Προβλήματα στις εξαγωγές ελαιολάδου από τους ελέγχους κεφαλαίου (capital controls)

Προβλήματα στις εξαγωγές ελαιολάδου από τους ελέγχους κεφαλαίου (capital controls)

Με τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι έλεγχοι κεφαλαίου (capital controls) ασχολείται η εφημερίδα New York Times σε εκτενές ρεπορτάζ για τους Έλληνες εξαγωγείς και τους Αμερικανούς εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων (τίτλος: “U.S. importers and Greek suppliers stymied by cash controls”), σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας.
Στην ανάρτηση – μετάφραση του ρεπορτάζ, αναφέρεται πως η αγορά των ΗΠΑ είναι πολύ καλή για τα ελληνικά προϊόντα, η αξία των οποίων έφθασε πέρυσι το 1 δισ. δολάρια. Πολλά από αυτά παράγονται από μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.
Από τον κατάλογο των προϊόντων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξαγωγών, δε λείπει το ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Στην Ελλάδα, υπάρχει μόνο μία υαλουργία, που δεν μπορεί να καλύψει τη ζήτηση ή ενδέχεται κάποιες εταιρείες να χρειάζονται μπουκάλια που αυτή δεν παράγει. Με τα capital controls, αδυνατούν να εισάγουν μπουκάλια, ώστε να εμφιαλώσουν ελαιόλαδο και να το εξάγουν στις ΗΠΑ.
Οι New York Times αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως «ο Ευστάθιος Μαρτίνης, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Kalamata Food Purveyors (σ.σ. Προμηθευτές Τροφίμων Καλαμάτας), μιας εταιρείας εισαγωγών, είναι έτοιμος να στείλει μια ηλεκτρονική εντολή πληρωμής στην Ιταλία για να αγοράσει τα μπουκάλια που ο Έλληνας προμηθευτής του χρειάζεται, προκειμένου να εμφιαλώσει το ελαιόλαδό του. Η διενέργεια εμπορικών συναλλαγών στην Ελλάδα γίνεται πιο ακριβή, είπε, καθώς αθροίζονται νέοι φόροι και τα εισαγόμενα αγαθά γίνονται ακριβότερα».
Προφανώς, αργότερα, ο εισαγωγέας από τις ΗΠΑ και ο εξαγωγέας από την Ελλάδα θα συμψηφίσουν την αγορά των μπουκαλιών με την αξία του προϊόντος.
Ο κ. Μαρτίνης συμπληρώνει πως, σε ενδεχόμενο μετάβασης στη δραχμή, «το κόστος των ελληνικών αγαθών θα έπεφτε ραγδαία, αλλά η παραγωγή και αποστολή τους εκτός μιας οικονομικά απομονωμένης χώρας θα ήταν ένας εφιάλτης από πλευράς εφοδιασμού – μεταφορών».
Το δημοσίευμα επισημάνει ότι «ακόμη και εάν σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, η ζημιά είναι τεράστια».