ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ «ΞΕΧΕΙΛΙΖΟΥΝ» ΑΠΟ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΑ «ΠΝΙΓΟΝΤΑΙ»
«Στρουθοκαμηλίζει»
το υπουργείο Δικαιοσύνης
Κάθετα αρνητικό είναι το υπουργείο Δικαιοσύνης στην επανεξέταση της απόφασης για μείωση των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει καταθέσει αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος «Κατανομή οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας», με το οποίο μειώνονται οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών στη Μεσσηνία.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη επιφέρει επιπλέον φόρτο εργασίας στο ήδη βαρύ πρόγραμμα, με «βαριές» ποινικές δικογραφίες, στις δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες.
Μείον μια θέση
Με το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα, που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή, χάθηκε μία οργανική θέση αντιεισαγγελέως από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Η Εισαγγελία Καλαμάτας είχε τη δυνατότητα να έχει τέσσερις αντιεισαγγελείς, αλλά με το Προεδρικό Διάταγμα πλέον έχει τρεις.
Και μπορεί αυτή τη στιγμή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας να υπηρετούν ένας εισαγγελέας και τρεις αντιεισαγγελείς, όμως τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε και εισαγγελικός πάρεδρος. Κι αυτό, όταν τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι υποθέσεις και, μάλιστα, οι κακουργηματικές.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης σε έγγραφό του αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως που κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας μαζί με τους αντίστοιχους της Κορίνθου και του Βόλου και υπογραμμίζει ότι για το συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα συγκεντρώνει τη σύγκλιση απόψεων και την απόλυτη συμφωνία μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης, ως αποφασίζοντος οργάνου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ως γνωμοδοτικού οργάνου, σε ότι αφορά τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Γυθείου, Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
Το υπουργείο τα βλέπει όλα καλά
Στο, δε, έγγραφο του υπουργείου, το οποίο συνυπογράφει και πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αναφέρεται ότι «από το τότε που ξεκίνησε να ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα με τις μειώσεις, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα από την εφαρμογή του, τόσο στις δικαστικές υπηρεσίες όσο και στους συναλλασσόμενους με αυτές δικηγόρους και πολίτες».
Καταλήγοντας αναφέρει: «Η υπηρεσία μας, συνεκτιμώντας σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα της ολότητας, σε συνδυασμό με τα τοπικά συμφέροντα των διαδίκων, κατέληξε στη συγκεκριμένη κατανομή των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση, η οποία θα συντελέσει τα μέγιστα στην ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων και έκδοση των αποφάσεων, στη μείωση της υπάρχουσας εκκρεμότητας και στη διασφάλιση της ορθής και ταχείας απονομής της δικαιοσύνης».
της Βίκυς Βετουλάκη