Θεόδωρος Τρύφων: Aποτελούμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί πρέπει να παραμείνουμε

Θεόδωρος Τρύφων: Aποτελούμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί πρέπει να παραμείνουμε

«H Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί θα πρέπει να παραμείνει» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της ELPEN, κ. Θεόδωρος Τρύφων, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη το πρωί στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg.
«Ο φαρμακευτικός κλάδος , επεσήμανε, έχει την αναπτυξιακή δυναμική να ανατάξει την εθνική οικονομία της Ελλάδας. Οι διεθνείς συνεργασίες της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με πολλές πολυεθνικές εταιρείες επισημαίνουν εμφατικά την πεποίθησή μας, ότι αποτελούμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα πρέπει να παραμείνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να ισχυροποιήσουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες μέσα στο ευρώ, δεδομένου, ότι μόνο με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα και την ευημερία μας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα»
Αναφερόμενος στην επάρκεια της αγοράς σε φάρμακα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πως «τόσο η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όσο και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και είναι σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Υγείας . Στο πλαίσιο αυτό, είπε,  μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις. Εκτιμώ, ότι δεδομένων των συνθηκών που περνάει η Ελλάδα σήμερα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω, ότι εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση και προχωρήσουμε σε συμφωνία, δεν θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά».
Ο κ.Τρύφων επισήμανε επίσης την ανάγκηανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σημειώνοντας, πως η εξομάλυνση της λειτουργίας τους θα αποκαταστήσει το δραματικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Θεόδωρου Τρύφων έχει ως εξής:
Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της Ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας πιθανότατα τις εξαγωγές. Η έξοδος από το ευρώ και η υποτίμηση του νομίσματος θα μπορούσε, κατά τη γνώμη σας, να αποτελεί μια πιθανή επιδίωξη του κλάδου σας, δεδομένου, ότι θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για περισσότερες εξαγωγές;
Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω κατ’ αρχάς είναι, πως ο φαρμακευτικός κλάδος έχει την αναπτυξιακή δυναμική να ανατάξει την εθνική οικονομία της Ελλάδας. Οι διεθνείς συνεργασίες της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με πολλές πολυεθνικές εταιρείες επισημαίνουν εμφατικά την πεποίθησή μας, ότι αποτελούμε μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία θα πρέπει να παραμείνουμε. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να ισχυροποιήσουμε τις διεθνείς μας συνεργασίες μέσα στο ευρώ, δεδομένου, ότι μόνο με τον τρόπο αυτό διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα και την ευημερία μας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι τράπεζες ανοίξανε και πάλι στην Ελλάδα, αλλά τα capitalcontrols παραμένουν. Δώστε μας μια εικόνα του πώς είναι να δραστηριοποιείται κάποιος επιχειρηματικά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα με τις τράπεζες σε αυτή την κατάσταση;
Η αλήθεια είναι, ότι, εάν δεν ζήσει κάνεις αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, δύσκολα μπορεί να το καταλάβει και να το εξηγήσει. Τα capitalcontrols έχουν προκαλέσει δυστυχώς πολλές δυσκολίες σε όλες τις επιχειρήσεις. Παρ’ όλα αυτά, ο φαρμακευτικός κλάδος βρίσκεται σε καλύτερη θέση, καθώς οι εισαγωγές για πρώτες ύλες και υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούμε έχουν εξαιρεθεί από τα capitalcontrols. Αυτό διασφαλίζεται φυσικά μέσα από μια ιδιαίτερα αυστηρή διαδικασία με μεσολάβση της τράπεζας της Ελλάδος, καθώς δρομολογούνται οι σχετικές αιτήσεις για ο,τιδήποτε είναι ανάγκη να εισάγουμε. Με τον τρόπο αυτό, έχουμε καταφέρει να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις, προστατεύοντας τους Έλληνες ασθενείς.
Είναι γεγονός, ωστόσο, ότι η πλειοψηφία των Ελληνικών επιχειρήσεων υποφέρει, γι’ αυτό και είναι απόλυτα αναγκαία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το συντομότερο δυνατόν, καθώς επίσης και η κατάργηση των capitalcontrols. Εύχομαι πραγματικά αυτό να συμβεί το αργότερο μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες.
Με αφορμή την κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχουν ακουστεί απόψεις γύρω από το ενδεχόμενο μιας ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα εξαιτίας της αδυναμίας της να εισάγει, για παράδειγμα, φάρμακα. Έχει ξεπεραστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Παρατηρούνται αυτή τη στιγμή ελλείψεις φαρμάκων στην Ελλάδα;
Τόσο η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, όσο και οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πετύχει να ελαχιστοποιήσουμε τις ελλείψεις. Εκτιμώ, ότι δεδομένων των συνθηκών που περνάει η Ελλάδα σήμερα, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω, ότι εάν δεν επιδεινωθεί η κατάσταση και προχωρήσουμε σε συμφωνία, δεν θα υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.
 
Το video της συνέντευξης του κ.Τρύφων στο Bloomberg βρίσκεται στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.bloomberg.com/news/videos/2015-07-21/we-have-succeeded-in-minimizing-shortages-tryfon