Επιχορηγήσεις με το… σταγονόμετρο στον πολιτισμό
Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού στην ΕΡΑ Καλαμάτας
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Μιλούσε σαν να ζύγιζε τις λέξεις μία προς μία. Πρόσεχε να μην πει τίποτα το περιττό, τίποτα υπερβολικό. Δεν έδωσε καμία υπόσχεση, πέρα από ελάχιστες. Μίλησε συγκεκριμένα και χωρίς υπεκφυγές.
Ο λόγος για τη συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ Καλαμάτας.
Από όσα είπε, δεν ακούσαμε κάτι που δε γνωρίζαμε. Ξεκίνησε, μιλώντας για την αγάπη του στη Μεσσηνία και μετά αμέσως πέρασε στο… ψητό. Δηλαδή, 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Εξέφρασε την επιθυμία να είναι παρών στην πρεμιέρα, εκτός και αν προκύψει κάτι που θα επιβάλλει την παρουσία του στην Αθήνα ή κάπου αλλού. Εξήρε το θεσμό και το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια πήρε από το χέρι μια πόλη και την έκανε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Υποστήριξε ότι το υπουργείο θα συνεισφέρει οικονομικά στη φετινή υλοποίησή του, αλλά πέραν τούτου ουδέν. Ούτε πόσα χρήματα θα καταβάλει, ούτε για το οργανωτικό κομμάτι της λειτουργίας του, ούτε τι θα γίνει του χρόνου. «Όταν υπάρχουν προβλήματα τεράστια σε νοσοκομεία και σχολεία, δεν μπορείς να κάνεις μεγαλεπήβολα σχέδια», υπενθύμισε.
Η οικονομική δυσπραγία «τρώει» πρώτα από τον πολιτισμό. Αντέτεινε, όμως, ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπαίνει και ταφόπλακα. Άλλωστε, ίσως το πιο δυνατό μας χαρτί είναι αυτό. Επομένως, δεν μπορείς να το… κάψεις. Απλά προσαρμόζεσαι στην πραγματικότητα, γίνεσαι πιο εφευρετικός, ψάχνεις για περισσότερες από μία εναλλακτικές λύσεις. Όσο κι αν η οικονομία και οι αριθμοί έχουν τη δική τους λογική, υποσχέθηκε ότι κανείς άνθρωπος του πολιτισμού και πολύ περισσότερο ο ίδιος, δε θα μείνει με… σταυρωμένα τα χέρια.
Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης μίλησε και για το μέλλον του ΔΗΠΕΘΕΚ, το οποίο εδώ και καιρό «φυτοζωεί», έπειτα από ένα λαμπρό δημιουργικό κύκλο. Παραδέχτηκε ότι κι αυτός ο θεσμός υποφέρει από την οικονομική κατάσταση, αλλά δε βοηθήθηκε και από τους Δήμους, με λύσεις λιγότερο κοστοβόρες, οι οποίες, τουλάχιστον, θα το κρατούσαν ζωντανό.
Στις δηλώσεις του υιοθέτησε μια παλιότερη λογική. Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή υπάρχει μια επιτροπή ειδικών η οποία εξετάζει γενικότερα τη λειτουργία τους. Τόνισε ότι πλέον αυτά πρέπει να πάρουν περιφερειακό χαρακτήρα, βάζοντας έτσι στο παιχνίδι και τις Περιφέρειες, «οι οποίες έχουν και τα χρήματα», όπως σχολίασε. Δε φτάνουν πλέον οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ Δήμων και υπουργείου.
Για την Πελοπόννησο, είπε ότι αυτή τη στιγμή διαθέτει δύο ΔΗΠΕΘΕ, της Πάτρας και της Καλαμάτας. Όλα θα μπουν στο τραπέζι, αλλά πλέον τίποτα δε θα είναι όπως πριν. Έκανε λόγο για συμπαραγωγές και συνεργασίες, για το Εθνικό Θέατρο, καθώς μπορεί κάποιες παραστάσεις του να γίνονται στην Καλαμάτα.
Γενικότερα, ο κ. Ξυδάκης μάς είπε ότι στον πολιτισμό θα πορευτούμε με αυτά που θα έχουμε και τα οποία για κάποια χρόνια δε θα είναι πολλά. Από εκεί και πέρα, αυτή η πραγματικότητα θα πρέπει να λειτουργήσει και ως εφαλτήριο για τις τοπικές κοινωνίες, να αρχίσουν να σκέφτονται με διαφορετικό τρόπο.