Επόμενος στάση για την πόλη και τα προϊόντα της η πόλη των Ιωαννίνων
Πετυχημένη ήταν η προβολή της Καλαμάτας και της περιοχής της στη Θεσσαλονίκη επί τριήμερο, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν σημαντικές συναντήσεις και υπήρξε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασίες.
Ο τοπικός Τύπος, έντυπος και ηλεκτρονικός, περιέλαβε στη θεματολογία του τις εκδηλώσεις προβολής του τόπου μας, των πολιτιστικών του θησαυρών, της μεσσηνιακής γαστρονομίας, ενώ ενδυναμώθηκαν οι δεσμοί της Καλαμάτας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και με την πολυάριθμη κοινότητα Μεσσηνίων που ζουν και σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας τη ζωντανή «γέφυρα» μεταξύ των δύο περιοχών.
ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Η επιτυχία των προαναφερθεισών εκδηλώσεων, καθώς «η επαφή διά ζώσης είναι μάλλον πολύ καλύτερη από την επαφή μέσω τηλεόρασης» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, οδηγεί στη συνέχιση αυτής της προσπάθειας.
Στις 13.00, χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Καλαμάτας επρόκειτο να επισκεφθεί το Δημαρχείο Ιωαννιτών και να συναντηθεί με τον ομόλογό του Θωμά Μπέγκα. Σκοπός είναι «η παρουσία της Καλαμάτας στα Ιωάννινα, η προβολή της πόλης και της περιοχής της, των προϊόντων της και του πολιτισμού της. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχισθεί σε όλη την Ελλάδα», ανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας σε δηλώσεις του.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Ο κ. Νίκας προσέθεσε ότι «πολύ σημαντική εξέλιξη είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ώστε το Σεπτέμβριο να λειτουργήσει στην Καλαμάτα ένα σεμινάριο μεταπτυχιακού επιπέδου, με αντικείμενο που έχει σχέση με τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (σ.σ. το Πανεπιστήμιο αυτό έχει πολλά Τμήματα με οικονομικό επιστημονικό προσανατολισμό κ.ά.). Ελπίζω – και είναι και η διάθεση καθηγητών του Πανεπιστημίου, με τους οποίους συναντήθηκα – αυτό το σεμινάριο να γίνεται πάντοτε αρχές φθινοπώρου και να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα».
Ο δήμαρχος είπε πως καθηγητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «συναντήθηκαν και με εκπροσώπους ξενοδοχείων της Καλαμάτας, ώστε να συζητήσουν το ενδεχόμενο διεξαγωγής αυτού του σεμιναρίου στον τόπο μας, με συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Θα καταβληθεί προσπάθεια αυτό το σεμινάριο να λάβει μόνιμο χαρακτήρα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν προσεχώς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου».
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη «γίνανε πολύ σημαντικές προσπάθειες και προς την κατεύθυνση των ΚΑΠΗ και προς την κατεύθυνση των σχολείων. Ενδυναμώθηκε ο δεσμός των Μεσσηνίων που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη με την Καλαμάτα, καθώς αυτοί αποτελούν “γέφυρα” της Θεσσαλονίκης με την Καλαμάτα.
Έγινε και μία σημαντική προβολή στο “Ολύμπιον” για τη ζωή και το έργο του καθηγητή Πέτρου Θέμελη, που ως Θεσσαλονικεύς είναι κι αυτός μία σημαντική πνευματική “γέφυρα” μεταξύ Θεσσαλονίκης και της περιοχής μας».
ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΡΟΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ
Τα ποιοτικά μεσσηνιακά αγροδιατροφικά προϊόντα και ιδιαιτέρως οι ελιές Καλαμάτα ΠΟΠ και το ελαιόλαδο Καλαμάτα ΠΟΠ, προβλήθηκαν σε εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στο φουαγιέ του Δημαρχείου και σε τουριστικό περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους.
Είχαν, όμως, επιλεγεί και πέντε εστιατόρια στη Θεσσαλονίκη, όπου το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Μαρτίου, σε κάθε πελάτη προσφέρονταν μεσσηνιακά προϊόντα, όπως λαλάγγια, παστό, σφέλα, αλλά και ελαιόλαδο και ελιές Καλαμάτας στις σαλάτες.
Επισημαίνεται πως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης παρέθεσε δείπνο στην ομάδα των Μεσσηνίων που ετοίμασε την προβολή του τόπου μας, σε ένα από τα επιλεγμένα εστιατόρια όπου προσφέρονταν μεσσηνιακά εδέσματα, στην πλατεία Αριστοτέλους.