Πιέσεις για τα απορρίμματα Πελοποννήσου από την Κομισιόν – Επιμένει η Κυβέρνηση


Δεν προστατεύει το δημόσιο συμφέρον ο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, Γ. Τσιρώνη

Ισχυρές πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση των διαγωνισμών ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα δέχεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, ζήτησε να επανεξεταστεί από το υπουργείο η στάση του για την Πελοπόννησο, ωστόσο το υπουργείο γνωμοδότησε αρνητικά στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το συγκεκριμένο έργο.

Πριν από πέντε ημέρες, η επίτροπος Κρέτσου έστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη συγχαρητήρια επιστολή για την επανεκλογή του, στην οποία έθετε ορισμένα βασικά ζητήματα της αρμοδιότητάς του.
«Ο νέος εθνικός σχεδιασμός για τα στερεά απόβλητα, που θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για την επανάχρηση, την ανακύκλωση και τη δραστική μείωση της ταφής αποβλήτων είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός, όμως το κλειδί βρίσκεται στην εφαρμογή του. Σας ενθαρρύνω να αναπτύξετε το σχεδιασμό με έναν πραγματιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επείγουσα δράση σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Πελοπόννησος. Αναμένω να μου δώσετε πληροφόρηση για την εφαρμογή του νέου εθνικού σχεδιασμού (ΕΣΔΑ) και των περιφερειακών σχεδίων – ειδικότερα, θα ήμουν ευγνώμων αν μου επιβεβαιώσετε ότι ο εθνικός σχεδιασμός έχει υιοθετηθεί επισήμως και ότι έχει θεσπιστεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ή διαδικασία παρακολούθησης, όπως απαιτείται», αναφέρει.
Η κα Κρέτσου έθεσε τις επιφυλάξεις αυτές στον κ. Τσιρώνη και από κοντά, σε συνάντηση εργασίας προχθές το απόγευμα. Ωστόσο, ο κ. Τσιρώνης επέμεινε τόσο για την ορθότητα της διαδικασίας θέσπισης νέου σχεδιασμού για τα σκουπίδια όσο και για την απόρριψη του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, όπως έχει σχεδιαστεί. «Της εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε πρόβλημα με το είδος της επένδυσης, αν θα την κάνει ιδιώτης ή η Περιφέρεια ή ένας Δήμος. Μας ενδιαφέρει τα έργα να έχουν σωστές διαστάσεις και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.
Το υπουργείο, απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποστηρίζει ότι το έργο δε συνάδει με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
Για το αν μια τέτοια σύμβαση είναι ή όχι συμφέρουσα για το Δημόσιο, ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι δεν μπορούμε να «αλυσοδέσουμε» μια περιοχή σε μια πανάκριβη σύμβαση για 28 χρόνια.
Όπως επισήμανε ο ίδιος, στη συγκεκριμένη σύμβαση «οι χωροθετήσεις είναι κεντροβαρείς, δεν προβλέπει in situ στο Δήμο διαλογή των βιοαποβλήτων του, δεν προβλέπει πού θα πηγαίνουν τα προδιαλεγμένα, τα κατευθύνει όλα στις κεντρικές δομές».
Επιπλέον, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αναθεωρηθεί όπως απαιτείται το ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων) της Πελοποννήσου – δεν το συνέταξε ο ΦΟΣΦΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).
Γενικότερα, ο αναπληρωτής υπουργός, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τη Ρουμάνα επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., Κορίνα Κρέτσου, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα με το είδος της επένδυσης στα έργα διαχείρισης αποβλήτων, δηλαδή εάν θα προχωρήσουν με ΣΔΙΤ ή όχι, αλλά με το εάν οι συμβάσεις είναι στην κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος.
Σχετικά με το νέο ΕΣΔΑ, επειδή έχει κατηγορηθεί ότι στο νέο σχεδιασμό υπάρχουν ζητήματα διαδικαστικού και νομικού περιεχομένου, ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι ο νόμος 4042/2012 δεν προέβλεπε τη νομική μορφή που θα έχει, η οποία θα καθοριστεί με νέα ρύθμιση.

Σε 45 ημέρες η καταβολή 10,4 εκατ.
ευρώ για τις παράνομες χωρατερές
Όσον αφορά στα πρόστιμα για τις παράνομες χωματερές (σ.σ. η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ για την αδυναμία της να κλείσει και να αποκαταστήσει τις παράνομες χωματερές και επιπλέον 14,5 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο μέχρι την οριστική της συμμόρφωση), ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι το πρόστιμο του τρέχοντος εξαμήνου μειώθηκε σε 10,4 εκατ. ευρώ και πρέπει να καταβληθεί μέσα στις επόμενες 45 ημέρες.
Στη Μεσσηνία, εκτός από τη Μαραθόλακκα, πρόστιμα έχουν επιβληθεί και στους Δήμους Μεσσήνης, Πύλου- Νέστορος, Τριφυλίας και Οιχαλίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί και παρά τις προειδοποιήσεις της Πυροσβεστικής για «ωρολογιακές βόμβες»