Έπειτα από παρέμβαση του επικεφαλής του «Ανοιχτού Δήμου», Μανώλη Μάκαρη
Η Νέα Είσοδος είναι από τους δρόμους της Καλαμάτας που έχουν μοιράσει… απελπισία σε δεκάδες οικογένειες, αφού εκεί συμβαίνουν τακτικά σοβαρά και θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, κυρίως λόγω υπερβολικής ταχύτητας.
Μπροστά στο φαινόμενο αυτό το «Θάρρος» έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται, έτσι ώστε, ει δυνατόν, να πάψουμε να θρηνούμε συμπολίτες. Ακόμα κι ένα τροχαίο να μειωνόταν, θα ήταν κέρδος.
Το θέμα έφερε και πάλι στην επικαιρότητα ο επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες”, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Παρεμβαίνοντας, ζήτησε να υλοποιηθούν μια σειρά από μέτρα, έτσι ώστε η Νέα Είσοδος να σταματήσει να είναι δρόμος- καρμανιόλα ζωών.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας, αντί να ακούσει την πρόταση ως “καμπανάκι” αφύπνισης, προτίμησε να ψάξει για δικαιολογίες. Έτσι, σχολίασε ότι η ευθύνη του συγκεκριμένου δρόμου έχει ασαφή αρμόδιο, αλλά μάλλον ανήκει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει εν όψει μια παρέμβαση από την πλευρά της, ύψους 800.000 ευρώ, όπου θα γίνει διευθέτηση των ομβρίων, αλλά και επέμβαση στην άσφαλτο.
Από την άλλη, παρατήρησε ότι με την ολοκλήρωση του περιμετρικού ο συγκεκριμένος δρόμος θα πάψει να είναι πλέον η είσοδος της πόλης, οπότε και θα μειωθούν τα ατυχήματα. Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι για την αστυνόμευση υπεύθυνη είναι η Τροχαία και κανείς άλλος. Επιπρόσθετα, συνέστησε αυτοέλεγχο από τους οδηγούς, ενώ είπε ότι τα όποια μέτρα “ασπιρίνες” έχουν απορριφθεί από τους αρμόδιους ως ανεπαρκή.
Παρά τις… λογικές και τυπικές παρατηρήσεις του δημάρχου, το θέμα είναι ότι στο συγκεκριμένο δρόμο χάνονται ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό που θα περίμενε κανείς από το Δήμο Καλαμάτας, άσχετα αν έχει ή όχι την αρμοδιότητα, είναι μια εμπεριστατωμένη μελέτη από ειδικούς επιστήμονες για τον τρόπο που θα επιτύχουμε μείωση των τροχαίων.
Κρατώντας ανά χείρας τη μελέτη θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το αρμόδιο υπουργείο και να ζητήσει επιτακτικά την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πόλη θα ήταν με το μέρος του. Ψάχνοντας, όμως, ως άλλοι… δημόσιοι υπάλληλοι για το «ποιος έχει αρμοδιότητα», δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Ο πρώτος πολίτης του Δήμου είναι υπεύθυνος και για όσα συμβαίνουν στην επικράτειά του. Έτσι, τουλάχιστον, έλεγε στο παρελθόν. Και επ’ αυτού συμφωνούμε απόλυτα.
του Αντώνη Πετρόγιαννη