«Αναπνέει» το οξυγόνο του το Νοσοκομείο της Καλαμάτας

«Αναπνέει» το οξυγόνο του το Νοσοκομείο της Καλαμάτας

Συμπληρώνονται αυτές τις ημέρες οι πρώτοι 9 μήνες λειτουργίας του καινοτόμου έργου της αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσεως στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ένας πρώτος απολογισμός επιβεβαιώνει την ιδιαίτερη αξία που έχει ένα τέτοιο έργο για κάθε νοσηλευτική μονάδα, συμβάλλοντας καταλυτικά στην εξοικονόμηση πόρων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας.
Ειδικότερα, το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Καλαμάτας από το πρώτο 9μηνο λειτουργίας της εγκατάστασης αυτοπαραγωγής οξυγόνου έχει ήδη εξοικονομήσει 250.000 ευρώ και έως τη λήξη του 2015 το ποσό εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 340.000 ευρώ.
Υπολογίζεται, δε, ότι η ετήσια δαπάνη για την προμήθεια υγρού οξυγόνου στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας αγγίζει το ποσό των 70.000.000 ευρώ, όταν τα έσοδα από τη θέσπιση του 5ευρου σε ετήσια βάση φτάνουν τα 18.000.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ Πελοποννήσου, συνολικού προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, και υλοποιήθηκε σε διάστημα 50 ημερών.
Σημειώνεται ότι τα οφέλη 9μήνου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν «μαθευτεί» στο υπουργείο Υγείας και στελέχη της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, όπως και της Διαχειριστικής Αρχής του υπουργείου, εκφράζουν την απόλυτη ικανοποίησή τους, έχοντας δρομολογήσει ήδη τις διαδικασίες για την υλοποίηση τέτοιων έργων και στα άλλα νοσοκομεία της χώρας.
Ειδικότερα, με απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας έχει ήδη συγκροτηθεί ειδική επιτροπή από επιστήμονες και στελέχη Υγείας, που στόχο έχει τη διαβούλευση και την οριστικοποίηση των τεχνικών χαρακτηριστικών και προδιαγραφών για την υλοποίηση αυτού του έργου και στα άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Μάλιστα, η εν λόγω επιτροπή συνεδρίασε για πολλοστή φορά μέσα στο Σεπτέμβριο και κατέληξε στο πλαίσιο αυτών των τεχνικών χαρακτηριστικών.
Ενδεικτικό είναι ότι πρόεδρός της είναι ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ηλεκτρολόγος μηχανικός M.Sc, Αναστάσιος Βλαχοδημητρόπουλος.
Από την πλευρά του, ο διοικητής Γεώργιος Μπέζος δήλωσε για το έργο: «Πρόκειται για έργο-τομή στα υγειονομικά πράγματα της χώρας. Για έργο που προσωπικά εκτιμώ ότι έχουν χρέος να ακολουθήσουν και τα άλλα νοσοκομεία και δη τα μεγάλα. Είναι πολλά τα χρήματα που μπορεί να εξοικονομήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τα έσοδα από τη θέσπιση του περιβόητου 5ευρου είναι παρωνυχίδα μπροστά σε αυτά που μπορούμε να εξοικονομήσουμε από τέτοια έργα. Η υλοποίησή του σε κάποια μεγάλα νοσοκομεία της χώρας θα μας επέτρεπε αμέσως να σταματήσουμε να μιλάμε για θέσπιση 5ευρου ή να ψάχνουμε την εύρεση ισοδυνάμων. Θέληση και βούληση χρειάζεται. Δε μας αρμόζει η μιζέρια και η κακομοιριά.
Πραγματικά νοιώθω περήφανος, διότι το νοσοκομείο μας, τόσο με το μεγάλο έργο της ηλιοθερμίας όσο και με το πρωτοποριακό έργο της παραγωγής οξυγόνου, ανοίγει δρόμους και στέλνει μηνύματα για το πώς μπορούμε να εξοικονομούμε πόρους στην Υγεία, σεβόμενοι και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα πολίτη.
Ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει κι άλλα μεγάλα έργα αυτού του μεγέθους. Έργα που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς. Συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου».