Παρά τη θερμή υποδοχή του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ο πρώτος ήταν κομιστής και κακών ειδήσεων.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας, σημείωσε ότι ο φάκελος της ΔΕΥΑΚ για την απομάκρυνση των χιλιάδων κυβικών της λυματολάσπης, που αποτελούν περιβαλλοντική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή, δεν είναι σε προτεραιότητα για χρηματοδότηση, διότι πιθανόν δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένος.
Ωστόσο, άφησε παράθυρο ελπίδας, ανακοινώνοντας ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια του Δήμου για την ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ, προφανώς όταν ο φάκελος συμπληρωθεί με όλα τα αναγκαία στοιχεία.
Πρόκειται για παλιά λυματολάσπη, η οποία, σύμφωνα με τη μελέτη της ΔΕΥΑΚ, θα οδηγείται στην κλειστή εδώ και 15 χρόνια Μονάδα Λιπασματοποίησης (ΜΟΛΑΚ) προκειμένου, μετά τη σχετική επεξεργασία, να γίνεται βελτιωτικό εδάφους.
Ειδικά για το εργοστάσιο της Μονάδας Λιπασματοποίησης ο αναπληρωτής υπουργός είπε αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι σύμφωνα με όσα του είπε ο δήμαρχος, είναι «προβληματικό και έχει αρθεί η αδειοδότησή του», ωστόσο πρόσθεσε πως «απ’ ό,τι κατάλαβα, έχει ακριβές εγκαταστάσεις που είναι σε αχρηστία», γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιηθεί «και από εκεί και πέρα, φυσικά, να αξιοποιηθεί ο σκοπός του».
Ο ίδιος ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ξεναγώντας τον αναπληρωτή υπουργό στο Βιολογικό, μίλησε για περιβαλλοντική βόμβα, αναφερόμενος στη λυματολάσπη.
Τόνισε δε ότι αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα του Βιολογικού, μαζί με την έλλειψη προσωπικού, προσθέτοντας ότι αν δε γίνουν προσλήψεις, τότε τομείς λειτουργίας της Μονάδας θα ανατεθούν σε εργολάβους.
Ο Γιάννης Τσιρώνης έδειξε ενδιαφέρον για το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού και ζήτησε στοιχεία από τον αρμόδιο υπάλληλο της ΔΕΥΑΚ στο Βιολογικό, Μιχάλη Βασιλειάδη.
Σε ό,τι αφορά τη φρέσκια λυματολάσπη, ο Δήμος έχει κάνει μελέτη για την εφαρμογή της μεθόδου της ηλιακής ξήρανσης. Όμως, η πρόταση αυτή είναι «πακέτο» με την πρόταση για τη διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, εάν δε συμπληρωθεί ο φάκελος της ΔΕΥΑΚ.
Προβληματική η απομάκρυνση της λυματολάσπης στο Βιολογικό Καθαρισμό Καλαμάτας
