Επιβεβαίωσε χθες ο δήμαρχος Π. Νίκας το «Θάρρος»… ύστερα από ένα μήνα
Η Δημοτική Αρχή, μέχρι σήμερα, διαχειρίστηκε επικοινωνιακά με μαεστρία τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαμάτας.
Και κατά μία πλευρά, καλά έκανε. Το έργο είναι σημαντικό, έχει αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Η πόλη αναπτύσσεται και τα κτήρια και, κυρίως, τα μηχανήματα του Βιολογικού Καθαρισμού είχαν αρχίσει να τα… «φτύνουν».
Παράλληλα, γλυτώνει και τις διαμαρτυρίες – χλιαρές – των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την κατάστασή του και τις καταγγελίες τους για την κακή του λειτουργία, ελέω και της δυσοσμίας και των κουνουπιών, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, οπότε δεν τολμούσαν να βγουν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους.
Χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Π. Νίκας επιβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ, Γιάννη Καμβυσίδη, ο οποίος από τις αρχές του μήνα είχε δηλώσει στο «Θ» ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός Καλαμάτας, για μια σειρά από λόγους, κυρίως εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, θα περάσει σε χέρια ιδιωτών.
Βέβαια, ιδιωτικοποίηση σημαίνει αναζήτηση κέρδους, κάτι που μπορεί να σημαίνει αυξημένα τιμολόγια και ερωτηματικά για την ποιότητα των υπηρεσιών, αλλά αυτό δε δείχνει να ενδιαφέρει τη Δημοτική Αρχή.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, ο κ. Νίκας τόνισε: «Ευχής έργον θα ήταν ο Δήμος να έχει το αναγκαίο προσωπικό – σε επίπεδο ΔΕΥΑΚ ομιλώ πάντοτε, αλλά και σε επίπεδο Δήμου, γιατί έχει ο δήμαρχος τη δυνατότητα να αποσπά προσωπικό και προς Νομικά Πρόσωπα και από τα Νομικά Πρόσωπα. Ήδη έχω στείλει προσωπικό από το Δήμο στη ΔΕΥΑΚ, επιστήμονες, χημικό μηχανικό.
Δεν υπάρχει προσωπικό. Αν η κυβέρνηση διορίσει προσωπικό, ένα από τα πρώτα αιτήματά μας είναι η στελέχωση της ΔΕΥΑΚ. Αν όμως αυτό δε συμβεί, δε θα λειτουργήσει ο Βιολογικός Καθαρισμός; Προφανώς θα λειτουργήσει. Πώς; Με εργολαβίες! Όπως λειτουργούν τα δύο τρίτα της ΔΕΥΑΚ. Ποια άλλη λύση υπάρχει; Αν η κυβέρνηση δε διορίσει προσωπικό, πρέπει να πάμε στην άλλη λύση. Και θα το κάνουμε αυτό και με θάρρος! Δε θα κλειδώσομε την εγκατάσταση!
Όσον αφορά στα ζητήματα που έχουν σχέση με το μέτωπο της θάλασσας, ελέγχεται από το ΕΛΚΕΘΕ η καθαρότητά της. Κάθε χρόνο παίρνομε έκθεση και καμία χρονιά δε μας έφεραν δυσμενή στοιχεία για το θαλάσσιο μέτωπο στην περιοχή του βιολογικού καθαρισμού. Δεν υπάρχει πρόβλημα με μικροβιακό φορτίο.
Υπάρχει ένα ζήτημα με τη λυματολάσπη, σοβαρό, που κάνουμε προσπάθεια να το διαχειρισθούμε με τον ασβέστη. Έχουμε υποβάλει στο ΕΠΠΕΡΑΑ σχετική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας θα αξιοποιηθεί και η μονάδα της ΜΟΛΑΚ – δε θα την πετάξομε αυτή τη μονάδα –, ώστε να γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση.
Θα είχαμε ξεκινήσει, αν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία της ένταξης. Έχομε, όμως, την απόλυτη διαβεβαίωση ότι το θέμα αυτό μπαίνει ως εμπροσθοβαρές στο νέο ΕΣΠΑ, που σημαίνει ότι δε χρειάζονται νέες μελέτες, νέες αιτήσεις, νέα γραφειοκρατική διαδικασία και νέα καθυστέρηση. Αυτό είναι βέβαιο. Και θα τελειώσομε και με το ζήτημα της λυματολάσπης, που διαχρονικά δημιουργούσε προβλήματα στην περιοχή».
Ανέφερε, επίσης, πως «το γεγονός ότι απαλλάξαμε την περιοχή του Ασπροχώματος από τα σύμμεικτα απορρίμματα, είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και δεν πρέπει να το ξεχνάει κανείς».
Του Αντώνη Πετρόγιαννη