείται Ειδικό Δικαστήριο για να δικάσει πρώην Υπουργό. Στην ίδια αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, όπου το 1991 είχε διεξαχθεί η δίκη για το «σκάνδαλο Κοσκωτά» θα βρεθεί ο πρώην τσάρος της Οικονομίας της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος θα λογοδοτήσει για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα «Λαγκάρντ».
Ο πρώην Υπουργός βαρύνεται με τις κατηγορίες της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ήταν εκείνος που αφαίρεσε τα ονόματα 3 συγγενικών του προσώπων από την επίμαχη λίστα, που διεθνώς αναφέρεται ως λίστα «Falciani», στην οποία αναγράφονταν τα ονόματα 2062 Ελλήνων μεγαλοκαταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο βούλευμα: «Το πρόσωπο που επέφερε τη νόθευση είναι ο κατηγορούμενος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στη “λίστα Faciani” και αφ’ ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους».  Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο βούλευμα οι πράξεις στρέφονται κατά του Δημοσίου σε βάρος του οποίου απειλήθηκε ζημιά που υπολογίζεται στο ποσό του 1,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Ο πρώην Υπουργός αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο παραπέμφθηκε κατά πλειοψηφία 4-1 να δικαστεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς οι δικαστές του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου δεν έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς του ότι δεν ευθύνεται εκείνος για τη νόθευση και ότι είναι θύμα σκευωρίας.
Το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από δεκατρείς ανώτατους δικαστές οι οποίοι κληρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής, επτά Αρεοπαγίτες και έξι Συμβούλους της Επικρατείας, με Πρόεδρο τον Αρεοπαγίτη Νικόλαο Πάσσο και Εισαγγελέα την Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου.
Για τους χειρισμούς του αναφορικά με τη λίστα «Λαγκάρντ» θα λογοδοτήσει και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ,  Ιωάννης Διώτης, ο οποίος έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
antenna.gr