Διχασμένοι οι πολίτες για τις πολιτικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα

Διχασμένοι οι πολίτες για τις πολιτικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα

Οργή,  απογοήτευση,  υπερηφάνεια, απορία 
Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα  έφερε τα πάνω-κάτω στην καθημερινότητα ενώ  η ψυχολογία του κόσμου έπιασε πάτο με τις ουρές στα ΑΤΜ, το όριο αναλήψεων και τις κλειστές τράπεζες . Η χθεσινή, δε,  Δευτέρα ήταν από τις πιο δύσκολες και περίεργες ημέρες που έχει περάσει η χώρα τα τελευταία 60 χρόνια.
Έξω από τις κλειστές τράπεζες που παρ’ ότι είχε ανακοινωθεί ότι δε θα ανοίξουν, πολλοί ήταν εκείνοι που είτε περίμεναν να πάρουν τη σύνταξή τους αφού δεν είχαν κάρτα αναλήψεων, είτε να ανοίξουν  τα AΤΜ για να σηκώσουν τα 60 ευρώ που έχουν δικαίωμα.
Τα συναισθήματα του κόσμου ανάμικτα, με αυτά του φόβου και της αγωνίας να κυριαρχούν, ενώ ζητούσαν να βρεθεί κάποιος να τους εξηγήσει επίσημα και με απλά λόγια τι σημαίνει το Ναι και τι το ΟΧΙ. Είναι γεγονός ότι ελάχιστοι γνωρίζουν τι σημαίνουν. Ο κόσμος θέλει να μάθει τι σημαίνει το ναι και τι το όχι,  γιατί  δεν είναι δυνατόν να πάει στην κάλπη χωρίς να ξέρει τι αντιπροσωπεύει αυτό που του ζητούν να ψηφίσει.
 
Ανδρέας
Αυτοί που έφεραν αυτή την κατάσταση 40 χρόνια που κυβερνούσαν είναι τραγικοί και αν την Κυριακή ψηφίσουμε ναι θα είναι το τέλος μας. Σήμερα είμαι εδώ γιατί περιμένω να ανοίξει η τράπεζα να πάρω τη σύνταξή μου. Αν δεν ανοίξουν θα την πάρω με τον δικό μου τρόπο όπως και οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύω, ας μην ξεχνάμε τι έγινε στην Αργεντινή.  Οι Ευρωπαίοι και η Εσωτερική τρόικα είναι λήσταρχοι ,δε σέβονται τίποτα, δούλεψα 35 χρόνια και τώρα θέλουν να μου δώσουν 160 ευρώ.
 
Νικήτας
Η χώρα πάει για αιματοκύλισμα, μακάρι να βγω ψεύτης, εγώ είμαι συνταξιούχος και  έχω  ενάμισι  ευρώ στην τσέπη μου. Για το δημοψήφισμα δεν ξέρω ποιο είναι το ερώτημα. Απ’  ότι άκουσα το όχι είναι ενάντια στους δανειστές, αυτό έπρεπε κάποτε να γίνει.
 
Νικήτας
Τα πράγματα τα βλέπω μαύρα και άραχνα και βλέπω πάμε για το ολοκληρωτικό σκοτάδι. Ο Τσίπρας φαινόταν ξεχωριστός, ήταν νέος, τον πιστέψαμε δυστυχώς όμως δεν υπολογίσαμε τους έξω. Είχε υποχρέωση ο Αλέξης να διαβάσει και να μάθει, αλλά τελικά πήγε αδιάβαστος και έτσι την πάτησε. Και εγώ είμαι με το όχι, αλλά όταν θα πάει στους δανειστές τι θα τους πει; Τέτοια ανακατωσούρα δεν έχω ξαναζήσει, μακάρι να γίνει κάτι.
 
Παναγιώτης
Η κατάσταση σήμερα ούτε καλύτερη είναι, ούτε χειρότερη. όλα αυτά ήταν δεδομένα, τα είχαν σχεδιάσει χρόνια πριν, δεν αλλάζει κάτι ούτε και με το δημοψήφισμα. Οι τράπεζες είναι γεμάτες λεφτά. Πριν 10 ημέρες τους έδωσαν 5 δις, που πήγαν αυτά τα χρήματα; Η απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες είναι απόφαση των φασιστών του εξωτερικού, άλλωστε η Τράπεζα της Ελλάδας ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το κλείσιμο των τραπεζών μόνο αυτές ευνοεί. Δεν είμαι αισιόδοξος για το μέλλον,  αν δεν ξεσηκωθεί ο κόσμος σε όλη την Ευρώπη δεν αλλάζει κάτι.
Όλο αυτό δεν είναι θέμα Τσίπρα, σχεδιασμένα ήταν όλα, απλά τώρα ακούσαμε τις καμπάνες.
 
Γεωργία
Ήμουν αριστερή και με έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ να κοιτάω δεξιά. πλέον τρέμω, το μόνο που μου συμβαίνει είναι ότι είμαι φοβισμένη και θυμωμένη. Το δημοψήφισμα είναι λάθος και έπρεπε μόνος του να αναλάβει την ευθύνη. Δε γίνεται να βάλει τη μητέρα μου και τον πατέρα μου να ψηφίσουν για κάτι που δεν ξέρουν. Κανείς δε μας λέει τι γίνεται, κανείς δε μας λέει για την επόμενη ημέρα.
 
Ελένη
Η κατάσταση είναι απογοητευτική, δεν μας σώζει τίποτα εκτός εάν τους επηρεάσει η πτώση των χρηματιστηρίων. Mόνο αυτό μπορεί να αλλάξει κάτι.
 
Γιώργος
Η κατάσταση είναι δύσκολη, περιμένουμε και εμείς την σύνταξη αν και είναι αγροτική οπότε αργεί. Oύτε εγώ ούτε κανένας αγρότης έχει κάρτα οπότε περιμένουμε μήπως ανοίξει η πόρτα και μπούμε και πάρουμε. Η κατάσταση είναι τραγική και κανείς δε μου λέει τι θα γίνει. Αν δεν πουν τι σημαίνει το όχι και το ναι δε θα πάω να ψηφίσω.
 
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας