Χρειάζονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα για να χρησιμοποιηθεί
Ακατάλληλο, αν δε γίνουν συγκεκριμένες επεμβάσεις, κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπηρεσιακή επιτροπή που έχει συσταθεί γι’ αυτό το λόγο, το χώρο της Μπιρμπίτας, προκειμένου να στεγασθούν οι τσιγγάνοι της Αγίας Τριάδας, όπως είναι η επιθυμία του Δήμου Καλαμάτας.
Η επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Διδασκάλου και τις προηγούμενες ημέρες διενήργησε αυτοψία στο χώρο της κατασκήνωσης που είχε δημιουργηθεί το 2008, έχοντας τότε πλήρεις υποδομές.
Ακατάλληλος χώρος
Ειδικότερα, η επιτροπή αποτελείται από τους: Κατερίνα Σπέντζουρα, διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, Δημήτρη Μπεσσή της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας, Θανάση Αθανασόπουλο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Μεσσηνίας, Βασίλη Χρονόπουλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας και Ανδρέα Καραγιάννη, αντιδήμαρχο Καλαμάτας.
Έργο της ήταν να αποφανθεί περί καταλληλότητας της Μπιρμπίτας για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων της Αγίας Τριάδας.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποίησε αυτοψία στον ερειπωμένο καταυλισμό και διαπίστωσε τις μεγάλης έκτασης ζημιές που έχουν γίνει.
Να σημειωθεί ότι το 2008 είχαν δημιουργηθεί στον καταυλισμό όλες οι υποδομές, προκειμένου να μπορούν να φιλοξενηθούν οι οικογένειες τσιγγάνων, όπως και έγινε. Είχαν τοποθετηθεί 66 οικίσκοι και αυτή τη στιγμή, 50, όχι απλώς έχουν καταστραφεί, αλλά έχουν εξαφανισθεί, ενώ οι υπόλοιποι είναι κατεστραμμένοι. Είχαν, δε, κατασκευασθεί και ειδικοί χώροι με λουτρά και χώροι για πλύση ρούχων, οι οποίοι επίσης έχουν καταστραφεί πλήρως. Φυσικά, έχουν αφαιρεθεί όλα τα είδη υγιεινής, αλλά και οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Κι όπως είναι φυσικό, ο χώρος παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης, με τα σκουπίδια να σχηματίζουν βουνά.
Η επιτροπή, λοιπόν, μετά την αυτοψία, θεωρεί ότι η Μπιρμπίτα αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλη και για να μπορέσει να δεχτεί ξανά οικογένειες τσιγγάνων, πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και έργα. Αναμένεται, δε, ότι στο πόρισμά της θα αναφέρει αναλυτικά ποιες είναι οι παρεμβάσεις και τα αναγκαία έργα.
Συνήγορος του Πολίτη
Να σημειωθεί ότι με έγγραφό του το Νοέμβριο του 2014 στο γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Γιώργο Διδασκάλου, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη, ξεκαθαρίζοντας πως κανείς δεν μπορεί να διώξει τους τσιγγάνους από την περιοχή που βρίσκονται, πριν δημιουργηθεί χώρος που θα τους υποδεχθεί.
Συγκεκριμένα, αναφέρει το έγγραφο του Συνηγόρου: «Οι υπάρχουσες πρόχειρες εγκαταστάσεις πλανοδίων σε διάφορα σημεία, εφόσον πληρούνται βασικές προϋποθέσεις, παραμένουν μέχρι να καθοριστούν και δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι εγκατάστασής τους. Συνεπώς, η παραμονή τους στον οικισμό της Αγίας Τριάδας θεωρείται νόμιμη μέχρι να καθοριστούν και δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι δεν μπορεί να θεωρείται εξ ορισμού από τη Δημοτική Αρχή και μόνο, ως κατάλληλος ένας χώρος για προσωρινή μετεγκατάσταση, επειδή είχε χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος, καθότι τα δεδομένα, νομικά και πραγματολογικά, μπορεί να είναι σήμερα τελείως διαφορετικά».
Επίσης, ξεκαθαρίζει ότι ο καθορισμός των κατάλληλων χώρων γίνεται με απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβούλιου και εισήγηση της επιτροπής που συγκροτεί ο γενικός γραμματέας.
Καταλήγοντας, μάλιστα, ζητά να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα και να εκδοθεί απόφαση για μετεγκατάσταση μέρους ή όλου του οικισμού τσιγγάνων, «σε κατάλληλο και οργανωμένο από πριν χώρο, υπό τις εγγυήσεις των νόμων και των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων για τα ζητήματα αυτά και γενικά με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική ένταξή τους».
Της Βίκυς Βετουλάκη