Σαράντος Στασινάκης: Ο Καλαματιανός που θεραπεύει τις ψυχές των Σουηδών

Σαράντος Στασινάκης: Ο Καλαματιανός  που θεραπεύει τις ψυχές των Σουηδών

Στη Σουηδία μάς οδήγησε αυτήν την Κυριακή το «ταξίδι» αναζήτησης Καλαματιανών που ζουν στο εξωτερικό. Εκεί «συναντάμε» τον ψυχίατρο Σαράντο Στασινάκη.
Ο Σαράντος Στασινάκης γεννήθηκε το 1985 και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Αποφοίτησε το 2003 από το 1ο Ενιαίο Λύκειο και σπούδασε Ιατρική στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2010 εργάζεται ως ειδικευόμενος γιατρός στην Ψυχιατρική Κλινική του Trollhαttan στη νομαρχία της Vαstra Gotaland. Τον προσεχή Φεβρουάριο ολοκληρώνει την ειδίκευσή του, αν και ήδη εργάζεται σε θέση επιμελητή στην κλινική στο τμήμα των εξαρτήσεων. Είναι ακόμη υπεύθυνος σπουδών των αγροτικών ιατρών για τον τομέα της Ψυχιατρικής του νοσοκομείου.
Τα τελευταία δύο χρόνια διατελεί χρέη ταμία στο προεδρείο της Εταιρείας Ειδικευομένων Ψυχιατρικής της Σουηδίας στη Στοκχόλμη, που διοργανώνει και το ετήσιο Συνέδριο Ειδικευομένων Ψυχιατρικής της Σουηδίας. Πρόσφατα, δε, έγινε μέλος του συμβουλίου που είναι υπεύθυνο για το πρόγραμμα σπουδών των ειδικευομένων Ψυχιατρικής της χώρας.

-Πόσο καιρό εργάζεσαι στο εξωτερικό και πόσο εύκολη ήταν η απόφασή σου να φύγεις;
Στη Σουηδία μετακόμισα το 2009. Απ’ όταν πέρασα στην Ιατρική είχα σχεδόν αποφασίσει πως, αν δε θέλω να περιμένω στις λίστες αναμονής για ειδικότητα μέχρι τα 30 μου, θα πρέπει να αναζητήσω την τύχη μου σε άλλη χώρα. Ουσιαστικά, λοιπόν, η απόφαση πάρθηκε αρκετά εύκολα και αρκετά νωρίς. Επέλεξα τη Σουηδία, γιατί η Ψυχιατρική εδώ είναι μια ειδικότητα με ιδιαίτερη βαρύτητα, με πολλές προοπτικές εξέλιξης και έρευνας. Ξεκίνησα σιγά σιγά να μαθαίνω τη γλώσσα, ενώ όσο περνούσε ο καιρός, η ιδέα ότι θα ζούσα σε μιαν άλλη χώρα της Ευρώπης μού φαινόταν αρκετά συναρπαστική. Οι καλύτεροι φίλοι μου και η αδερφή μου ήδη το έκαναν (όχι, βέβαια, στη Σουηδία), για διαφορετικό χρονικό διάστημα βέβαια ο καθένας, έτσι ήταν κάτι που ήθελα να κάνω κι εγώ. Οπότε μπορώ να πω ότι, όταν το 2009 πήρα το πτυχίο μου και έφθασε η ώρα να βρεθώ στη Σουηδία, ήταν για μένα η αρχή μιας περιπέτειας που, επιτέλους, είχε έρθει!

-Δυσκολεύτηκες στην ανεύρεση εργασίας στη χώρα που βρίσκεσαι;
Μου πήρε περίπου 7 μήνες να εγκλιματιστώ στο νέο περιβάλλον, να μάθω καλύτερα τη γλώσσα και να βρω δουλειά. Δεν μπορώ να πω ότι ταλαιπωρήθηκα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανεύρεση εργασίας. Η προσαρμογή σε μιαν άλλη χώρα, τόσο μάλιστα διαφορετικής κουλτούρας, όπως μια σκανδιναβική, δεν είναι πάντα εύκολη. Αν θες βέβαιa αρκετά κάτι, τα καταφέρνεις. Ο γονείς μου με στήριξαν πολύ και ψυχικά, όταν τα αποθέματα τελείωναν, αλλά και οικονομικά μέχρι να βρω δουλειά. Γενικά, ως ιατρός στη Σουηδία είναι αρκετά εύκολο να βρεις δουλειά λόγω της μεγάλης έλλειψης στις περισσότερες ειδικότητες.

-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στη χώρα που ζεις;
Όταν ζούσα στο Malmo, ένας Σουηδός φίλος με γνώρισε κάποια φορά στην παρέα του και λέει «από εδώ ο Σαράντος, είναι Έλληνας, οπότε τα ξέρει όλα, μπορείτε να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε». Για πολλά χρόνια οι Σουηδοί μας θεωρούσαν απογόνους φιλοσόφων που ζουν σε μια φανταστική καλοκαιρινή χώρα, που αποτελεί προορισμό διακοπών. Πλέον η οικονομική κρίση υπερισχύει στη σκέψη πολλών, αλλά ακόμα μπορεί να πει κανείς ότι οι Σουηδοί είναι ένας λαός που στην πλειονότητά του μας αντιμετωπίζει με συμπάθεια.

-Τι θα ήθελες να μεταφέρεις από την κουλτούρα της εκεί ζωής σου στην Ελλάδα;
Νομίζω την ηρεμία και την ευγένεια στην καθημερινή ανθρώπινη επικοινωνία. Οι Σουηδοί είναι λαός απλός από τη φύση του, ευγενικοί και εξυπηρετικοί. Οι άνθρωποι εδώ είναι ικανοποιημένοι με λίγα. Έχουν ένα μότο: Πάρ’ το ήρεμα! Νομίζω ότι ως Έλληνες θα το χρειαζόμαστε στην καθημερινότητά μας.

-Τρία πράγματα που πρέπει κάποιος να δει, αν επισκεφτεί την πόλη που βρίσκεσαι…
Μέχρι πριν από κάποιες μέρες θα έλεγα ότι μένω σε μια μικρή πόλη κοντά στο Goteborg, που είναι η συμπρωτεύουσα της Σουηδίας. Δυστυχώς, η πόλη μου την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστή από ένα τραγικό περιστατικό επίθεσης σε σχολείο από έναν 21χρόνο Σουηδό. Μένω, λοιπόν, στο Trollhattan, που απέχει περίπου 30 λεπτά με το τρένο από το Gοteborg. Είναι η πόλη της SAAB και της Volvo. Δεν είναι πολύ όμορφη, αλλά έχει πολύ όμορφη φύση. Υπάρχουν πολύ ωραίες διαδρομές στο δάσος που την περιβάλλει. Το Trollhαttan είναι γνωστό για τους καταρράχτες χάρη των οποίων γίνεται κι ένα τριήμερο φεστιβάλ τον Ιούλιο.

-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Καλαμάτα;
Ευτυχώς, λόγω της δουλειάς μου και των εφημεριών που κάνω, έχω αρκετή άδεια, οπότε είμαι στην Καλαμάτα, μεταξύ άλλων, περίπου τρεις φορές το χρόνo για διακοπές, άρα δεν μπορώ να πω ότι μου έχει λείψει παρά πολύ κάτι. Προφανώς τους δικούς μου και τους φίλους μου που ζουν στην Καλαμάτα θα ήθελα να τους βλέπω περισσότερο. Αυτό που ίσως μου λείπει είναι οι βόλτες στη θάλασσα χωρίς να χρειάζεται να φοράω σκουφί, κασκόλ και γάντια, αυτό είναι κάτι!

-Σκέψη για επιστροφή υπάρχει στο μυαλό σου;
Είναι πολύ δύσκολο να σου απαντήσω. Δεν ξέρω πώς θα έρθουν τα πράγματα στο μέλλον. Προς το παρόν, δεν είναι κάτι που σκέφτομαι, όχι τουλάχιστον μέσα στα επόμενα χρόνια.

Των Παναγιώτη Μπαμπαρούτση Κώστα Γαζούλη

Υ.Γ.: Αν έχετε κι εσείς κάποιον δικό σας που μεγάλωσε στην πόλη μας και πλέον ζει στο εξωτερικό, μπορείτε να μας στείλετε τα στοιχεία του για να έρθουμε σε επαφή.
Στείλτε email στο tharros1899@gmail.com ή μήνυμα στο Facebook στο https://www.facebook.com/TharrosNews