Ολοκληρώθηκε και ήδη δημοσιεύθηκε το Σύμφωνο Συνεργασίας για τη δημιουργία της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την υλοποίηση του Προγράμματος Επισιτισμού, το υπογράφουν συνολικά 29 εταίροι του νομού.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στη Μεσσηνία την περίοδο 2014-2020.
Έδρα της Σύμπραξης είναι η Καλαμάτα και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στο Διοικητήριο και επικεφαλής εταίρος ορίσθηκε η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Για τη Μεσσηνία
Σκοπός πλέον της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Μεσσηνίας είναι:
•Η καθολική κάλυψη του πληθυσμού της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ακραίας φτώχειας σε τοπική κλίμακα
•Η διασφάλιση του καταλληλότερου «μείγματος» δομών, στελεχών, ικανοτήτων και εμπειρίας σε τοπικό επίπεδο, ώστε να καλύπτεται «καθολικά» το πρόβλημα της ακραίας φτώχειας. Κάθε «εταίρος» συνεισφέρει στην «Κοινωνική Σύμπραξη» το απαραίτητο επιστημονικό δυναμικό, δομές υποδοχής ωφελουμένων και υποστήριξη της εφοδιαστικής αλυσίδας διανομής της υλικής βοήθειας
•Η διασφάλιση της «ιχνηλασιμότητας» και η ταυτοποίηση των ωφελουμένων, διατηρώντας σχετικά στοιχεία και πληροφορίες και ταυτόχρονα διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα των ωφελουμένων και των οικογενειών τους
•Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών και των τοπικών φορέων για την ενεργητική καταπολέμηση της φτώχειας, δηλαδή μέσα από την «ενδυνάμωση» των συμπολιτών μας και των οικογενειών τους και την οικοδόμηση ενός δικτύου διάγνωσης των αναγκών τους σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και παροχής του καταλληλότερου «συνδυασμού» επισιτιστικής βοήθειας, βασικής υλικής συνδρομής και των αντίστοιχων συνοδευτικών δράσεων, ώστε να διασφαλίζονται τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα
•Η αξιοποίηση συμπληρωματικών πόρων και δράσεων, που προέρχονται από λοιπά Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα, Μέσα και Συστήματα
•Η συστηματική αξιοποίηση συμπληρωματικών δωρεών και εθελοντικών πρωτοβουλιών που προέρχονται από μεμονωμένους πολίτες, επιχειρήσεις, κοινωνικά δίκτυα, εθελοντικές οργανώσεις κ.λπ., εφόσον πρόκειται για προϊόντα νόμιμης δραστηριότητας, χωρίς κριτήρια που εισάγουν αθέμιτες διακρίσεις, όπως η ιθαγένεια, η καταγωγή, η θρησκεία και προέρχονται από χορηγούς δωρητές που δε δυσφημούν την Κοινωνική Σύμπραξη.
Παροχές
Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους έχει διαθέσει για την Ελλάδα για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού το ποσό των 330.555.921 ευρώ για την περίοδο 2014-2020, το οποίο θα διανέμει, στοχευμένα, υλική βοήθεια και θα παρέχει συνοδευτικές δράσεις στήριξης και ενδυνάμωσης, με:
-Τρόφιμα (μακράς διαρκείας και φρέσκα καθώς και ειδικά τρόφιμα για βρέφη
-Βασικές Υλικές Στερήσεις (ρουχισμός για παιδιά και ενήλικες/κυρίως αστέγους – είδη καθαρισμού και προσωπικής υγιεινής, παιδικά είδη/βιβλία, παιχνίδια, βρεφικός εξοπλισμός κ.λπ.).
Η διανομή τροφίμων θα γίνεται σε πακέτα τροφίμων ή ως έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων. Η ειδική ομάδα στόχος για τα τρόφιμα είναι άπορα άτομα και, κυρίως, οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές/πολυμελείς οικογένειες), καθώς και οι άστεγοι.
Η ειδική ομάδα στόχου για τις βασικές υλικές στερήσεις θα είναι οικογένειες απόρων με παιδιά (με ιδιαίτερη έμφαση σε μονογονεϊκές / πολυμελείς οικογένειες), καθώς και οι άστεγοι.
Το πρόγραμμα δίνει σημαντικό βάρος και στην παροχή συνοδευτικών μέτρων. Ενδεικτικά μέτρα είναι:
-Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης, ενδυνάμωσης και κοινωνικής ένταξης παιδιών σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο οικογένειας (ή και σε μονήρη άτομα)
-Διατροφικές συμβουλές (και συμβουλές υγιεινής διατροφής)
-Συμβουλές διαχείρισης οικογενειακού προϋπολογισμού
-Υπηρεσίες κοινωνικοποίησης παιδιών (π.χ. πρόσβαση σε αθλητικές δραστηριότητες κ.λπ.).
-Κοινωνικά φροντιστήρια που θα παρέχουν τόσο διδακτική υποστήριξη όσο και επαρκείς και κατάλληλους χώρους για μελέτη για τα παιδιά / ωφελούμενους.
-Υλοποίηση πολιτιστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων απασχόλησης για παιδιά ωφελούμενους (π.χ. θεατρικές παραστάσεις αλλά και θεατρικά εργαστήρια για παιδιά).
-Εκδρομές (εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές)
-Παροχή χώρων για παιχνίδι, συναντήσεις και εκδηλώσεις για παιδιά που δεν έχουν σχετική πρόσβαση.
Της Βίκυς Βετουλάκη