Στα 400.000 ευρώ ο φετινός προϋπολογισμός διεξαγωγής του
Ακόμα περιμένουμε τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Στην τελευταία του επίσκεψη στην Καλαμάτα, την 23η Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, δε θέλησε να κάνει δήλωση αναφορικά με τα θέματα για τα οποία είναι υπεύθυνος και αφορούν στην Καλαμάτα. Ούτε για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού ειπώθηκε κάτι. Το ίδιο για τη λειτουργία του Μεγάρου Χορού, αλλά και για τις άλλες πολιτιστικές δομές.
Από μια πλευρά, αυτό είναι προς τιμήν του, αφού, όντας στην κυβέρνηση, θα μπορούσε να μας «φλομώσει» με υποσχέσεις. Η σιωπή του, όμως, φανέρωνε και τα προβλήματα που υπάρχουν. Για το πούμε διαφορετικά, το μεν πνεύμα πρόθυμον, η δε σαρξ ασθενής, με την τελευταία να μεταφράζεται σε… χρήματα.
Βέβαια, σε συνάντησή του στην Αθήνα, με το δήμαρχο Π. Νίκα, διαβεβαίωσε ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί και φέτος, αλλά ακόμη στο Δήμο περιμένουν την οικονομική συμμετοχή του υπουργείου. Η τελική ημερομηνία ήταν η 11η Μαρτίου, αλλά βρισκόμαστε στον Απρίλιο.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Φάρις» αποφασίστηκε να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, αν και ήδη έχουμε αργήσει, με ένα ποσό που θα φτάνει τα 400.000 ευρώ. Το κόστος θα καλυφθεί από το Δήμο Καλαμάτας, κατά το ήμισυ περίπου, ενώ τα άλλα χρήματα ευελπιστούμε να τα βάλει το υπουργείο.
Ακόμα κι αν πάρουμε την καλύτερη εκδοχή, ότι όλα θα συμβούν όπως αποφασίστηκαν, το ποσό αποδεικνύει ότι το Διεθνές Φεστιβάλ, παρά την τεράστια επιτυχία του για δύο δεκαετίες, συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Κι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να… ξυπνήσει τη Δημοτική Αρχή, αλλά και τους υπόλοιπους φορείς.
Μια διαφορετική φιλοσοφία στο πρόβλημα κατέθεσε ο εκπρόσωπος του «Ανοιχτού Δήμου», Τάσος Πολυχρονόπουλος, αλλά δεν ξέρουμε αν η «Φάρις» θέλει να ακούει αντιλόγους.
Όπως και να έχει, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου σημείωσε ότι, όταν έχεις στα χέρια σου ένα τέτοιο «προϊόν», θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότεροι και εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης. Αλλά για να τους βρεις, θα πρέπει να το κάνεις οργανωμένα και έγκαιρα. Όχι δύο μήνες πριν από την έναρξή του.
Από την άλλη πλευρά, έπειτα από τόσα χρόνια, θα πρέπει να επανεξεταστεί ο χαρακτήρας του, η δομή του, να μπει σε καινούργιους δρόμους. Δεν ξέρουμε, όμως, αν όλα αυτά βρήκαν ευήκοα ώτα. Πάντως, δεν είναι δυνατόν για το Καρναβάλι ή τη Λευκή Νύχτα να κινητοποιείται όλος ο μηχανισμός του Δήμου Καλαμάτας και για το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού να… σταυρώνουμε τα χέρια. Θα μου πείτε ο χορός δε δίνει ψήφους, ούτε φτιάχνει δημοτικούς συμβούλους…