Ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση σε παραλίες της Καλαμάτας, αλλά και της Μεσσηνίας
Σε μια σημαντική παρέμβαση, με στόχο την υποστήριξη και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία, προχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας από χθες, εγκαθιστώντας στην παραλία απέναντι από την εκκλησία της Ανάστασης τον ειδικό μηχανισμό seatrack που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα.
Πρόκειται για μηχανισμό που αποτελεί εφεύρεση ομάδας ερευνητών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το 2013 κέρδισε το α΄ βραβείο καινοτομίας. Το σύστημα είναι ενεργειακά αυτόνομο, αφού λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να το χειρίζεται μέσω του αδιάβροχου τηλεχειριστηρίου που διαθέτει και επιτρέπει σε ΑμεΑ να εισέλθουν από την παραλία στη θάλασσα και κατόπιν να επιστρέψουν στην παραλία, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών.
Είναι το πρώτο που τοποθετείται σε παραλία της Μεσσηνίας, αλλά και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, και απευθύνεται σε διαφορετικές περιπτώσεις χρηστών, δίνοντας τη δυνατότητα έτσι σε ανθρώπους με μειωμένη κινητικότητα να μπορούν με ευκολία να απολαμβάνουν το μπάνιο τους.
Την απευθείας ανάθεση της προμήθειας και τοποθέτησης αυτού του μηχανισμού, λόγω αποκλειστικότητας, στην «ΤΟΒΕΑ Μηχανολογικές Εφαρμογές Ε.Π.Ε. Εταιρεία Τεχνοβλαστός του Πανεπιστημίου Πατρών», είχε εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο και η δαπάνη προϋπολογισμού 37.000 ευρώ με ΦΠΑ καλύπτεται από ΣΑΤΑ και δημοτικούς πόρους.
Ο δήμαρχος κ. Νίκας, σε δηλώσεις του, εξέφρασε την ικανοποίησή του «διότι μέσα στους χρόνους που είχαμε πει, δηλαδή αρχές Ιουλίου, τοποθετείται ο συγκεκριμένος μηχανισμός, ο οποίος θα δώσει τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας που έχουν κινητικά προβλήματα να κάνουν το μπάνιο τους στη θάλασσα και να αισθάνονται ανεξάρτητοι.
Αυτός ο μηχανισμός θα είναι ο πρώτος. Στο Δήμο μας θα μπουν κι άλλοι μηχανισμοί, σε όλη την έκταση της παραλιακής ζώνης, δύο ή τρεις ακόμα, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα όχι μόνο στους Καλαματιανούς, αλλά και στους τουρίστες που φιλοξενούμε εδώ κι έχουν κινητικά προβλήματα, να μπορούν να κάνουν το μπάνιο τους».
Η διάταξη αυτή θα είναι χρήσιμη, όχι μόνο για άτομα με αναπηρία, αλλά και για ανθρώπους που έχουν υποστεί εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, που έχουν μυϊκή αδυναμία, για εγκύους κ.ά.
Η λειτουργία της θα υποστηρίζεται από προσωπικό του Δήμου, ενώ κοντά στη ράμπα θα τοποθετηθεί ένα κιόσκι, ώστε το χρησιμοποιούν οι λουόμενοι με κινητικά προβλήματα.
Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των Οργανώσεων ΑμεΑ χαιρέτισαν την πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμάτας.
Στο χώρο του έργου, εκτός από το δήμαρχο, ήταν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Δημήτρης Βεργόπουλος, που συντόνισε τις διαδικασίες ώστε να γίνει μέσα σε σύντομο διάστημα. Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι η εγκατάσταση της ράμπας εξαγγέλθηκε μόλις την άνοιξη και πολύ γρήγορα έγιναν ο διαγωνισμός, η ανάθεση και η εγκατάσταση.
Το έργο επισκέφθηκαν και άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία κινούνται με καροτσάκι, ο Αθανάσιος Ξυπόλητος από το Σύλλογο ΑμεΑ Μεσσηνίας και ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Αρκαδίας. Αμφότεροι υπογράμμισαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα έβλεπαν τη θάλασσα μόνο από το δρόμο, ενώ, όσο κι αν ήθελαν, δεν τους είχε δοθεί η δυνατότητα να κάνουν μπάνιο.
Παρατήρησαν, πάντως, ότι ο Δήμος πρέπει να φροντίσει και για τη δημιουργία θέσεων στάθμευσης, τουλάχιστον πέντε, πάνω από τη ράμπα, για τα άτομα που μετακινούνται με καροτσάκι. Διαφορετικά δε θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση και, άρα, θα είναι αποκλεισμένοι από τη χρησιμοποίηση της ράμπας.
Στο χώρο βρέθηκε και ο Νίκος Καραλής, πρόεδρος ΑμεΑ Αρκαδίας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Πελοποννήσου, που τόνισε ότι θα ενημερώσει τα άτομα με κινητικά προβλήματα της Πελοποννήσου, τα οποία οπωσδήποτε θα θελήσουν να έρθουν στην Καλαμάτα για να κάνουν τα μπάνια τους.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη