Στο «κόκκινο» τα διαγνωστικά και αιματολογικά εργαστήρια

Στο «κόκκινο» τα διαγνωστικά  και αιματολογικά εργαστήρια

Ο ΕΟΠΥΥ ΕΧΕΙ ΕΞΟΦΛΗΣΕΙ ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Σε οικονομική ασφυξία έχουν περιέλθει τα διαγνωστικά και αιματολογικά εργαστήρια, καθώς και πολλά ιδιωτικά ιατρεία στα οποία διενεργούνται και διαγνωστικές πράξεις, λόγω έλλειψης ρευστότητας.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει εξοφλήσει μόνο τις υποχρεώσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, με εξαίρεση τους φαρμακοποιούς, στους οποίους καταβλήθηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, για να μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα, και τις μονάδες αιμοκάθαρσης.
Οι τελευταίες έλαβαν την περασμένη Πέμπτη 7 εκατ. ευρώ και έτσι απομακρύνθηκε ο κίνδυνος έλλειψης φίλτρων και – έστω προσωρινής – παύσης αιμοκαθάρσεων.
Τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια παραμένουν απλήρωτα, με τον ΕΟΠΥΥ να αναζητεί ένα μέρος από τα 45 εκατ. ευρώ που οφείλει τόσο σε αυτούς όσο και στις ιδιωτικές κλινικές για το μήνα Μάρτιο.
Σύμφωνα με τον κ. Λεωνίδα Αναγνώστου, εκπρόσωπο μικροβιολογικών κέντρων, τα εργαστήρια αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. «Το πρόβλημα βέβαια δεν ξεκίνησε τώρα. Μας χρωστούν Ταμεία και ΕΟΠΥΥ από παλαιότερα χρόνια. Πέντε Ταμεία μάς χρωστούν χρήματα από το 2010 και το 2011, το ΕΤΑΑ, το ΤΑΥΤΕΚΩ, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, ο Οίκος Ναύτου και το ΤΥΔΚΥ. Όλα τα Ταμεία, πλην του ΤΥΔΚΥ, χρωστούν το τετράμηνο του 2012 διότι εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ τον Απρίλιο του 2012. Επίσης, χρωστούν το 10% του 2012, του 2013, του 2014 συν ένα πεντάμηνο του 2013, ένα εξάμηνο του 2014 και δεν έχουν πληρώσει από το Φεβρουάριο του 2015» τονίζει.
Όπως επισημαίνει, «τα εργαστήρια φυτοζωούν. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα δάνεια, δεν υπάρχουν χρήματα για να αγοραστούν αντιδραστήρια και πλέον οι προμηθευτές ζητούν μετρητά. Για να καταλάβετε, από εκεί που έπαιρνα τρία μπουκάλια διάλυμα για αναλυτή, τώρα παίρνω ένα για να μπορέσω να το πληρώσω».
Παρέμβαση για το θέμα έκαναν και οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, ζητούν να μεριμνήσει «προκειμένου οι πάροχοι υγείας, ιδιαίτερα ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων και κέντρων αποζημιωθούν για το μήνα Μάρτιο, καθόσον, όπως γνωρίζετε, οι προμήθειες των υλικών (αντιδραστηρίων και λοιπών υλικών) απαιτούν προκαταβολή από τους προμηθευτές, στις οποίες είναι δύσκολο να ανταποκριθούν».
Αν δεν ανοίξουν άμεσα οι τράπεζες και δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα, το πρόβλημα θα μεταφερθεί και στα δημόσια νοσοκομεία.