«Αφαίμαξη» ταμειακών διαθεσίμων από ΔΕΚΟ και ΟΤΑ – Υπέρ της απόφασης οι Νίκας και Τατούλης


Με την πράξη ΠΝΠ που προωθεί η Κυβέρνηση
 
Βγήκε και επίσημα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθέσιμων αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως είχε προϊδεάσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου.
Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, θα επιχειρηθεί να βγουν από την οικονομική στενότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.
Πρόκειται για ένα νόμο που ισχύει από το 1951, όπως είχε πει ο κ. Μάρδας, συμπληρώνοντας ότι το μέτρο εφαρμόζεται και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Αγγλία και η Ολλανδία.  
Με την ΠΝΠ που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου –και σε καμία περίπτωση των Ασφαλιστικών Ταμείων- στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.
 
Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις
δήμαρχοι και περιφερειάρχες
Θυελλώδης ήταν η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Μετά τη συζήτηση που είχαν τα μέλη του Δ.Σ. με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, οι εξηγήσεις του οποίου κρίθηκαν «ανεπαρκείς» από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, αναμένεται να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων ως αντίδραση στην κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Ενδεικτικό του κλίματος ήταν ότι ο κ. Μάρδας αποχώρησε λίγο πριν από τις 16:00 για να μεταβεί στο χώρο όπου συνεδρίαζε το Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και να ενημερώσει τους περιφερειάρχες.
Οι τελευταίοι, πάντως, διαμήνυσαν ότι, αφού ενημερωθούν, θα μεταβούν στην ΚΕΔΕ για να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν από κοινού με τους δημάρχους τις –δυναμικές όπως προαγγέλλουν– κινητοποιήσεις τους.
 
Ποιους φορείς της
Μεσσηνίας αφορά η απόφαση
Αν κρίνει κάποιος την κομματική ταυτότητα των δημάρχων της Μεσσηνίας, η θέση τους θα πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων. Αυτός που ξεκαθάρισε τη θέση του και κινείται σε αντίθετη ρότα είναι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ενώ σημεία συμφωνίας θα υπάρχουν και από το δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Τσώνη.
Σύμφωνα, δε, με τον επίσημο κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι φορείς της Μεσσηνίας και γενικότερα της Πελοποννήσου που θα κληθούν να συνεισφέρουν οικονομικά για τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι:
1. Δήμος Καλαμάτας
2. Δήμος Μεσσήνης
3. Δήμος Τριφυλίας
4. Δήμος Οιχαλίας
5. Δήμος Πύλου-Νέστορος
6. Δήμος Δυτικής Μάνης
7. Φορέας Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τριφυλίας
8. Φορέας Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού Καλαμάτας
9. Σύνδεσμος Ύδρευσης Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων
10. Οργανισμός Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, Παιδείας και Αθλητισμού Οιχαλίας
11. Λιμενικό Ταμείο Μεσσηνίας
12. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας
13. Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Τοπικής Κοινότητας Κάμπου  
14. Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύλου
15. Δημόσια Βιβλιοθήκη Πεταλιδίου
16. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτα
17. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου
18. 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου
19. Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας
20. Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας
21. Περιφέρεια Πελοποννήσου
22. Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
23. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
24. Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων και Έρευνας ΤΕΙ Πελοποννήσου
25. ΤΕΙ Πελοποννήσου
26. Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου.
 
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ: Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
 
Θετικός με την απόφαση ελέω… χρεοκοπίας
 
Για το φλέγον θέμα προχώρησε χθες σε δηλώσεις ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος διαφοροποιήθηκε, τελείως, από τη ρητορική του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε: «Ο Δήμος Καλαμάτας, έχει ταμειακά διαθέσιμα αυτή τη στιγμή 14.334.227,71 ευρώ, ο Δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα. Τα χρήματα αυτά, βεβαίως, θα πάνε στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία υπεγράφη. Προφανώς, δεν πρόκειται εμείς να δώσουμε καμία τέτοια εντολή και καμία εισήγηση δε θα υπάρξει προς το Δημοτικό Συμβούλιο, για να έχουν τα χρήματα αυτά αυτήν την πορεία.
Είναι χρήματα του καλαματιανού λαού, γι’ αυτό και ο Δήμος δε θα κάνει καμία κίνηση προς την Τράπεζα της Ελλάδος. Προφανώς, όμως, θα τα πάρουν τα χρήματα με κεντρικές εντολές».
Και πρόσθεσε: «Επειδή ακούω διάφορες φωνές, διαφόρους αυτοδιοικητικούς να κραυγάζουν, που δε δικαιούνται οι περισσότεροι, το μείζον είναι η αποφυγή της πτώχευσης, της χρεοκοπίας της χώρας. Αν η χώρα χρεοκοπήσει και τυπικά, δεν έχει καμία αξία να έχει ο Δήμος μας κάποια χρήματα. Θα τα έχει καταναλώσει μέσα σε δύο – τρεις μήνες. Το ζήτημα είναι να μη χρεοκοπήσει η χώρα. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρξει απ’ όλους μας υπομονή, αισιοδοξία και ελπίδα.
Και επιτέλους, να αλλάξει κάποτε σ’ αυτόν τον τρόπο η νοοτροπία, ότι όσοι χρωστάνε είναι πάντα οι κερδισμένοι και όσοι – είτε απλοί πολίτες είτε οργανισμοί – έχουν κρατήσει κάποια χρήματα, έχουν δουλέψει με νοοτροπία νοικοκύρη για να ανταποκριθούν στις δύσκολες στιγμές, αυτοί να είναι πάντοτε οι χαμένοι.
Διότι χαμένοι, από αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, δεν είναι οι Δήμοι που δεν ξέρουν πού χρωστούν και είναι αρκετοί. Και μάλιστα, Δήμοι, οι οποίοι με κομματικές επιλογές παίζουν κεντρικό ρόλο στη δήθεν εκπροσώπηση των Δήμων. Εμάς δε μας εκπροσωπούν τέτοιοι δήμαρχοι και τέτοιοι Δήμοι. Γι’ αυτό πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα τα διαθέσιμα των Δήμων, όπως τα δίνουμε εμείς σήμερα, μαζί με την ευχή η χώρα να μη χρεοκοπήσει, να μην πτωχεύσει, έστω και τυπικά, γιατί ουσιαστικά έχουμε χρεοκοπήσει».
Ο δήμαρχος ζήτησε «να μας έχουν οι προμηθευτές και οι εργολάβοι εμπιστοσύνη, να έχουν εμπιστοσύνη στο Δήμο Καλαμάτας. Οι προμήθειες να συνεχισθούν κανονικά, οι εργολαβίες μας να συνεχισθούν – και θα συνεχισθούν – κανονικά. Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα να επικρατήσει πανικός ή να κυριαρχήσουν ερωτήματα. Θα συνεχίσομε να είμαστε φερέγγυοι. Θα παραγγέλνομε υλικά και θα προωθούμε έργα σύμφωνα με τις δυνατότητες και την πληροφόρηση την οποία έχομε.
Εύχομαι η χώρα να μην πάρει το δρόμο χωρίς επιστροφή και τα χρήματα αυτά, τα 14.334.000 ευρώ, που είναι καρπός οικονομίας και προβλέψεων απ’ όλο το μηχανισμό του Δήμου, να επιστρέψουν στην Καλαμάτα και γρήγορα.
Εμείς, όμως, που δίνομε τόσα πολλά, και τα δίνομε με ελπίδα και αισιοδοξία στην πατρίδα, διότι αν πτωχεύσει, η πατρίδα θα πτωχεύσει και δε θα πτωχεύσει κανένα κόμμα, θέλομε να επικρατήσει το νοικοκυριό και να υπάρξει και πληροφόρηση απ’ την πλευρά των Δήμων ποιος έχει διαθέσιμα και τι δίνει καθένας, για να μη βγαίνουν στις τηλεοράσεις και φωνάζουν και παριστάνουν τους Ηρακλείς της Αυτοδιοίκησης δήμαρχοι καταχρεωμένοι και, μάλιστα, να παίζουν και ηγετικό ρόλο, με επιλογές κομματικών μηχανισμών».
 
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ
 
Η χώρα χρειάζεται ψυχραιμία,
σύνεση και καθαρές αποφάσεις
 
Η χώρα έχει ανάγκη από ψύχραιμες φωνές τη στιγμή που βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της κρίσης της, δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, απαντώντας σχετικά με τη διαφοροποίηση της στάσης του από τους υπόλοιπους περιφερειάρχες και τόνισε ότι «δε χρειάζονται κραυγές, θόρυβος, αλαζονεία και μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Αφού σημείωσε ότι υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, χαρακτήρισε πολιτικό ηθικό ζήτημα την αλλαγή στάσης της σημερινής κυβέρνησης, «η οποία είχε μια τελείως διαφορετική προσέγγιση, όλα αυτά τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, τώρα όμως στο ρεαλισμό και στην πραγματικότητα εγκαταλείπει αυτές τις ακραίες απόψεις».
«Να προχωρήσει γρήγορα η κυβέρνηση σε αυτό που οφείλει να κάνει, να τελειώσει η διαπραγμάτευση, να τελειώσει αυτό το δράμα» τόνισε ο κ. Πέτρος Τατούλης και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή μια βασική αρχή, ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Δεν μπορεί να υπάρχει η σκέψη της ρήξης, δεν μπορεί να υπάρξει η σκέψη της κατάσχεσης των καταθέσεων όλων των οργανισμών και όλων των πολιτών. Παρεμβαίνω πολιτικά και λέω το αυτονόητο. Καλό πράγμα η διαπραγμάτευση, αλλά να τελειώνει και να μην αυξάνεται το κόστος της Ελληνικής Οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών».
Επίσης, πρόσθεσε ότι «η θέση της Ελλάδας είναι μέσα στην Ευρωζώνη και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» και ότι «δε θα πρέπει να απειλεί η κυβέρνηση τους πολίτες με εκλογές ή δημοψηφίσματα, γιατί η λαϊκή εντολή είναι νωπή ακόμα».
«Δε θα ήθελα να πω ότι υπάρχει σκοπιμότητα», δήλωσε ο περιφερειάρχης για τις αντιδράσεις των άλλων περιφερειαρχών, «αλλά δεν υπάρχει ο ρεαλισμός και ο συμβιβασμός με την πραγματικότητα. Η πολιτική, άλλωστε, είναι ο απόλυτος ρεαλισμός, η ψυχραιμία και η σύνεση, διαφορετικά δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κανένα σοβαρό πρόβλημα σε αυτή τη χώρα».

του Αντώνη Πετρόγιαννη