Απαλλακτική εκ νέου η πρόταση της Εισαγγελέως – Την Παρασκευή η απόφαση
Εκ νέου στο εδώλιο κάθισε χθες μαιευτήρας που το 2008 εργαζόταν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για το θάνατο εμβρύου, κατά τη διάρκεια καισαρικής σε 21χρονη. Ο γιατρός, μαζί με γυναικολόγο, είχαν κατηγορηθεί για αμέλεια, αλλά από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας αθωώθηκαν ομόφωνα, ενώ το δικαστήριο αποφάνθηκε πως δεν υπήρξε ιατρική παράλειψη. Ωστόσο, ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα κατά της απόφασης αυτής και ο μαιευτήρας παραπέμφθηκε εκ νέου σε δίκη.
Χθες η υπόθεση εκδικάσθηκε στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων και η απόφαση θα εκδοθεί την Παρασκευή. Στην πρότασή της η εισαγγελέας κα Νικολοπούλου ήταν απαλλακτική, τονίζοντας πως δεν αποδείχτηκε πως ο θάνατος του εμβρύου οφείλεται σε αμέλεια του γιατρού.
Θάνατος εμβρύου
Ο μαιευτήρας κατηγορείται ότι τον Οκτώβριο του 2008, από έλλειψη προσοχής, επέφερε το θάνατο εμβρύου. Το περιστατικό αφορά νεαρή μητέρα που τότε ήταν μόλις 21 ετών και έγκυος στο πρώτο της παιδί. Διένυε τον ένατο μήνα της κύησης, όταν στις 13 Οκτωβρίου 2008 πήγε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας με έντονους πόνους. Εξετάσθηκε από το μαιευτήρα, ο οποίος συμπέρανε ότι δεν ξεκινά ακόμα ο τοκετός.
Η κοπέλα καθημερινώς, σύμφωνα με τις καταθέσεις συγγενών της, παραπονιόταν για έντονους πόνους και απευθυνόταν στο νοσοκομείο, αλλά της έλεγαν ότι δεν έχει έρθει η ώρα να γεννήσει. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ίδιους μάρτυρες, η κοπέλα ζητούσε να της κάνουν καισαρική, διότι οι πόνοι ήταν πολύ έντονοι.
Το μεσημέρι στις 20 Οκτωβρίου, κατά την εξέταση από το μαιευτήρα, διαπιστώθηκε ότι ο πλακούντας ήταν «γερασμένος» (είχε σταματήσει να θρέφει το έμβρυο).
Την επόμενη μέρα ξεκίνησε διαδικασία τοκετού, ενώ κατά το χρόνο αυτό το καρδιοτοκογράφημα εμφάνισε αλλοιώσεις των παλμών του εμβρύου. Τελικά, αποφασίσθηκε να γίνει καισαρική τομή, όμως το κεφάλι του μωρού είχε σφηνωθεί στη μήτρα της μητέρας λόγω των συσπάσεων και χρειάσθηκε να κληθεί χειρουργός. Όταν το έμβρυο αποκολλήθηκε, διαπιστώθηκε ότι ήταν νεκρό λόγω ενδομητρίου υποξίας.
Απαλλακτική πρόταση
Ο κατηγορούμενος γιατρός στην απολογία του είπε πως μόλις ενημερώθηκε για την πρώτη αλλοίωση στους παλμούς, ειδοποίησε και τη γυναικολόγο, που εξέτασε τη μητέρα, και αποφάσισαν πως πρέπει να γίνει καισαρική τομή. Στα επόμενα λεπτά καταγράφηκαν από τον καρδιοτοκογράφο κι άλλες αλλοιώσεις, ενώ ξεκίνησε άμεσα και η διαδικασία της καισαρικής.
Ο γιατρός περιέγραψε με έντονο τρόπο τις δραματικές προσπάθειες που έκανε να αποκολλήσει το κεφάλι του εμβρύου από τη μήτρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τραβούσε με τόση δύναμη «που ένιωθε ότι θα σπάσει το χέρι του».
Τόνισε ότι δεν του έχει ξανασυμβεί τέτοιο περιστατικό, ούτε το έχει ξανακούσει, και παρά το γεγονός ότι το έχει ψάξει, ακόμα και στο εξωτερικό, δεν έχει βρει απάντηση γιατί συνέβη.
Προσπάθησε, όπως είπε, και η γυναικολόγος, αλλά και πάλι χωρίς επιτυχία. Κι ενώ με μεγαλύτερη τομή απεγκλώβισαν τον κορμό του εμβρύου, δε συνέβη το ίδιο με το κεφαλάκι του. Από εκείνη τη στιγμή άλλαξε το χρώμα του μωρού, κλήθηκε χειρούργος, ο οποίος έκανε μεγάλη τομή, και το έμβρυο δυστυχώς απεγκλωβίσθηκε νεκρό.
Ο γιατρός, απαντώντας σε ερωτήσεις της Έδρας, είπε ότι την τομή που έκανε ο χειρούργος αυτός δε θα την έκανε, όπως και ότι η κοπέλα ήταν μικρή σε ηλικία και δεν μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα να κάνει άλλα παιδιά.
Κλείνοντας ευχήθηκε να μη συμβεί τέτοιο πράγμα σε κανέναν συνάδελφό του και τόνισε: «Εκείνη την ώρα έχουμε δύο ζωές στα χέρια μας, της μάνας και του παιδιού. Λυπάμαι πάρα πολύ για το αποτέλεσμα. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε γονείς. Είναι όμως ό,τι χειρότερο και για το γιατρό που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για δύο ζωές. Πιστεύω ότι έκανα ό,τι μπορούσα».
Κατά την αγόρευσή της η εισαγγελέας της Έδρας παρουσίασε το ιστορικό της υπόθεσης. Τόνισε ότι ο απεγκλωβισμός του κεφαλιού του εμβρύου ήταν αδύνατος λόγω «τετανικών συσπάσεων της μήτρας» και πως ο θάνατος του εμβρύου οφείλεται σε ενδομήτρια υποξία, χαρακτηρίζοντάς τη σπάνια επιπλοκή κατά τον τοκετό. Καταλήγοντας, είπε ότι η επιπλοκή αυτή ήταν μοιραία και δεν οφείλεται σε λάθος ή αμέλεια του γιατρού, ζητώντας την απαλλαγή του.
της Βίκυς Βετουλάκη