Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Αν και στο πάρα πέντε, λόγω σοβαρών καθυστερήσεων στο υλικό, χθες το μεσημέρι ετοιμάσθηκαν και στάλθηκαν οι σάκοι για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στους Δήμους της Μεσσηνίας.
Προβλήματα υπήρξαν και με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, καθώς πολλοί διορισμένοι από την Αθήνα δεν παρουσιάσθηκαν, ωστόσο τα κενά καλύφθηκαν εγκαίρως από το Πρωτοδικείο από αναπληρωτές και δικηγόρους της Καλαμάτας.
 
Στο παρά πέντε
Από νωρίς χθες το πρωί, στον 4ο όροφο της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, υπήρξε έντονος πυρετός διεργασιών, προκειμένου να ετοιμασθούν οι σάκοι που παρέλαβαν αργά το μεσημέρι οι Δήμοι και να εφοδιασθούν τα εκλογικά κέντρα.
Παρά τις σοβαρές δυσκολίες, κυρίως ως προς την προμήθεια υλικών, το αρμόδιο τμήμα της Αντιπεριφέρειας κατάφερε να ολοκληρώσει τις διαδικασίες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, προβλήματα παρουσιάσθηκαν και με τους δικαστικούς αντιπροσώπους. Κυρίως οι διορισμένοι στη Μεσσηνία, από την Αθήνα, δεν παρουσιάσθηκαν για να παραλάβουν το διορισμό τους. Από το Πρωτοδικείο Καλαμάτας ξεκίνησε αγώνας δρόμου και τα κενά αναπληρώθηκαν από τους αναπληρωματικούς, ενώ για μερικά που δεν αρκούσαν, κλήθηκαν δικηγόροι της Καλαμάτας για να αναλάβουν καθήκοντα.
 
Μόνο με σταυρό
Η σημερινή διαδικασία είναι ανάλογη εκείνης των εκλογών. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7.00 το πρωί και θα παραμείνουν ανοικτές έως τις 7.00 το απόγευμα. Εκτιμάται ότι περίπου δύο ώρες μετά το κλείσιμο θα ανακοινωθεί και το αποτέλεσμα.
Δικαίωμα ψήφου έχουν οι Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες που κατά την ημέρα της ψηφοφορίας βρίσκονται εντός της επικράτειας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων του κράτους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Εξαιρούνται:
α) Όσοι βρίσκονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα, σε πλήρη στερητική δικαστική συμπαράσταση
β) Όσοι στερήθηκαν το δικαίωμα αυτό, λόγω αμετάκλητης ποινικής καταδίκης, σε κάποιο από τα εγκλήματα που ορίζονται από τον ποινικό και στρατιωτικό ποινικό κώδικα, για όσο χρόνο διαρκεί αυτή η στέρηση.
Οι εκλογείς θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια. Στο πρώτο αναγράφεται το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ενώ το δεύτερο θα είναι λευκό.
Στο ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν μία εκ των απαντήσεων: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ ή ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Η επιλογή γίνεται μόνο με σταυρό είτε εντός του τετραγώνου που υπάρχει κάτω από τις απαντήσεις είτε αριστερά ή δεξιά από την απάντηση.
Λευκό θα λογίζεται και το ψηφοδέλτιο εάν δε φέρει σταυρό.
Για να είναι νόμιμο, το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος.

Της Βίκυς Βετουλάκη 
 Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας