Τα ταμεία της Αυτοδιοίκησης μια κάποια λύσις…


Με δεδομένα τα προβλήματα στις κυβερνητικές συνομιλίες με την Ευρωζώνη

Αυτό που το προηγούμενο διάστημα αποτέλεσε αιτία «πολέμου» ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δεύτερου βαθμού, σχετικά με τη δέσμευση των αποθεματικών των ταμείων τους, είναι πλέον κάτι παραπάνω από σενάριο.
Με την Ευρωζώνη να στέλνει σαφή μηνύματα ότι δεν προτίθεται να εκταμιεύσει μέρος των δόσεων που εκκρεμούν προς την Ελλάδα στις 24 Απριλίου, όπως είναι σήμερα η κατάσταση, το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τις τελευταίες εναλλακτικές λύσεις που θα επεκτείνουν τη ρευστότητα του κράτους και μετά την κρίσιμη ημερομηνία της 24ης Απριλίου, οπότε στεγνώνουν τα διαθέσιμα του κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο έχει προτείνει την ενεργοποίηση νόμου που υπάρχει από το 1951 και προβλέπει την υποχρεωτική κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων όλων των φορέων του Δημοσίου στην ΤτΕ. Εφόσον ενεργοποιηθεί ο νόμος, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περί τα 2,5-3 δισ. ευρώ που βρίσκονται στη διάθεση των ασφαλιστικών ταμείων και οργανισμών του Δημοσίου και με τον τρόπο αυτό να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του κράτους έως τα μέσα Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας έχει προτείνει την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου νόμου, αλλά προς το παρόν το Μέγαρο Μαξίμου έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο. Κι αυτό, γιατί η κυβέρνηση εργάζεται στο σενάριο ότι το Eurogropoup της 24ης Απριλίου θα εγκρίνει την εκταμίευση μέρους των δόσεων και ειδικότερα του ποσού των 1,9 δισ. ευρώ που αποτελούν τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s).
Πάντως, αν δεν υπάρξει εκταμίευση κάποιας δόσης ή ενεργοποίηση του νόμου του 1951, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους τελειώνουν στις 24 Απριλίου. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι η καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα δεν είναι διασφαλισμένη πλήρως.
Παράλληλα, υπό αυτές τις συνθήκες, στον «αέρα» είναι τόσο η αποπληρωμή 183 εκατ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) την 1η Μαΐου, όσο κυρίως η εξόφληση της δόσης των 697 εκατ. ευρώ προς το Ταμείο στις 12 Μαΐου.
Α.Π.