Νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο και αξιολόγηση προσωπικού προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τον επόμενο μήνα. Με το νομοσχέδιο αυτό, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, «επιδιώκουμε να δώσουμε ένα χτύπημα στις πελατειακές λογικές πατρωνίας».
Παράλληλα, μέχρι τις 5 Μαΐου θα ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τις πρώτες 3.900 επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκο Βούτση, «με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ανοίγει σοβαρά ο δρόμος για να διορθωθούν οι αδικίες. Ακολούθως, εντός των επομένων ημερών, θα προχωρήσουμε στη διαδικασία επιμέρους διορθώσεων αδικιών», τόνισε, προαναγγέλλοντας κι άλλες επαναπροσλήψεις.
Το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει αυτεπάγγελτη αναζήτηση από τις ίδιες τις υπηρεσίες του Δημοσίου όλων των δικαιολογητικών που απαιτούνται κατά περίπτωση. Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «να περάσουμε από την εποχή του αραμπά στην ηλεκτρονική επικοινωνία. Δυσκολευόμαστε, αλλά αυτή η νομοθετική μας πρωτοβουλία θα συμπληρωθεί με μέτρα εφαρμογής». Επίσης, περιλαμβάνει κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης, ενώ σε ό,τι αφορά την Κάρτα του Πολίτη, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι «προχωρούμε ήδη σε επιμέρους πιλοτικές εφαρμογές της. Πρόκειται να εισαχθεί αμέσως μόλις υπάρξει η δυνατότητα εφαρμογής της για το σύνολο της κοινωνίας».
Για τη Δημοτική Αστυνομία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, 350 άτομα από τα 1.540 θα παραμείνουν στην ΕΛΑΣ. Οι υπόλοιποι μπορούν να επιστρέψουν στον δήμο που ανήκαν ή να τεθούν στη διάθεση του υπουργείου Εσωτερικών.
Για τη συμφωνία
«Δική μας πρόθεση είναι να υπάρξει έντιμη συμφωνία τώρα και μία πιο έντιμη το καλοκαίρι. Και να μην ισχύει το μεροδούλι, μεροφάι. Το οποίο δεν μπορεί να συνεχισθεί, ξύνοντας από εδώ κι από εκεί για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτό», δήλωσε ο κ. Βούτσης, αναφερόμενος στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται υπομονή μέχρι τον Ιούνιο. Από εκεί και πέρα, θέλουμε μια μεγάλη συμφωνία για τη χώρα. Η συζήτηση με τους εταίρους δεν θα διαρκέσει ένα τετράμηνο, τώρα μπαίνουν τα λιθαράκια για τη συμφωνία. Είμαστε αισιόδοξοι».
Από την πλευρά του, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε: «Ολος αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε αν ο υπουργός Οικονομικών θα έχει μέσα ή έξω από το παντελόνι το πουκάμισό του, αλλά τις πολιτικές που εκπροσωπεί». Η μη συμφωνία -είπε – δεν συμφέρει κανέναν: «Είναι μια κατάσταση lose-lose. Δεν υπάρχει στο DNA της Ευρωπαϊκής Ένωσης η ρήξη αλλά ο συμβιβασμός, συνεπώς δεν υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος».
imerisia.gr