ΝΑΙ στο δημοψήφισμα από Νίκα, Τατούλη και Κατσίβελα

ΝΑΙ στο δημοψήφισμα από Νίκα, Τατούλη και Κατσίβελα

Καταστροφές, λοιμούς και καταποντισμούς προέβλεψε, χθες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παν. Νίκας, σε περίπτωση που η χώρα μας αποχωρήσει από το ευρώ, μιλώντας χθες το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου για το δημοψήφισμα της Κυριακής, περιστοιχιζόμενος από αντιδημάρχους και στελέχη της Δημοτικής Αρχής.
Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι “ο κόσμος έχει δίκιο όταν είναι εξοργισμένος από τη στάση των εταίρων – όχι μόνο τώρα, και παλιότερα. Θυμόμαστε ότι γίνεται ένας αγώνας από το Μάιο του 2014 για να κλείσει αυτή η συμφωνία. Κι είναι εξοργισμένος με την αστοχία των μνημονίων, που την έχει αναγνωρίσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Όμως, χωρίς ευρώ και χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση, ο τόπος δεν έχει μέλλον. Από τη δεκαετία του ΄60 αγωνισθήκαμε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, για το ευρώ, αγωνίσθηκαν μεγάλοι άνδρες και στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Υπήρξαν προσπάθειες τεράστιες.
Το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία έχομε κοινή πορεία, κοινά πολιτισμικά, ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Αυτό είναι το πεδίο του αγώνα, και το νόμισμά μας, το ευρώ!
Μόνο δάκρυα και συμφορές μπορεί να φέρει η έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Είναι ευθεία και απολύτως συγκεκριμένη η θέση μου».
Προσέθεσε, μάλιστα: «Η δική μου η άποψη η ιδεολογική, η άποψη που απορρέει από εμπειρία δεκαετιών ενασχόλησης με τα κοινά είναι αυτή: ότι το μέλλον της χώρας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ, γιατί – μεταξύ άλλων – υπάρχουν τεράστιοι εθνικοί κίνδυνοι γι’ αυτόν τον τόπο, να μην το ξεχνάμε. Μόνο στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να υπάρξει στοιχειώδης διασφάλιση.
Ναι, έχουν δίκιο όσοι διαμαρτύρονται για τη συμπεριφορά των εταίρων, για την αστοχία των μνημονίων, για τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, αλλά αυτή η σωστή άποψη δεν πρέπει να οδηγήσει σε άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρώ».
Νωρίτερα, ο κ. Νίκας, μιλώντας στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί από το περασμένο Σάββατο και στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Καλαμάτας, σχολίασε: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη για την πατρίδα μας. Όλοι μας έχουμε δυσκολίες, άλλος μικρότερες, άλλος μεγαλύτερες.
Ως Δήμαρχος έχω να συστήσω και να παρακαλέσω να υπάρχει η αναγκαία ψυχραιμία και ο ορθολογισμός, η αλληλεγγύη και η ενότητα, η ανοχή στη διαφορετική άποψη. Ως λαός περάσαμε και δυσκολότερες μέρες και δυσκολότερες στιγμές και τα καταφέραμε. Η ενότητα, η ψυχραιμία και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι τα βασικά στοιχεία της πορείας μας.
Ως Δήμος Καλαμάτας δουλεύουμε ήδη κι έχουμε κάνει τις απαραίτητες κινήσεις, ώστε να διασφαλίσουμε αυτά τα αναγκαία, που πρέπει να διασφαλισθούν για την πόλη και το Δήμο. Ο Δήμος μας έχει καταβάλει τη μισθοδοσία του προσωπικού και τις κρατήσεις.
Υπάρχει φερεγγυότητα στο Δήμο, οι οδηγίες οι οποίες δόθηκαν είναι ότι από ΄δώ και πέρα αγοράζουμε – κι όσο διαρκεί η κρίση – τα απολύτως αναγκαία για να λειτουργήσουμε.
Δυστυχώς, όσο διαρκεί η ιστορία με τις τράπεζες, δεν είναι δυνατόν να εκδίδουμε επιταγές. Η διαδικασία αυτή θα αναβληθεί για πέντε ημέρες, μια βδομάδα, όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή.

Τα έργα συνεχίζονται

Τα έργα μας όλα συνεχίζονται. Υπενθυμίζω ότι τα περισσότερα από αυτά χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από πόρους του ΕΣΠΑ. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να τα πληρώσει, αν συμβεί οτιδήποτε.

Θα διεξαχθεί το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού
Τις εκδηλώσεις που έχουμε προγραμματίσει θα τις κάνουμε ή θα κάνουμε οπωσδήποτε αυτές που μπορούν να γίνουν. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού είναι κρίσιμο ζήτημα για την πόλη. Σήμερα θα δοθεί συνέντευξη Τύπου και θα πραγματοποιηθεί οπωσδήποτε, ό,τι κι αν γίνει.
Πάντως, οι εκδηλώσεις, οι οποίες είχαν προγραμματισθεί από τις 2 Ιουλίου μέχρι τις 4 να γίνουν από το Δήμο Θεσσαλονίκης αναβάλλονται.

Έτοιμος ο Δήμος για το δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα θα το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο, όπως επιβάλλεται από το νόμο. Θα είναι στελεχωμένα όλα τα εκλογικά τμήματα, οι διαδικασίες έχουν αρχίσει να κινούνται από το Δήμο. Ήδη εκδόθηκαν και οι σχετικές αποφάσεις. Θα υπάρξει συνεργασία και με τους κομματικούς μηχανισμούς και με τους υπαλλήλους, με το Σωματείο, ώστε να έχομε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Τέλος, το βράδυ της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συμβούλων της Δημοτικής Πλειοψηφίας, καθώς και των συμβούλων της Πλειοψηφίας στη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Στη σύσκεψη αναλύθηκε από το Δήμαρχο η πολιτική κατάσταση και οι επιπτώσεις της στην καθημερινότητα και τη λειτουργία του Δήμου.

Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ
Καλεί τους Πελοποννήσιους να ψηφίσουν “Ναι” στο δημοψήφισμα

Υπέρ του ‘’Ναι” στο δημοψήφισμα τάχθηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σε συνέντευξη τύπου σήμερα, επισημαίνοντας ότι, «το ζητούμενο είναι η χώρα να μείνει στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα στην ευρωζώνη, γιατί αυτό δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα καλών πολιτικών, αλλά αποτέλεσμα μεγάλης προσπάθειας των πολιτών».

Π. ΚΑΤΣΙΒΕΛΑΣ
Οι πολίτες θέλουν την πορεία τους μέσα στην Ευρώπη ή εκτός Ευρώπης

Τα βέλη του στην κυβέρνηση ενόψει του δημοψηφίσματος έστρεψε χθες το μεσημέρι με δηλώσεις του ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτη Κατσίβελας, τονίζοντας, για το ουσιαστικό δίλημμα ότι, «Οι πολίτες οφείλουν ν’ απαντήσουν σ’ ένα βασικό ερώτημα: Αν θέλουν την πορεία τους να ’ναι μέσα στην Ευρώπη ή αν θέλουν να ’ναι εκτός Ευρώπης». Ο δήμαρχος Τριφυλίας, σημείωσε χαρακτηριστικά πως, «έχει αρχίσει μια μεγάλη περιπέτεια και δεν ξέρουμε ούτε τη διάρκεια, αλλά, πάνω απ’ όλα, δεν ξέρουμε ούτε τ’ αποτελέσματα. Νομίζω ότι, σε πρώτη φάση, όλος ο λαός της Τριφυλίας, όλοι οι συμπολίτες μας κι εμείς, οι δημοτικές Αρχές, πρέπει να κρατήσουμε μια νηφαλιότητα. Δε θα πρέπει, σκέψεις διχαστικές να μπούνε μέσα στις προσωπικές μας σχέσεις. Θα πρέπει ενωμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο γεγονός το οποίο, κατά τη γνώμη μου, φέρνει πάρα πολλές καταιγίδες. Επισημαίνω ότι, πρέπει να είμαστε και ενωμένοι και νηφάλιοι για να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε την κρίση. Βεβαίως, ο λαός θα πρέπει να διαλέξει, όχι σ’ αυτά τα διλλήματα τα οποία βάζουν τεχνητά να πάρει θέση σε μια συγκεκριμένη συμφωνία ή όχι γιατι οι συμφωνίες αυτές δεν υπάρχουν και τα διλλήματα, ουσιαστικά, έτσι όπως μπαίνουν από την κυβέρνηση είναι τεχνητά. Οι πολίτες οφείλουν ν’ απαντήσουν σ’ ένα βασικό ερώτημα: Αν θέλουν την πορεία τους να ’ναι μέσα στην Ευρώπη ή αν θέλουν να ’ναι εκτός Ευρώπης. Το βέβαιον είναι ότι, δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και υπάρχουνε δύσκολοι δρόμοι. Το ένα είναι βέβαιον, ότι βγαίνοντας από την Ευρώπη, ουσιαστικά, μπαίνουμε σε μια καταιγίδα, σ’ ένα Αρμαγεδώνα και σε μια καταστροφή που θα ’χει πολύ μεγάλες συνέπειες. Και είναι αμαρτία απ’ το Θεό, προσπάθειες πολλών γενεών, πολλών ανθρώπων, να πεταχτούνε χάριν μιας ιδεοληψίας κάποιων ανθρώπων οι οποίοι ούτε πρόγραμμα έχουνε ούτε στοχεύουνε σε κάτι και δείχνουνε μια επιπολαιότητα η οποία είναι επικίνδυνη και καταστροφική. Και είναι αμαρτία απ’ το Θεό, πρώτα να πυροβολείς και μετά να σημαδεύεις. Και αυτό το πράγμα, του ζούμε αυτές τις μέρες».