Η πλειοψηφία αρνήθηκε να ζητήσει τη μη υπογραφή της σύμβασης για τα σκουπίδια

Η πλειοψηφία αρνήθηκε να ζητήσει τη μη υπογραφή της σύμβασης για τα σκουπίδια

Μεταξύ Περιφέρειας και ΤΕΡΝΑ για τη διαχείριση των σκουπιδιών

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της «Λαϊκής Συσπείρωσης Καλαμάτας» να ζητηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μην προχωρήσει η υπογραφή της σύμβασης ανάθεσης για τη διαχείριση των σκουπιδιών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και να γίνεται η διαχείρισή τους από δημόσιο φορέα, που θα αναλάβει τη χωροθέτηση και τη μέθοδο διαχείρισης με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας, συμφώνησε με την πρόταση για αποκεντρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών από όμορους Δήμους, και θεωρεί ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει σημεία που δε συμφέρουν τους Δήμους.
Ο κ. Νίκας και, κατ’ επέκταση, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ψήφισαν λευκό.
Υπέρ της πρότασης τάχθηκε μόνο ο εκπρόσωπος της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μ. Αντωνόπουλος, ενώ τις δικές τους προτάσεις κατέθεσαν η μείζων μειοψηφία και ο συνδυασμός «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας».
Λευκό ψήφισε και ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Δράσης για το Δήμο Καλαμάτας», Γ. Δημητρούλιας.

Εισήγηση και τοποθετήσεις
Το θέμα εισηγήθηκε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δ. Οικονομάκος, ο οποίος έκανε λόγο για προμελετημένο έγκλημα, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και στην Αυτοδιοίκηση.
Τις θέσεις του Δήμου, τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εξέφρασε από πλευράς της πλειοψηφίας ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης, Θ. Βασιλόπουλος.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μ. Μάκαρης, έκανε δεκτό το πλαίσιο της εισήγησης του Δ. Οικονομάκου, διαφωνώντας ωστόσο στη διαχείριση από δημόσιο φορέα. Όπως σημείωσε, τον πρωτεύοντα ρόλο πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι Δήμοι.
Από πλευράς του συνδυασμού έκανε εκτενέστερη παρουσίαση ο δημοτικός σύμβουλος Ι. Θεοφιλόπουλος, εξειδικεύοντας τις διαφωνίες που υπήρχαν ως προς την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις του επικεφαλής της «Αλλαγής για το Δήμο Καλαμάτας», Θ. Μπρεδήμα, ο οποίος έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας, σημειώνοντας πως δεν μπορεί να συζητείται τέτοιο θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να απουσιάζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ο κ. Μπρεδήμας πρόσθεσε ότι ο ερχομός του θέματος με πλάγιο τρόπο έχει πολιτικά ελατήρια, παρατηρώντας πως η εισήγηση ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας και δήλωσε πως είναι αντίθετος.
Σε εξειδίκευση των απόψεων του συνδυασμού προχώρησε ο Ι. Χριστόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός επιπέδου διοίκησης και μόνο, πρότεινε χωροθέτηση του χώρου υγειονομικής επεξεργασίας σε ορυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, τόνισε τη μείωση του όγκου των σκουπιδιών, την ανακύκλωση στην πηγή και την οικιακή κομποστοποίηση, ζητώντας σε επόμενο Δ.Σ., παρουσία εκπροσώπων όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, να υπάρξει ουσιαστική ενημέρωση από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για να συνδιαμορφωθεί συνολική στάση αντιμετώπισης.
Από την πλευρά του, ο Μ. Αντωνόπουλος σημείωσε πως η λύση της Περιφέρειας δεν έχει τα κατάλληλα περιβαλλοντικά κριτήρια και θα όξυνε ή θα δημιουργήσει περιβαλλοντικά προβλήματα.
Τέλος, την άποψη πως οι συνοικιακοί κάδοι κομποστοποίησης έγιναν μάλλον για ψηφοθηρικούς ή επικοινωνιακούς λόγους, εξέφρασε ο Γ. Δημητρούλιας, προσθέτοντας πως θα πρέπει μελετηθεί η σύμβαση.

Π. Νίκας
Απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν, ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε πως υπάρχει πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων για το θέμα των απορριμμάτων. Δήλωσε σύμφωνος με το να γίνεται, υπό προϋποθέσεις, η διαχείριση των απορριμμάτων από όμορους Δήμους.
Επανέλαβε τις επιφυλάξεις του για τους όρους με τους οποίους η ΤΕΡΝΑ θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ σημείωσε πως τα αντιπροσωπευτικά όργανα των Δήμων (π.χ. ΦΟΔΣΑ) δεν έχουν τοποθετηθεί για τα ζητήματα που υπάρχουν.
Ανέφερε δύο φορές πως ενώ από τη μία πλευρά υπάρχει ως δεδομένο ο διαγωνισμός της Περιφέρειας, από την άλλη πλευρά απουσιάζει η πρόταση της κυβέρνησης και κάλεσε το Δ.Σ. να μην αποφασίσει και να περιμένει την κατάθεση της πρότασης, κάτι που αναμένεται να γίνει, όπως είπε, εντός των ημερών. Τόνισε, δε, πως δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία διαχείρισης του υπολείμματος και της μετατροπής του σε RDF και αφού ανέφερε ότι η διαχείριση των σκουπιδιών δεν έχει επενδυτικό ρίσκο, εξέφρασε τη βούληση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, για τα προσφορότερα δυνατά αποτελέσματα και λύσεις που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού και του τόπου, ζητώντας «να μην πηγαίνουμε πίσω από κάποιο κομματικό όργανο».

Ν. Πατσαρίνος
Τις απόψεις του εξέφρασε και ο επικεφαλής του συνδυασμού του Περιφερειακού Συμβουλίου «Πελοπόννησος Πρώτα», Ν. Πατσαρίνος, ο οποίος επισήμανε πως αν δεν υπάρξει συνεργασία, δε θα λυθεί το πρόβλημα.
Επίσης, τάχθηκε κατά των ενεργειών της Περιφέρειας Πελοποννήσου όσον αφορά στα του διαγωνισμού, καθώς, όπως είπε, «ήθελε αδιαφάνεια και συζήτηση σε κλειστό κύκλωμα για να προχωρήσουν τα ΣΔΙΤ».
Σχολίασε ακόμη ότι η λύση της προσωρινής αναδόχου ΤΕΡΝΑ, πατά σε ψεύτικα πόδια και πρόσθεσε πως για να οριστικοποιηθεί ως ανάδοχος, πρέπει να αποφανθούν το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν κατατεθεί αιτήσεις ακύρωσης και το Ελεγκτικό Συνέδριο, κάτι που δε θα γίνει νωρίτερα από το Νοέμβριο.
«Λύση θα είναι η κατάθεση εναλλακτικού σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης που να είναι πλήρες», σημείωσε και συμπλήρωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού, για να ακολουθήσει κι εκείνη του περιφερειακού σχεδιασμού. Άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προκύψουν ζητήματα, θεωρώντας πως ο διαγωνισμός της Περιφέρειας Πελοποννήσου δε θα ανταποκρίνεται στις νέες απαιτήσεις.
Επικαλέστηκε δε και πληροφορίες, κατά τις οποίες η διαχείριση δε θα γίνεται με ΣΔΙΤ, αλλά από τους Δήμους, ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως το ψήφισμα, με εξαίρεση κάποια σημεία, βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση. 

του Χάρη Χαραλαμπόπουλου