Ραντεβού στο Στάδιο αύριο για την ιστορική διοργάνωση των Παπαφλεσσείων

Ραντεβού στο Στάδιο αύριο για την ιστορική διοργάνωση των Παπαφλεσσείων

Μπορεί να μην έχουν τη λάμψη του παρελθόντος, αλλά στην παρούσα δύσκολη οικονομική συγκυρία, το πιο σημαντικό είναι η διατήρησή τους… Ο λόγος για τα Παπαφλέσσεια που θα διεξαχθούν αύριο το απόγευμα στο Στάδιο της Παραλίας (από τις 5.45 μ.μ. έως τις 8 μ.μ.) συνεχίζοντας μια ιστορική πορεία που αρχίζει το 1956 και είναι συνυφασμένη με το διοργανωτή Μεσσηνιακό.
Και αγωνιστικά όμως το ενδιαφέρον θα είναι σημαντικό, καθώς το «παρών» θα δώσουν δεκάδες αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αλβανία κ.α.
Λεπτομέρειες για τους φετινούς αγώνες και κάλεσμα στον κόσμο απηύθυναν χθες μέσα από την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο.
Αναλυτικότερα:

Νίκος Μπασακίδης (πρόεδρος Αθλητικού Φορέα Δήμου Καλαμάτας):

«Τα Παπαφλέσσεια είναι μια αθλητική εκδήλωση, η οποία προβάλλει διαχρονικά τις δυνατότητες που έχει η πόλη στην προετοιμασία αθλητών υψηλού αγωνιστικού επιπέδου και βέβαια επιβραβεύει το έργο όλων, σε τοπικό επίπεδο τόσο των προπονητών, όσο και των αθλητών στον τομέα του αγωνιστικού κλασικού αθλητισμού. Ως μια τέτοια εκδήλωση ο Δήμος Καλαμάτας είναι πάντα αρωγός στην υλοποίησή της. Σήμερα, σε δύσκολους οικονομικά καιρούς, το στοίχημα είναι να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα. Με αυτή τη λογική πρέπει όλοι με τη συμμετοχή μας να στηρίξουμε την προσπάθεια όλων για την καλή οργάνωση και την επιτυχία των στόχων που έχει αυτή η εκδήλωση την Παρασκευή, στο Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας».

Αντωνίου Μπούζα (περιφερειακή σύμβουλος):
«Η Μεσσηνία και η Καλαμάτα υποδέχονται για μια ακόμη φορά τη διεθνή συνάντηση στίβου, η οποία έχει λάβει και το όνομα του μεγάλου αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, του Παπαφλέσσα, προκειμένου να τιμήσει την προσφορά του στην πατρίδα. Η πανελλήνια αναγνώριση των αγώνων και η διεθνοποίησή τους οδήγησε εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην προσέλευση στην πόλη της Καλαμάτας μεγάλων προσωπικοτήτων του εγχώριου και διεθνούς αθλητισμού. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τις μεγάλες επιδόσεις, ρεκόρ κα βέβαια το διεθνές ενδιαφέρον. Με γνώμονα λοιπόν την ανάπτυξη του αθλητισμού, σαν πυλώνα ανάπτυξης πολιτισμού, ελπίδας και προόδου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας βρίσκεται πάντα κοντά σε τέτοιου είδους διοργανώσεις που τιμούν τον αθλητισμό και την περιοχή μας. Άλλωστε, σαν δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης επενδύουμε στα οφέλη του αθλητισμού, τόσο στην κοινωνία, όσο επίσης στην επιχειρηματικότητα, στην εξωστρέφεια την οποία έχει ανάγκη ο τόπος μας και στην επισκεψιμότητα το οποίο είναι ζητούμενο για όλους μας.
Εύχομαι καλή επιτυχία στους αγώνες».

Δημήτρης Πουλόπουλος (πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής Παπαφλεσσείων-εκπρόσωπος Μεσσηνιακού):
«Πρώτα και πάνω απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Μεσσηνιακού, του κύριου οργανωτή των αγώνων, το Δήμο Καλαμάτας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τη συμμετοχή τους την οικονομική στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης.
Νομίζω ότι χωρίς την οικονομική συμβολή της περιφέρειας και του Δήμου δεν θα ήμασταν σήμερα σε θέση να διοργανώνουμε τα 46α «Παπαφλέσσεια».
Απ’ αυτές τις διοργανώσεις οι 19 ήταν διεθνούς εμβέλειας. Σήμερα προσαρμοζόμενοι στις οικονομικές συνθήκες διοργανώνουμε τους αγώνες κύρια με Έλληνες και Κύπριους αθλητές. Έχει διεθνή χαρακτήρα αφού υπάρχουν μερικοί ξένοι αθλητές, (από την Κύπρο, την Αλβανία και κοντινές χώρες), αλλά δεν είναι το μίτινγκ με την εμβέλεια που είχε τα προηγούμενα χρόνια, με την αθρόα συμμετοχή δεκάδων και μια χρονιά εκατοντάδων ξένων αθλητών.
Θέλω όμως να υποσχεθώ στους φίλους του κλασικού αθλητισμού της πόλης μας ότι θα είναι πραγματικά μια σπουδαία, τόσο οργανωτικά όσο και σε επίπεδο επιδόσεων, διοργάνωση, αφού όλοι οι Έλληνες αθλητές στα 13 αγωνίσματα που έχει το πρόγραμμα θα είναι εδώ για να προσπαθήσουν να κερδίσουν για να λάβουν μέρος με την εθνική ομάδα στους αγώνες που θα γίνουν στο Ηράκλειο στις 21 του μήνα στο Μπρούνο Ζάουλι. Έτσι λοιπόν θα υπάρχει έντονος συναγωνισμός, σίγουρα ρεκόρ και πάρα πολύ ενδιαφέρον.
Όλοι ξέρετε και οι φίλαθλοι ακόμη και όσοι ασχολούνται ενεργά με το κομμάτι του κλασικού αθλητισμού, ότι οι εγκαταστάσεις μας είναι πλέον γηρασμένες. Ένας λόγος αποτρεπτικός για τη συμμέτοχη στα «Παπαφλέσσεια» έστω κι αν δεν είναι διεθνούς εμβέλειας, είναι η κατάσταση που επικρατεί στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Το στάδιο είναι γηρασμένο, έχει γίνει το 1983, είναι το πιο παλιό ταρτάν στην Ελλάδα, όλα έχουν αντικατασταθεί εκτός από το δικό μας -οι προσπάθειες, κατά καιρούς, απέτυχαν. Έτσι, από του χρόνου ίσως, δεν θα είμαστε σε θέση να διοργανώνουμε ούτε και το ελληνικό μίτινγκ Παπαφλέσσεια!
Κάνω έκκληση τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Δήμο, να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο και μέσω να καταφέρουμε να συνεχίσουμε αυτή την διοργάνωση που όπως και ο κ. Μπασακίδης είπε προβάλει την πόλη μας διεθνώς τα τελευταία 20 χρόνια. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω αυτά που κατά καιρούς έχω πει για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού που είμαστε πρωτοπόροι και που εκατοντάδες ολυμπιονίκες έχουν έρθει στην πόλη για να γυμναστούν ή να λάβουν μέρος στους αγώνες, δημιουργώντας οικονομική ανάπτυξη.
Θέλω να υποσχεθώ ότι η εκδήλωση της Παρασκευής θα είναι πραγματικά σπουδαία, καλώ τους φίλους τους κλασικού αθλητισμού να γεμίσουν τις κερκίδες κι ευχαριστώ για άλλη μια φορά Δήμο, Περιφέρεια και τους χορηγούς μας».


Χωρίς τον τραυματία Τσάτουμα, αλλά με Έλληνες και Κύπριους πρωταθλητές

Ο τραυματισμός του Λούη Τσάτουμα που τερμάτισε άδοξα τη συμμετοχή του Challenge της IAAF στο Χένγκελο της Ολλανδίας την περασμένη Κυριακή δυστυχώς θα στερήσει και τη συμμετοχή του στα Παπαφλέσσεια. Αυτό που προέχει βέβαια είναι να ξεπεράσει όσο γίνεται πιο γρήγορα το πρόβλημά του ο κορυφαίος Μεσσήνιος άλτης του μήκους, ενώ στο Στάδιο της Παραλίας το κενό του θα αναπληρώσουν Έλληνες πρωταθλητές που θα κυνηγήσουν μια θέση στην εθνική ομάδα για το Μπρούνο Ζάουλι που θα διεξαχθεί τον άλλο μήνα στο Ηράκλειο.
Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ονόματα όπως οι Τσάκωνας, Δουβαλίδης, Δημητράκης, Νακόπουλος, ο Ραΐκοβιτς που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο και στις γυναίκες οι Φιλάνδρα και οι Κύπριες Παπαϊωάννου και Αρτιματά.
Αναλυτικά η λίστα συμμετοχών που κοινοποίησαν χθες οι διοργανωτές και θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται μέχρι την τελευταία στιγμή έχει ως εξής:

Σφαιροβολία
Γεράσιμος Θεοδώρου, Κυριάκος Ζώτος, Παναγιώτης Μπουζιάνης, Νικόλαος Στάθης, Ηλίας Καταβάτης, Ηλίας Σουγλάκος, Παναγιώτης Ανυφαντής.
Ακοντισμός
Γιώργος Ήλτσιος, Παρασκευάς Ματζάβαλης, Νικόλαος Ευθαλιάδης, Γιάννης Χουλάκης, Θεόδωρος Πεϊβάνης, Δημήτρης Καλύκας, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Χριστακάκος, Γιώργος Φωτεινόπουλος.
Μήκος
Μιχάλης Μερτζανίδης, Νίκος Καψής, Ανδρέας Γαλαζούλας, Παναγιώτης Μουτζουρογιάννης, Δημήτρης Μιχαλέλης, Γιώργος Τσάκωνας, Γιώργος Πούλλος (Κύπρος), Ματόλιος Βόλου (Κύπρος), Αγγελής Ρούσσος.
Τριπλούν
Δημήτρης Τσιάμης, Ευάγγελος Κουλιούρας (Μεσσηνιακός), Νίκος Κουρμεντάλας, Δημήτρης Μονοπώλης, Ζαχαρίας Άρνος (Κύπρος), Λογκίνος Αχιλλέως (Κύπρος)
800 μ.
Κώστας Νακόπουλος, Ανδρέας Δημητράκης, Χρήστος Κοτίτσας, Ανδρέας Στεργίου, Κώστας Βασιλάκης, Νίκος Γκότσης, Βασίλης Κοπανάς, Κώστας Δουΐκας,
Χρήστος Δημητρίου (Κύπρος), Καλάκος, Θεοφάνης Μιχαηλάς (Κύπρος), και από την Αλβανία οι Έντισον Μούτσο, Κεραμάς,.
400 μ.
Γιάννης Λουλάς, Δημήτρης Γράβαλος, Τρύφωνας Μπεκτσής, Παναγιώτης Παπαθεοδώρου, Πέτρος Κυριακίδης, Μιχάλης Δαρδανελιώτης, Γιάννης Λογοθέτης, Στράτος Φραγγούλης, Γιάννης Σταματελόπουλος, Γιώργος Δουρίδας, Μίχος, Αμασιάδης
200 μ.
Παναγιώτης Τριβυζάς, Παρασκευάς Ρεζές, Βασίλης Τσούσης, Κλέον Μέτσα (Μεσσηνιακός), Χρήστος Αγορατσάς, Χρήστος Μπούκαλης.
110 εμπόδια
Κώστας Δουβαλίδης, Παναγιώτης Μπεκιαρίδης, Μιχάλης Κιάφας, Παναγιώτης Χριστοδούλου, Αργύρης Κιαφας, Μίλαν Ραΐκοβιτς (Κύπρος).
100 μ.
Βασίλης Τσούσης (Μεσσηνιακός), Αναστάσιος Δαμίρης, Παναγιώτης Ανδρεάδης, Λυκούργος Τσάκωνας, Παναγιώτης Τριβυζάς, Χρήστος Κουτούλης.
100 μ.
Κατερίνα Σαρρή, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Κορνηλία Πολίτη, Καλλιρρόη Μακρή, Άννα Παπαϊωάννου (Κύπρος), Λυδία Στούπελ.
800 μ. γυναικών
Ελένη Φιλάνδρα, Αναστασία Μαρινάκη, Βασιλική Λίβα, Μαρία Κλάδου, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου
200 μ.
Κατερίνα Σαρρή, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Παναγιώτα Βεννιέρη, Κορνηλία Πολίτη, Ελευθερία Αρτιματα (Κύπρος)
400 μ.
Δέσποινα Μουρτά, Ευαγγελία Ζυγούρη, Αλεξάνδρα Πολυκράτη, Δήμητρα Τσιώπου.

της Χριστίνας Ελευθεράκη