Σερβιτόροι της παραλίας: Οι αφανείς ήρωες της Ναυαρίνου

Σερβιτόροι της παραλίας: Οι αφανείς ήρωες της Ναυαρίνου

Καθημερινά διασχίζουν την παραλιακή οδό εκατοντάδες φορές, αλλά για τους περισσότερους οδηγούς είναι αόρατοι

Όλοι τους έχουμε συναντήσει, είτε να μας σερβίρουν σε κάποιο κατάστημα της οδού Ναυαρίνου είτε να προσπαθούν με το δίσκο τους να διασχίσουν το γεμάτο κίνηση δρόμο.
Ο λόγος για τους σερβιτόρους της παραλιακής…
Η δουλειά τους μπορεί να φαίνεται σε πολλούς απλή, αλλά μόνο και μόνο ότι έχουν να δώσουν μάχη με το χρόνο, τη ζέστη, αλλά, κυρίως, τα αυτοκίνητα, μόνο τέτοια δεν την κάνει.
Το απόγευμα της Τετάρτης, λοιπόν, μια σερβιτόρα τραυματίστηκε προσπαθώντας να διασχίσει τη Ναυαρίνου. Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που συμβαίνει τραυματισμός εργαζομένου σε αυτό το δρόμο, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν γενικά όσοι επιχειρούν να τον διασχίσουν. Κι αυτό, γιατί ελάχιστοι είναι οι οδηγοί που σταματούν και ας είναι ο πεζός πάνω σε διάβαση, ενώ κι όταν κάποιος σταματήσει, μπορεί να τα «ακούσει» από τους πίσω.
Δεν είναι υπερβολή να αναφέρουμε ότι σε πολλές χώρες του εξωτερικού (π.χ. Βέλγιο), όταν ένας πεζός απλά κατεβάσει το πόδι του στο οδόστρωμα, τα αυτοκίνητα σταματούν ακαριαία, ενώ η κόρνα αποτελεί ένα κουμπί που θα πατηθεί μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Βρεθήκαμε, λοιπόν, στην παραλία της Καλαμάτας και συναντήσαμε εργαζομένους σε καταστήματα εστίασης, οι οποίοι μας μίλησαν για τον καθημερινό τους αγώνα, αλλά και τι μπορεί να γίνει για να μην έχουμε ξανά ατυχήματα. Το μόνο που ζητούν, και στο οποίο συμφωνούν όλοι, είναι μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό σε κάθε είδους πεζό.

Ασπασία Καναβού
Είναι η πρώτη χρονιά που δουλεύω στη Ναυαρίνου. Υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα εδώ, αφού δε σταματούν συχνά, οπότε εμείς πρέπει να είμαστε περισσότεροι προσεκτικοί. Αρκετές φορές μέχρι σήμερα έχω τρομάξει από αυτοκίνητα, αλλά προσπαθώ να είμαι ψύχραιμη και να έχω το νου μου.
Κατά τη γνώμη μου, οι οδηγοί θα έπρεπε να είναι περισσότερο συνεπείς και προσεκτικοί με τους πεζούς, και να σταματούν στους σερβιτόρους, αφού είμαστε πολλά παιδιά που κάνουμε αυτή τη δουλειά, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.

Παναγιώτης Νίκας
Το θέμα είναι ότι οι οδηγοί δεν προσέχουν καθόλου, οι περισσότεροι τρέχουν και είναι πολύ σπάνιο κάποιος να σταματήσει για να περάσει ο πεζός. Δε σταματούν ούτε σε γυναίκες με παιδιά, οπότε σιγά μη σταματήσουν σε εμάς που είμαστε με ένα δίσκο στο χέρι.

Βασίλης Σκανδάλης
Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις αυτή τη δουλειά στο συγκεκριμένο δρόμο, ειδικά όταν υπάρχει φόρτος, αφού πρέπει να είσαι σε συγκεκριμένο χρόνο στην παραλία.
Εμένα πέρυσι με είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Γενικότερα, το θέμα είναι οι οδηγοί να είναι πιο προσεκτικοί.

Κυριάκος Μίχος
Πάντα είναι επικίνδυνα στο δρόμο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή και από τους οδηγούς και από τους σερβιτόρους. Οι δεύτεροι, μάλιστα, πρέπει να προσέχουν περισσότερο, γιατί δε σημαίνει ότι επειδή σε ένα σημείο υπάρχει διάβαση, μπορείς να περάσεις χωρίς να κοιτάξεις. Πολύ σπάνια θα σταματήσει ένα αυτοκίνητο για να περάσει ένας πεζός, κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν υπάρχει πολλή κίνηση, οπότε ο οδηγός κινείται με μικρή ταχύτητα.
Γενικότερα, επειδή ο κόσμος έχει τα προβλήματά του, είναι χαμένος και στο θέμα της οδήγησης.

Νίκος Περιβολάρης
Λίγη προσοχή θέλει, αλλά και λίγο τσαμπουκά, αφού ελάχιστοι θα σταματήσουν, αν δεν είσαι αποφασισμένος κι εσύ.
Για μένα, λύση είναι να γεμίσει η Ναυαρίνου σαμαράκια, ώστε να οδηγούν με 20 χιλιόμετρα την ώρα, όπως και να υπάρχει περισσότερη αστυνόμευση.
Πάντως, όσο πάει η κατάσταση και διορθώνεται, αφού σταματούν όλο και πιο πολλοί, ενώ σταματούν κυρίως οι οδηγοί ταξί της πόλης.
Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι σταματά ο καλός, αλλά ο μ@@@@@ς κάνει προσπέραση.
Πάντως, αν δε γίνει μια μεγάλη κουβέντα για τη Ναυαρίνου και ένας νέος σχεδιασμός, δύσκολα θα αλλάξει κάτι, ο δρόμος είναι υπερφορτωμένος και τα αυτοκίνητα τρέχουν.

Στέλιος Αγγελόπουλος
23 χρόνια περνάω αυτό το δρόμο δουλεύοντας, είναι μια επικίνδυνη εργασία και πολλές φορές μέχρι σήμερα έχω κινδυνεύσει από διερχόμενα αυτοκίνητα. Αυτό που φταίει είναι ότι οι οδηγοί αγνοούν τις διαβάσεις. Το μόνο που μπορεί να γίνει, κατά τη γνώμη μου, είναι καλύτερη αστυνόμευση και να σταματήσουν οι οδηγοί να τρέχουν. Ούτε καν για μια γυναίκα με παιδί σταματούν.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση