ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής


Η ιστορία έχει δείξει πως κανένα από τα ανθρώπινα εγχειρήματα δεν έχει μόνο θετικά αποτελέσματα, έτσι, λοιπόν, και η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μια ένωση που αποτελείται από 28 κράτη-μέλη, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια κατοίκους, στους οποίους έχει προσφέρει ένα μεγάλο αριθμό πλεονεκτημάτων, τα οποία έχουν βελτιώσει τη ζωή τους και την καθημερινότητά τους σε μεγάλο βαθμό.
Ας σκεφτούμε ο καθένας από εμάς μερικά πράγματα που μας έρχονται στο μυαλό όταν ακούμε την φράση Ευρωπαϊκή Ένωση:

-Ειρήνη (το μεγαλύτερο αγαθό που εξασφάλισε η Ε.Ε. για τους πολίτες της)
-Ενότητα (ελεύθερη διακίνηση των πολιτών της Ε.Ε., των αγαθών, των κεφαλαίων και των φοιτητών μεταξύ των χωρών μελών της)
-Συνεργασία (συνεργασία των επιχειρήσεων, συνεργασία των κρατών)
-Ευκαιρίες (για σπουδές, για απασχόληση)
-Ανθρώπινα δικαιώματα (τα όργανα της Ε.Ε. υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, δίνοντας ειδικό βάρος στα άτομα με αναπηρία)
-Προγράμματα ΕΣΠΑ (προγράμματα επιδοτήσεων για νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις, προγράμματα πρόσληψης ανέργων)
-Προγράμματα Χρηματοδότησης Δήμων και Περιφερειών (οι Δήμοι και οι Περιφέρειες όσα έργα πραγματοποιούν το τελευταίο διάστημα είναι μέσω χρηματοδότησης από την Ε.Ε.)
-Αγροτικές Επιδοτήσεις (σημαντική πηγή εσόδων για τους αγρότες)
-Erasmus (προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών)

***

-Λιτότητα (η λέξη αυτή μας έρχεται στο μυαλό λόγω της οικονομικής κρίσης, για την οποία δεν ευθύνεται η Ε.Ε., αλλά το τραπεζικό σύστημα, τα χρέη και η διαφθορά των κυβερνήσεων, η μη εφαρμογή των θεσμών και η μη τήρηση των αυστηρών κανόνων από τα μέλη της Ευρωζώνης)
-Οικονομική κρίση (ξεκίνησε από την Αμερική και εξαπλώθηκε εν συνεχεία στην Ευρώπη, αφού οι ευρωπαϊκές τράπεζες επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό στην αμερικανική αγορά. Οι κυβερνήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών έσπευσαν σε βοήθεια, αλλά το κόστος διάσωσης των τραπεζών απεδείχθη πολύ υψηλό. Ο μοναδικός τρόπος να βγούμε από την οικονομική ύφεση είναι μέσω της παροχής χρηματοδότησης από την Ε.Ε., φυσικά διεκδικώντας ευνοϊκότερους όρους από τους εταίρους μας, αφού η ιστορία μέχρι τώρα δείχνει πως οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα)
-Γραφειοκρατία (ταλανίζει την Ε.Ε. και την Ελλάδα ειδικότερα λόγω του πολύπλοκου μηχανισμού των διαφόρων οργάνων της Ε.Ε., θα πρέπει άμεσα να καταπολεμηθεί έτσι ώστε να μη χάνονται πολλά οικονομικά κονδύλια)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα δώρο για εμάς τους Έλληνες και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο και να μην το αφήσουμε να καταρρεύσει κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων λιτότητας.
Φίλε αναγνώστη, διαβάζοντας το άρθρο μου θα ήθελα να σου δώσω το ερέθισμα να σκεφτείς και εσύ πόσα από αυτά που θεωρείς σήμερα δεδομένα, ίσως από την ερχόμενη Δευτέρα να ανήκουν στο παρελθόν.
Υποστηρίζω με θέρμη το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, γιατί θέλω να συνεχίσω να απολαμβάνω τα πλεονεκτήματα της Ε.Ε. ως Ευρωπαίος πολίτης με ίσες ευκαιρίες για όλους και να μη δω τους συμπατριώτες μου να βιώνουν το περιθώριο, την απομόνωση, το φόβο, τον πόνο και την εξαθλίωση στο ενδεχόμενο της πτώχευσης το οποίο απειλεί τη χώρα μας.
Νικόλαος Τζάνος
Οικονομολόγος Ο.Ε.Ε., πρόεδρος Ν.Ε. ΟΝΝΕΔ Μεσσηνίας