Ημερίδα για διατροφή και δημόσια υγεία στο ΤΕΙ Πελοποννήσου
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα διεξήχθη χθες από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Πελοποννήσου, στο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος. Θέμα της ήταν η Διατροφή και πώς επηρεάζει τον άνθρωπο αλλά και γενικότερα τη δημόσια υγεία. Προσκεκλημένοι ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες πάνω στο θέμα της διατροφής.
Κι ενώ πολλοί σπουδαστές γέμισαν το αμφιθέατρο, από ελάχιστη έως μηδενική ήταν η παρουσία αυτοδιοικητικών.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των προέδρων του ΤΕΙ Πελοποννήσου Δημήτρη Βελισσαρίου και (του Συμβουλίου) Πάνου Καζάκου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αξία της διατροφής και στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός της αντιπεριφερειάρχη Ελένης Αλειφέρη, που αναφέρθηκε στην αξία και τη σημασία των τροφίμων, μιλώντας ειδικότερα για τη Μεσσηνία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο τελευταίο παράδειγμα, που είναι η εξαγωγή πρώιμου καρπουζιού από την Τριφυλία, επιτυχία μοναδική στον κόσμο.
Ο επόμενος χαιρετισμός έγινε από τον πρόεδρο των Τεχνολόγων Γεωπόνων, που μίλησε για τη Μεσογειακή Διατροφή, την οποία οι Έλληνες ξέχασαν για αρκετά χρόνια, αλλά ευτυχώς πλέον επιστρέφει στη ζωή μας.
Από την ομιλία του δεν έλειψε η αναφορά στο ελαιόλαδο, το οποίο θεωρεί κορυφαίο, αλλά όχι εμπορικό, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο Ελληνάρας πουλά με τον τενεκέ το λάδι στον Ιταλό, με τη σειρά του αυτός το αναμιγνύει με το δικό του και έτσι το ιταλικό καταφέρνει εμπορικά να θεωρείται καλύτερο».
Οι κεντρικές ομιλίες ξεκίνησαν με εκείνη του δρος Νικόλαου Κατσαρού, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος ΕΦΕΤ. Στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στην πρώτη αιτία των θανάτων, που ενώ μέχρι πρότινος ήταν οι καρδιακές παθήσεις, πλέον είναι ο καρκίνος. Ο καρκίνος, σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, εμφανίζεται κατά 30% στον πνεύμονα, οπότε συμβούλεψε τους σπουδαστές να μην καπνίζουν, ένα ακόμα 30% είναι θέμα ορμονών (στήθος στις γυναίκες, προστάτης στους άνδρες), ένα 30% στα τρόφιμα, ένα 5% από κληρονομικότητα, ενώ το τελευταίο 5% από τους γενετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους παράγοντες που υπάρχουν γύρω μας και επιβαρύνουν την υγεία αν κάποιος δεν είναι ενημερωμένος, όπως ο υδράργυρος που στο παρελθόν έριχναν στη θάλασσα, ουσία που μεταφερόταν στον άνθρωπο μέσω καρχαριοειδών ψαριών.
Ούτε από τη δική του ομιλία έλειψε η αναφορά στο ελληνικό ελαιόλαδο, ενώ επικεντρώθηκε στα μεταλλαγμένα, προϊόντα που δε θεωρεί καλά. Δήλωσε ακόμη υποστηρικτής της Μεσογειακής Διατροφής, χαρακτηρίζοντας ως σημαντικό τα προϊόντα να είναι φρέσκα και από ελληνικούς σπόρους.
Το λόγο πήρε μετά η Αντωνία Τριχοπούλου, καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, που μίλησε για τη Μεσογειακή Διατροφή και τη σχέση της με τη δημόσια υγεία. Συγκεκριμένα, μίλησε για τα ευεργετικά συστατικά που περιέχουν τα παραδοσιακά προϊόντα και ως παράδειγμα ανέφερε το δικό μας παστέλι: ενώ το κανονικό παστέλι περιέχει μέλι, υπάρχει κι αυτό με τη γλυκόζη, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν. Συγκρίνοντάς το με άλλα σνακ, μίλησε για την τεράστια θρεπτική διαφορά του πρώτου.
Η ημερίδα συνεχίστηκε με εξαιρετικές ακόμα ομιλίες, ενώ στο διάλειμμα οι σπουδαστές πραγματοποίησαν έλεγχο αντισωμάτων σε Ηπατίτιδα Β, C, HIV.
Οι ομιλίες που ακολούθησαν ήταν οι εξής:
-Ανάλυση κινδύνου (risk analysis) στην Ε.Ε.: Ο ρόλος της EFSA και η συνεισφορά των ενδιαφερόμενων μερών, Βαρλάμος Ανδρέας, πρόεδρος Food ALLERGEN LAB.
-Ποιότητα διατροφής και ασφάλεια τροφίμων. Δύο σοβαροί προσδιοριστές Δημόσια Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, ιατρός βιοπαθολόγος, π. Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας, π. πρόεδρος ΕΦΕΤ και π. Γ.Γ Καταναλωτή.
-Συμπληρώματα Διατροφής και Υγεία, Κλεάνθης Ισραηλίδης, διευθυντής ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ»
-Ασφάλεια Τροφίμων και Διατροφή: ο ρόλος του ΕΦΕΤ, Άγγελος Βακαλόπουλος, ειδικός επιστήμονας ΕΦΕΤ- τμηματάρχης Διασφάλισης Ποιότητας
-Τρόφιμο – Φάρμακο και Οικολογία: μια καλή διατροφική τρόικα, Σφλώμος Κων/νος, καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας
-Καινοτόμες τεχνολογίες στην παραγωγή προβιοτικών και πρεβιοτικών τροφίμων και η επίδρασή τους στη διατροφή, Κουρκουτάς Ιωάννης, καθηγητής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
-Η Διατροφή στο Βυζάντιο, δρ. Χρόνη Μαρία, φιλόλογος-ιστορικός, συνεργάτις ΕΚΠΑ, ΕΙΕ
-Τροφοφάρμακα, μια περίπτωση λειτουργικών τροφίμων και ο ρόλος τους στη Δημόσια Υγεία, Ζακυνθινός Γεώργιος, αν. καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου.
Τέλος, να αναφερθεί ότι τη Συντονιστική Επιτροπή της ημερίδας αποτελούσαν ο Θεόδωρος Βαρζάκας, αναπληρωτής καθηγητής ΤΕΙ Πελοποννήσου και η Αικατερίνη Καστανιώτη, επίκουρη καθηγήτρια ΤΕΙ Πελοποννήσου
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας