«Ελεγχόμενη δημοκρατία» και μνημόνια στη χθεσινή οικονομική επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας

«Ελεγχόμενη δημοκρατία» και μνημόνια στη χθεσινή οικονομική επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας

Μια μικρή δόση τού τι πρόκειται να γίνει τις επόμενες ημέρες στο Κοινοβούλιο, αλλά κι ένα “ψυχογράφημα” της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία μας, πήραμε χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας.
Σε παρέμβασή του ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι έχει επιβάλει στο Δήμο καθεστώς “ελεγχόμενης δημοκρατίας”, με την άρνησή της να συγκαλέσει Δημοτικό Συμβούλιο για την ανακούφιση των δημοτών όσο είναι κλειστές οι τράπεζες.
Ειδικότερα, σημείωσε την ανάγκη αναθεώρησης της πολιτικής για την ελεγχόμενη στάθμευση στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης στο Νέδοντα, αλλά και όπου αλλού ισχύει, προτείνοντας η πρώτη ώρα, τουλάχιστον, να είναι δωρεάν για τους χρήστες. Επιπλέον, ζήτησε μια σειρά ανακουφιστικών μέτρων, σε θέματα που αφορούν στις γενικότερες οφειλές των δημοτών προς το Δήμο και τη ΔΕΥΑΚ.
Όπως ήταν φυσικό, η φράση του κ. Μπεχράκη για “capital control” στη Δημοκρατία δεν πέρασε απαρατήρητη από τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Ο Θανάσης Ηλιόπουλος του απάντησε ότι «σε λίγο θα μας πείτε ότι ο δήμαρχος υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο», ενώ επί της ουσίας υπογράμμισε ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης παρέχει διευκολύνσεις στους πολίτες, καθώς αυτή την περίοδο δεν καθίστανται ληξιπρόθεσμες διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις.
Επιπλέον δε, τόνισε ότι η μείζων μειοψηφία, αν έχει συγκεκριμένες προτάσεις, μπορεί να τις υποβάλει στη Δημοτική Αρχή για να τις εξετάσει.
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης, ανέφερε ότι αναγνωρίζει τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται ο Σταμάτης Μπεχράκης, ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε όμως ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάμε για σχοινί».
Κατά τα άλλα, ο Θανάσης Ηλιόπουλος τόνισε ότι αυτή την περίοδο επιβάλλονται η ενότητα και η ομόνοια, ενώ ο Νίκος Μπασακίδης χαρακτήρισε τις αναφορές του Σταμάτη Μπεχράκη ως «λόγια σύγχυσης και διχαστικά».
Τέλος, ο Τάσος Νιάρχος, της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφερόμενος στην έκκληση της Δημοτικής Αρχής για ενότητα, τόνισε ότι ενότητα δεν είναι η υποταγή στους δανειστές, δεν είναι να φτάσει η ανεργία στο 50%, να βγαίνουν οι άνθρωποι στη σύνταξη στα 80 τους χρόνια, να πληρώνουν οι αγρότες 30% φόρο, τοποθετώντας τα πράγματα σε μια διαφορετική πολιτική διάσταση και καταδικάζοντας την πολιτική των μνημονίων γενικότερα.

του Αντώνη Πετρόγιαννη