Οργιάζει το έγκλημα στη Μεσσηνία

Οργιάζει το έγκλημα στη Μεσσηνία

Στοιχεία από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας
Ακόμα και οι προφυλακίσεις ατόμων που έχουν συλληφθεί για διάφορα σοβαρά αδικήματα την τελευταία 5ετία, στη διοικητική αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, αποδεικνύουν την αύξηση εγκληματικότητας στην περιοχή.
Οι κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις, η διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών από οργανωμένες ομάδες και η λαθρεμπορία τσιγάρων, αλλά και ανθρώπων, είναι αυτές που κυριαρχούν.
 
Στοιχεία προφυλακίσεων
Στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαμάτας (όλη η Μεσσηνία, εκτός από την περιοχή της Τριφυλίας), το 2010, προφυλακίσθηκαν 50 άτομα για σοβαρά αδικήματα, ενώ το 2011 ο αριθμός των προφυλακισθέντων διπλασιάσθηκε και εκτοξεύθηκε στα 96 άτομα.
Το 2012 υπήρξε μια μικρή μείωση: όλο το έτος οδηγήθηκαν στη φυλακή, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που κατηγορούνται, συνολικά 88 άτομα.
Από το 2013 παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση και οι προφυλακίσεις έφτασαν τις 120.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το 2014, με τις προφυλακίσεις να φτάνουν τις 119.
Και η φετινή χρονιά, όμως, δείχνει ότι θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Από την αρχή του 2015 και μέχρι τώρα, χωρίς καν να έχει συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους, έχουν προφυλακισθεί 50 άτομα.
 
Οι αιτίες
Το πρώτο λόγο τα τελευταία χρόνια στις προφυλακίσεις έχουν οι κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης για διακίνηση ναρκωτικών και λαθρεμπορία.
Σε υψηλό επίπεδο είναι και οι κακουργηματικές πράξεις για κλοπές και ληστείες, είτε από ομάδες δραστών είτε από μεμονωμένους δράστες, και ακολουθούν τα υπόλοιπα αδικήματα.
Εκτός του ότι η αύξηση αυτή φανερώνει αύξηση της εγκληματικότητας στην περιοχή μας, από τους δικαστικούς και αστυνομικούς κύκλους αποδίδεται στην αποδοτικότερη εξάρθρωση από την Αστυνομία, καθώς διαθέτει πιο σύγχρονα μέσα. Η δε τεχνολογία, όπως η καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, βοηθά τα μέγιστα, ώστε μια σοβαρή υπόθεση να «δεθεί» καλύτερα. Ταυτόχρονα, η σε υψηλά επίπεδα συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών της περιοχής με την Εισαγγελία Καλαμάτας και τις Ανακριτικές Αρχές, που λαμβάνουν τις αποφάσεις προφυλάκισης, οδηγούν σε θετικά αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της βαριάς εγκληματικότητας.

Της Βίκυς Βετουλάκη