Ανεπίδεκτοι μαθήσεως Περιφέρεια και Δήμοι σε ευρωπαϊκά διατροφικά προγράμματα


Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες η δεύτερη συνάντηση πόλεων που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Urbact για τη Βιώσιμη Διατροφή, στην οποία συμμετείχαν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι Δήμοι της Μεσσηνίας και οι Εταιρείες Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής τους.
Μάλιστα, οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την πλευρά των αυτοδιοικητικών μας παραγόντων εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι και πρότειναν στην Καλαμάτα να ηγηθεί του τρίτου μέρους του Urbact, της φάσης δηλαδή που θα θέσει σε εφαρμογή ένα διατροφικό πρόγραμμα, με στόχο την καλυτέρευση της διατροφής των Καλαματιανών και τη βελτίωση της υγείας, της ευεξίας και της οικονομίας των πολιτών και της πόλης.
Μην πάρετε στα σοβαρά τα παραπάνω. Οι τοπικοί μας παράγοντες δεν έχουν χρόνο να σκεφθούν και να σχεδιάσουν τέτοια πράγματα. Αν είναι καμιά βόλτα σε Βερολίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, μάλιστα. Κι όμως, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα υφίσταται, υλοποιήθηκε στην πόλη Μπρίστολ της Αγγλίας και συμμετείχαν Δήμοι από τη χώρα μας!
Στο Μπρίστολ («Πράσινη Πόλη της Ευρώπης για το 2015», «Πιο ευχάριστη πόλη για να ζεις» και πρώτη Ποδηλατική Πόλη ήδη από το 2008), ο εμπνευσμένος και τολμηρός δήμαρχος –και αρχιτέκτονας–George Ferguson τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί καθημερινά να μετατρέψει την πόλη του αλλά και ολόκληρη τη νοτιοδυτική περιοχή της Βρετανίας σε μια βιώσιμη και σύγχρονη ανθρώπινη κυψέλη.
Ο Δήμος Αθηναίων που εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση, το έκανε με στόχο να κάνει την πόλη μια ζωντανή και πολύ πιο βιώσιμη. Αυτό σημαίνει πως ό,τι έργα γίνονται, θα φροντίζει να είναι οικονομικά αποτελεσματικά, κοινωνικά δίκαια και φιλικά προς το περιβάλλον.
Η κα Μυριβήλη, ως επίσημη εκπρόσωπος, εστιάζει σε δύο θέματα, τη διατροφή και το δομημένο περιβάλλον: «Το να μπορούν να θρέφονται οι πόλεις με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο είναι μία από τις κατεξοχήν προκλήσεις του 21ου αιώνα. Ο δε χαρακτήρας της τροφής είναι τόσο πολυλειτουργικός, που την κάνει μοναδικό πολιτικό φαινόμενο που εμπλέκει πολλές αρένες της δημόσιας πολιτικής.
Για παράδειγμα, η διατροφική αλυσίδα ευθύνεται για περίπου 31% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθιστώντας το διατροφικό σύστημα καίριο στόχο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η Ελλάδα πήρε πρόσφατα τα πρωτεία στην παιδική παχυσαρκία και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη διατροφή, πράγμα που καθιστά το διατροφικό σύστημα πρωταρχικά θέμα κοινωνικής υγείας. Η οικονομία, η ποικιλία, η ζωντάνια και η ευχαρίστηση που αναπτύσσονται γύρω από τη διατροφή, με λίγη υποστήριξη, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στη ζωτικότητα της πόλης».
Οι δέκα ευρωπαϊκές πόλεις, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, συμφώνησαν: το φαγητό είναι τεράστια υπόθεση και αγγίζει όλους τους τομείς της σύγχρονης πόλης, από την οικονομία της μέχρι την ευεξία και τη χαρά των κατοίκων της, γι’ αυτό πλέον αποτελεί κοινό πρωταρχικό στόχο για τις ευρωπαϊκές πόλεις.
Το αγροδιατροφικό σύστημα αποτελεί τη βάση της κοινωνίας μας. Η στροφή προς ένα βιώσιμο διατροφικό «μοντέλο» που βασίζεται στην τοπικότητα και στην οικολογική γεωργία, όπως π.χ. η παραδοσιακή ελληνική διατροφή, μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο την οικονομία και την κοινωνία τόσο της πόλης όσο και της υπαίθρου.
Για να το πούμε απλά, μια στροφή στην κατανάλωση κρέατος από τη νεοελληνική προς την παραδοσιακή ελληνική διατροφή μπορεί να αποφέρει περί τα 4 δισ. ευρώ πλεόνασμα στη χώρα.
Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
-Με πληροφορίες από το lifo.gr