Παρουσίαση ψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία


Μια κυβέρνηση… χυλός δεν μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα 
Προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Κι αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο. Κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν, δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους –το αντίθετο.
Η Ν.Δ. του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δύο τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα. Δεν υπάρχουν «ουδέτερες» πολιτικές.
Η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα», που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.
Στις παραπάνω λέξεις συμπυκνώνεται ο λόγος των υποψήφιων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, κατά τη διάρκεια παρουσίασής τους χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, από το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής, Σπύρο Μωρακέα.
Όπως τόνισε προλογίζοντας την εκδήλωση, το ψηφοδέλτιο που σχηματίστηκε είναι “ισχυρό”, απότοκο δημοκρατικών διαδικασιών και το χαρακτήρισε ως “ψηφοδέλτιο νίκης”. Ζήτησε τη στήριξή του από τους πολίτες της Μεσσηνίας, την ψήφο τους “για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό”, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου θα έχει αντίκτυπο τόσο στη χώρα μας όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο πρώτος στη λίστα υποψήφιος, τέως υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε τη συγκίνησή του για το γεγονός ότι γυρίζει στις ρίζες του και συμπλήρωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιστρέψει πίσω την αγάπη που του έδειξαν οι Μεσσήνιοι στις τελευταίες ευρωεκλογές, όπου συγκέντρωσε σημαντικό αριθμό ψήφων.
Για τον ίδιο το εκλογικό διακύβευμα περιέχει δύο διαχωριστικές γραμμές. Από τη μία βρίσκεται το σύστημα διαπλοκής και συμφερόντων που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή. “Αυτό το σύστημα θέλει να μας εγκλωβίσει σε μια κυβέρνηση “χυλό”, επιδιώκοντας έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει τη ριζοσπαστικότητά του».
Από την άλλη πλευρά, για τον κ. Κατρούγκαλο παραμένει ακόμα ισχυρό το δίπολο νεοφιλελευθερισμός εναντίον μιας κοινωνικής Ευρώπης, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της πρωτίστως τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη των πολυεθνικών. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό είναι καίριας σημασίας η εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο θα έχει άλλο περιεχόμενο με το ΣΥΡΙΖΑ και άλλα χαρακτηριστικά με τη Ν.Δ.
Ο τέως υπουργός φάνηκε αισιόδοξος ακόμα και για την αυτοδυναμία του κόμματός του στις εκλογές, αλλά, σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτρέψει να ζουν οι πολίτες της σε συνθήκες ανάλογες με αυτές του 19ου αιώνα.
Για τη Γιώτα Κοζομπόλη – Αμανατίδη το ταμείο του ΣΥΡΙΖΑ στο επτάμηνο που διακυβέρνησε με τη “θηλιά στο λαιμό” δεν ήταν μείον. Παρά το ζοφερό περιβάλλον και τις πιέσεις δημιούργησε ρηγματώσεις, έφερε στο προσκήνιο το θέμα του χρέους. Παραδέχτηκε ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον περασμένο Ιούλιο είναι δύσκολη, αλλά επέμεινε ότι υπάρχουν τα περιθώρια και οι πολιτικές εκείνες που θα την κάνουν λιγότερο επαχθή.
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή με το παρελθόν της διαφθοράς και αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο με την υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε τα ισχυρά και σαφή διακυβεύματα, όπως είπε, της εκλογικής αναμέτρησης. Χαρακτήρισε το εγχείρημα που ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου 2015, με ενδιάμεσο σταθμό το δημοψήφισμα, μοναδικό, το οποίο πρέπει να συνεχιστεί. Κι αυτό, διότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σημαντικές μάχες στο τραπέζι με τους δανειστές, ενώ πέτυχε να φέρει το θέμα της απομείωσης του χρέους στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Για τον ίδιο, όμως, δεν υπάρχει μόνο το μνημόνιο, αλλά και ένα πακέτο πολιτικών (στη δημόσια διοίκηση, στη δημιουργία νέου παραγωγικού μοντέλου, στα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, στην περιβαλλοντική διάσταση της οικονομικής πολιτικής), στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να βάλει τη δική του σφραγίδα.
Η Ιωάννα Μαραβελή ζήτησε από τους πολίτες να σκεφθούν αν θα επιστρέψουν με την ψήφο τους να “νεκραναστηθεί” το σύστημα που έπνιξε για 40 χρόνια τη χώρα ή θα προχωρήσουν μπροστά μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ, στη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος για την Ελλάδα. Κάλεσε δε τη νεολαία να μην απέχει από τις εκλογές και να μην αφήσει τη ζωή της να τη διαχειρίζονται αυτοί που την κατέστρεψαν.
Για τον Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο τα προβλήματα στα οποία θα πρέπει να σταθούν οι πολίτες είναι: Πρώτον, τι θα συνέβαινε στη χώρα, αν δεν υπήρχε η συμφωνία του Ιουλίου, παρά τα δύσκολα σημεία της. Δεύτερον, στη στάση που κράτησε μια μερίδα στελεχών που αποφάσισαν να τραβήξουν το δικό τους δρόμο, ο οποίος οδηγεί, κατά τη γνώμη του, στο χάος. Τρίτον, αν είναι δυνατόν το σάπιο σύστημα της διαπλοκής να δώσει λύσεις στα προβλήματα της πλειοψηφίας των Μεσσήνιων και, κατ’ επέκταση, των Ελλήνων συνολικά.
Τέλος, ο Ηλίας Μπουντουβάς κάλεσε τους αγρότες της Μεσσηνίας να σκεφθούν ποιος τους λοιδόρησε, τους κορόιδεψε, τους άφησε στην τύχη τους. Και έκλεισε λέγοντας ότι «όλοι δεν είναι ίδιοι. Όσο κι αν έρχονται δύσκολες ημέρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική του θα μετριάσει κατά πολύ τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο. Εμείς, σ’ αυτό δεν πρόκειται να το βάλουμε κάτω».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη