Συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του ΓΠΣ Καλαμάτας στο ΣτΕ


Έπειτα από μπαράζ αναβολών και πολύχρονη καθυστέρηση συζητήθηκαν προχθές στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ακύρωσης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Καλαμάτας. Την ακύρωσή του ζητούν, με ξεχωριστές αιτήσεις, ο Δήμος Καλαμάτας και ιδιώτες από διάφορες περιοχές του Δήμου.
Σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδεχθεί τις αιτήσεις και ακυρώσει το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, ο Δήμος Καλαμάτας θα χάσει ένα εξαιρετικό εργαλείο για την οργανωμένη ανάπτυξή του, ενώ θα υπάρξει και επιπρόσθετο οικονομικό κόστος για την τροποποίησή του. Επιπλέον, όπως έχουμε σημειώσει, ακόμα και το γεγονός ότι συζητήθηκε το θέμα δε σημαίνει ότι η απόφαση θα είναι αποτέλεσμα κάποιων εβδομάδων. Τούτων δοθέντων, παραμένει το ερώτημα γιατί όλη αυτή η φασαρία από τη στιγμή που το 2016 ο Δήμος θα μπορούσε καθ’ όλα νόμιμα να προχωρήσει σε τροποποίησή του.
Ως πρώτο λόγο ακύρωσης, ο Δήμος Καλαμάτας  προβάλλει την «παράλειψη υποβολής του επίμαχου ΓΠΣ σε διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης», κάτι που η νομικός σύμβουλος του Δήμου τονίζει ότι συνιστά παράβαση του νόμου. Η νομοθεσία, ευρωπαϊκή και εθνική, προβλέπει «τη διενέργεια στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης πριν από την έγκριση σχεδίων και προγραμμάτων, τα οποία ενδέχεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και αφορούν, μεταξύ άλλων, τον πολεοδομικό ή χωροταξικό σχεδιασμό».
Ο δεύτερος λόγος ακύρωσης του ΓΠΣ Καλαμάτας είναι η «μονομερής τροποποίηση του ΓΠΣ σε ουσιώδεις ρυθμίσεις αυτού, χωρίς αναπομπή στα γνωμοδοτούντα όργανα», κάτι που επίσης συνιστά παράβαση του νόμου. Πρόκειται για αλλαγές των ρυθμίσεων της μελέτης του ΓΠΣ που αφορούν στην περιοχή του ορεινού όγκου και την περιοχή του Μπουρνιά.
Ο Δήμος Καλαμάτας, μετά την αίτηση ακύρωσης του ΓΠΣ, κατέθεσε και πρόσθετους λόγους για την υποστήριξη της αίτησής του, που αναφέρονται σε σειρά αιτημάτων κατοίκων από διάφορες περιοχές, όπως Βέργα, Μικρά Μαντίνεια, Ελαιοχώρι, Κάτω Καρβέλι, Κουταλά, περιοχή του Νέδοντα κ.ά.

του Αντώνη Πετρόγιαννη