Διονύσης Μαλούχος: Διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας επιτυχημένος ή όχι;


Κάποια θέματα πρέπει να δημοσιοποιούνται για την ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται, αλλά δεν είναι δυνατόν να τα γνωρίζουν.
Ο Δ. Μαλλούχος, όλα αυτά τα χρόνια που διευθύνει το Δημοτικό Ωδείο, έδειξε τεράστιο ενδιαφέρον. Με τις γνωριμίες του, την καλλιτεχνική του αξία και την εκτίμηση που απολαμβάνει από τους συναδέλφους του μουσικούς όλων των οργάνων και των ειδών μουσικής, κατάφερε να διατηρήσει και να αναβαθμίσει το επίπεδο σπουδών που παρέχει επί τριάντα χρόνια το Δημοτικό μας Ωδείο. Ενδιαφέρθηκε για την περιουσία του ΔΩΚ (συντήρηση κτηρίου και οργάνων). Οργάνωσε πολύ μεγάλο αριθμό σεμιναρίων, ρεσιτάλ και συναυλιών ποικιλίας οργάνων και ειδών μουσικής. Να τονίσω ότι κατάφερε να φέρει στην πόλη μας μουσικούς μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι έπαιξαν ή δίδαξαν χωρίς καμιά αμοιβή. Μπορώ να απαριθμήσω πολλά περισσότερα για να υποστηρίξω ότι πέτυχε στο έργο του, πράγμα που του αναγνωρίζουν οι καθηγητές του ΔΩΚ, οι μαθητές του και οι γονείς τους.
Όμως, αυτό δεν το καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι για τα πολιτιστικά της πόλης μας. Και τούτο, διότι όλα τα χρόνια λειτουργίας της ΔΕΠΑΚ και της «Φάρις» (για να μη θεωρηθεί ότι κάνω αντιπολίτευση στο παρόν Δ.Σ. της «Φάρις»), τη διοίκηση ασκούν άτομα που δεν έχουν γνώσεις και καλή σχέση με τις τέχνες, δεν αγαπούν τους δημιουργούς της (μουσικούς, χορευτές, εικαστικούς). Για του λόγου το αληθές, αναφέρω ότι τις 15 συναυλίες του «Χειμωνιάτικου Ταξιδιού», που μόλις τελείωσε, παρακολούθησαν λιγότεροι από 10 από τους δεκάδες που έχουν υπάρξει μέλη Δ.Σ. όλα αυτά τα 30 χρόνια. Φυσικά, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις – υπήρξαν και υπάρχουν αξιολογότατοι συμπολίτες μας μέλη στα Δ.Σ. ΔΕΠΑΚ και «Φάρις».
Πού απέτυχε ο Δ. Μαλλούχος; Απέτυχε να καταλάβει σε ποια πόλη ήρθε! Νόμισε ότι ήρθε στη Βιέννη και μας… τάραξε στην κλασική μουσική! Είναι ποτέ δυνατόν ο απλός συμπολίτης μας της Καλαμάτας και περισσότερο των δημοτικών διαμερισμάτων να ενδιαφέρεται και να αποζητά τέτοιου υψηλού επιπέδου συναυλίες; Ο πολύς ο κόσμος θέλει γουρνοπούλες (έχουμε και την άτιμη την κρίση), πυροτεχνήματα και καρναβάλια!
Και για την αποφυγή παρεξηγήσεων, δηλώνω ότι και το καρναβάλι χρειάζεται και οτιδήποτε γίνεται στην πόλη καλό και άγιο είναι και πρέπει να καλύπτονται όλα τα ενδιαφέροντα των συμπολιτών μας!
Αλλά να μην υπολείπονται αυτά που ανεβάζουν το πολιτιστικό μας επίπεδο. Και φυσικά, πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η εκπαίδευση των παιδιών μας στα γράμματα και τον πολιτισμό. Προτεραιότητα στην καλή λειτουργία των σχολών της «Φάρις». Για να επιτύχουμε να γίνουμε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Αλέξανδρος Μπουφέας
Μια ζωή εθελοντής