Πολίτης πασχίζει επί δύο χρόνια περίπου να μάθει τα λεπτομερή στοιχεία ενός έργου, αλλά δεν μπορεί…
Σοβαρά ερωτήματα για ένα έργο μικρής έκτασης που υλοποιήθηκε στην περιοχή του οικισμού Καλλιθέας τον Απρίλιο του 2013 εγείρουν μια σειρά από έγγραφα που έχουμε στη διάθεσή μας και καταδεικνύουν τις συνεχείς προσπάθειες κατοίκου να μάθει για το κόστος του.
Συγκεκριμένα, με επιστολή του στις 15 Ιουλίου 2013 ο Γ. Γεωργιόπουλος ζητά αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το έργο που εκτέλεσε ο Δήμος στην παραπάνω περιοχή, όπου είναι και κάτοικος. Η παρέμβαση αφορούσε μικροεπισκευή οδοστρώματος και, όπως σημειώνει ο κ. Γεωργιόπουλος χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της διαφάνειας ζητά πληροφορίες για τη μελέτη του έργου, τον επιβλέποντα μηχανικό και τον προϋπολογισμό του.
Σε απάντησή της η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας σημειώνει ότι «το έργο στην Καλλιθέα αποφασίστηκε λόγω του επείγοντος αλλά και ελλείψεως εργατοτεχνικού προσωπικού και μηχανημάτων του Δήμου και συμπεριλήφθηκε σε υπό εξέλιξη εργολαβία με τίτλο “Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης στο δρόμο Λαδά – Καρβέλι”, όπου ανάδοχος ήταν ο Ιωάννης Τσούσης ΕΔΕ.
Οι εργασίες που χρειάστηκε να εκτελεστούν για την αποκατάσταση του δρόμου στην περιοχή της Καλλιθέας αφορούσαν χωματουργικές εργασίες, προμήθεια και τοποθέτηση λίθων για τη συγκράτηση του πρανούς και προμήθεια και διάστρωση σκυροδέματος για τον εγκιβωτισμό των λίθων και τη διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας του οδοστρώματος. Το κόστος της επέμβασης ανέρχεται στο ποσό των 1.130,31 ευρώ (χωρίς ΓΕ.Ο.Ε. και ΦΠΑ)».
Η απάντηση δεν ικανοποιεί τον πολίτη και με επιστολή του στο δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι περιείχε «αοριστολογίες» και με δεδομένο ότι ήταν παρών στην εκτέλεση του έργου, η ποσότητα των υλικών δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.
Για άγνωστους λόγους ο δήμαρχος δε φαίνεται να έλαβε υπόψη του το παραπάνω αίτημα. Αργότερα, και πάλι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών, σε απάντηση άλλου αιτήματος, σημειώνει ότι οι τελικές ποσότητες εργασιών είναι: ξηρολιθοδομή συγκράτησης εδαφών: 18,28μ3 και σκυρόδεμα τσιμεντόστρωσης και εγκιβωτισμός λιθοδομής: 10,16μ3. Το κόστος του έργου επιβεβαιώνεται με μια χειρόγραφη επιστολή του επιβλέποντος μηχανικού στο Δήμο Καλαμάτας.
Ο κ. Γεωργιόπουλος επιμένει με νέες επιστολές προς το διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών, ζητώντας από αυτόν να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τις ποσότητες που αναφέρονται, χωρίς όμως να λαμβάνει κάποια απάντηση.
Τέλος, με επιστολή του στις αρχές Μαρτίου του 2015 ζητά να του χορηγηθούν: «Ακριβές φωτοαντίγραφο του τελικού λογαριασμού του έργου “Αποκατάσταση δρόμου στον οικισμό Καλλιθέας” και ακριβές φωτοαντίγραφο του εντάλματος πληρωμής του ως άνω έργου».
Σύμφωνα πληροφορίες και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, φαίνεται να υπάρχουν και ερωτηματικά για το κατά πόσο ήταν γνώστης του υποέργου ο ανάδοχος Ιωάννης Τσούσης.
Σε όλα τα παραπάνω θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι το κόστος του έργου είναι μικρό, άρα ανάξιο θέμα για τυχόν παρερμηνείες. Όμως, επειδή η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια, ο πολίτης δικαιούται μια καθαρή και συγκεκριμένη απάντηση. Σε διαφορετική περίπτωση, δημιουργούνται προβλήματα και… σκέψεις. Όπως η παρακάτω: Γιατί ο δήμαρχος αρνείται επίμονα να συναντηθεί με το δημότη, παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του δεύτερου; Η τακτική αυτή δεν αποθαρρύνει τους δημότες να ασχολούνται με τα προβλήματα της πόλης;
του Αντώνη Πετρόγιαννη