Τα μεγάλα “ψάρια” ξέφυγαν, εδώ είναι τα μικρά, είπε ο Λιμενάρχης στη δίκη

Τα μεγάλα “ψάρια” ξέφυγαν, εδώ είναι τα μικρά, είπε ο Λιμενάρχης στη δίκη

Αποκαλύψεις πρώην λιμενάρχη για το
λαθρεμπόριο τσιγάρων με πλοία από την Πυλία

Μεταμφιέσεις, κιάλια νυκτός, πολυήμερες παρακολουθήσεις, 18ωρη καταδίωξη και άλλα πολλά περιλαμβάνει η υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων που από χθες εκδικάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας με συνολικά 15 κατηγορούμενους.
Στο εδώλιο, βέβαια, κάθονται 7 άτομα, καθώς όλο το πλήρωμα και ο καπετάνιος, ουκρανικής καταγωγής, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2014, αφέθηκαν μετά την ανάκριση ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, με την υποχρέωση να διαμένουν σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο στον Άλιμο. Φυσικά, εξαφανίσθηκαν όλοι και τώρα διώκονται. Από τους 7 κατηγορούμενους που παρευρίσκονται, οι δύο είναι Πακιστανοί και οι μόνοι κρατούμενοι.
Ανάμεσα στους κατηγορούμενους που κάθονται στο εδώλιο είναι και πρώην αστυνομικός από την Αθήνα, ο οποίος αρνείται την ανάμειξή του, υποστηρίζοντας ότι στην περιοχή βρισκόταν γιατί έκανε διακοπές. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι θύμα συνωμοσίας των συγκατηγορουμένων του.
Η δίκη χθες, μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων, διεκόπη λόγω του προχωρημένου της ώρας και θα συνεχισθεί σήμερα με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Πρακτικές μυστικών πρακτόρων
Βασικός μάρτυρας χθες, η κατάθεση του οποίου διήρκεσε πολλή ώρα, ήταν ο τότε λιμενάρχης Πύλου.
Ο ίδιος ξεκίνησε την κατάθεσή του, υπογραμμίζοντας ότι στην περιοχή μας κυκλοφορούν πολλά πλοία που διοχετεύουν λαθραία τσιγάρα. Το συγκεκριμένο φορτηγό πλοίο με την επωνυμία «Nevidimyy» είχε εντοπισθεί πολλές φορές να κινείται μεταξύ Σαπιέντζας και Ζακύνθου και πάντα στα διεθνή ύδατα, όπου δεν μπορούν να το ελέγξουν. Ήξεραν ότι έκαναν «κοντραμπάτα» (λαθρεμπόριο), αλλά δεν είχαν καταφέρει να το πιάσουν και εκτίμησε ότι είχαν ανθρώπους που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των λιμενικών και των αστυνομικών και τους ειδοποιούσαν.
Για να καταφέρουν να τους πιάσουν, όπως είπαν, μεταμφιέσθηκαν σε τουρίστες, κυνηγούς και άλλα, ώστε να περνούν απαρατήρητοι. Η παρακολούθηση διήρκεσε περίπου ένα δεκαήμερο.
Σε μία από τις περιπολίες στη Μαραθούπολη, δύο λιμενικοί που προσποιούνταν το ζευγάρι είδαν σε χώρο επιχείρησης με ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ένα ταχύπλοο σκάφος με το όνομα «Ηλίου Άρμα» να είναι κρυμμένο και το έθεσαν σε παρακολούθηση. Ταυτόχρονα, όπως είπε ο πρώην λιμενάρχης, ειδοποίησε σκάφος του Λιμενικού και αεροπλάνο να βρίσκονται σε ετοιμότητα. Ένα βράδυ το σκάφος ρυμουλκήθηκε με τρακτέρ και το έριξαν στη θάλασσα. Ο ιδιοκτήτης του τρακτέρ είναι επίσης κατηγορούμενος και πληρώθηκε 100 ευρώ, χωρίς, όπως να υποστηρίζει, να γνωρίζει τι δουλειά θα έκανε το ταχύπλοο.
Δόθηκε εντολή, σηκώθηκε αεροσκάφος και νότια της νήσου Πρώτης, στα δικά μας χωρικά ύδατα, είχε σταματήσει το φορτηγό πλοίο «Nevidimyy», ενώ το ταχύπλοο «Ηλίου Άρμα» είχε πλευρίσει και φόρτωνε. Όπως διαπίστωσαν μετά, είχαν φορτώσει 50 κούτες με λαθραία τσιγάρα.

18 ώρες καταδίωξης
Ξεκίνησε επιχείρηση και όταν ενημέρωσαν ότι είναι το Λιμενικό, το «Ηλίου Άρμα» αποκολλήθηκε και ακολούθησε καταδίωξη για 4-5 λεπτά. Οι λιμενικοί πυροβόλησαν και τρύπησαν τα μπαλόνια του ταχύπλοου προειδοποιητικά και έτσι σταμάτησε. Στο σκάφος επέβαιναν δύο Πακιστανοί και ένας ψαράς από την περιοχή.
Το σκάφος του Λιμενικού από την Πύλο προσπάθησε να σταματήσει το φορτηγό πλοίο. Αυτό, όχι μόνο ανέπτυξε ταχύτητα για να διαφύγει, αλλά όσες φορές το Λιμενικό προσπάθησε να του κόψει την πορεία, το «Nevidimyy» επιχείρησε να τους εμβολίσει.
Ειδοποιήθηκαν κι άλλα σκάφη, αλλά και οι ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού και ξεκίνησε καταδίωξη, όμως το «Nevidimyy» δε σταματούσε. Κατευθύνθηκε προς την Κρήτη, με στόχο να διαφύγει προς Λιβύη. Τότε ειδοποιήθηκε μεγάλο σκάφος του Λιμενικού από την Κρήτη, κι όταν από το «Nevidimyy» νόμισαν ότι οι δυνάμεις από την Πελοπόννησο το εγκατέλειψαν, εγκλωβίσθηκε από τους λιμενικούς της Κρήτης και συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και το πλήρωμα. Διαπίστωσαν ότι ήταν όλοι ουκρανικής καταγωγής, από την Κριμαία, και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχαν φορτώσει από το λιμάνι Μερσίν της Τουρκίας 1657 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα.
Η καταδίωξη έληξε ύστερα από 18 ώρες, ενώ και τα έγγραφα που έφερε το πλοίο ήταν πλαστά. Κατά την καταδίωξη, δε, για να τους αποπροσανατολίσουν και να μπορέσουν να διαφύγουν, οι Ουκρανοί πέταξαν στη θάλασσα το σύστημα του πλοίου που ειδοποιεί για ναυάγιο και αμέσως σήμανε ψεύτικος συναγερμός στο υπουργείο και διπλανές χώρες.

Πέρασμα η Πύλος
Ο πρώην λιμενάρχης κατέθεσε ότι τα μικρά σκάφη κάτω των 500 κόρων δεν είναι υποχρεωμένα να έχουν δορυφορικό σύστημα για τον εντοπισμό τους και οι λαθρέμποροι χρησιμοποιούν πάντα τέτοια. Μάλιστα, είπε ότι νοτιοδυτικά της Πύλου έβλεπαν πολλά τέτοια σκάφη να κινούνται, ενώ πολλές φορές στις ακτές έβρισκαν πακέτα τσιγάρων. Σημείωσε δε ότι κατά τις δύο θητείες που υπηρέτησε στο Λιμεναρχείο Πύλου κατέσχεσαν συνολικά 17 πλοία με λαθραία τσιγάρα.
Για τον ψαρά που συνελήφθη πάνω στο ταχύπλοο, είπε ότι τον ήξερε στην περιοχή ως βιοπαλαιστή και «έπεσε από τα σύννεφα», όταν του είπαν ποιος ήταν κυβερνήτης. Συνεργάστηκε, όμως, με τις Αρχές και τους είπε ότι το έκανε, διότι είχε τεράστια οικονομικά προβλήματα, για να μεγαλώσει τα παιδιά του. Ακόμη, ότι τον ενέταξε στην ομάδα ο πρώην αστυνομικός που είναι κατηγορούμενος, τον οποίο είχε γνωρίσει όταν πήγε σε ιδιοκτήτη ενοικιαζομένων στη Μαραθόπουλη, ο οποίος επίσης είναι κατηγορούμενος. Η αμοιβή του θα ήταν 600 ευρώ το φορτίο. Επιπλέον, τους είπε ότι δε συμμορφώθηκε με το ταχύπλοο, για να κερδίσει χρόνο και να πετάξει την κάρτα sim του τηλεφώνου που του είχε δώσει ο πρώην αστυνομικός για να μιλούν. Όπως τους είπε, σε όλους είχαν δοθεί δεύτερα «καθαρά» κινητά με εντολή να πετάξουν τις κάρτες, αν συνέβαινε κάτι.
Οι δύο Πακιστανοί είπαν στους λιμενικούς ότι τους είχε στείλει Πακιστανός από την Αθήνα και για κάθε φορτίο η αμοιβή τους ήταν 80 ευρώ.
Ως ιδιοκτήτης του ταχύπλοου εμφανίζεται ένας κάτοικος Αθηνών, ο οποίος συνελήφθη τότε στη Ραφήνα και είναι κατηγορούμενος. Εκείνες τις ημέρες ο πρώην αστυνομικός με τη σύντροφό του και τον Αθηναίο ιδιοκτήτη του ταχύπλοου διέμεναν σε ενοικιαζόμενο κατηγορουμένου. Στην ίδια μονάδα διέμεναν και οι δύο Πακιστανοί. Στο χώρο εκεί, οι λιμενικοί εντόπισαν και μια βάρκα, η οποία ανήκε στον πρώην αστυνομικό και, όπως διαπίστωσαν στη συνέχεια, η μηχανή της είχε χρησιμοποιηθεί ως βοηθητική στο ταχύπλοο «Ηλίου Άρμα».

Θα τον κάνω ναύαρχο…
Ο πρώην λιμενάρχης κατέθεσε πως όταν συνέλαβαν τελικά τον πρώην αστυνομικό, κάποια στιγμή δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί, λέγοντας στους λιμενικούς να ειδοποιήσουν τον λιμενάρχη, ότι «θα του δώσει τέτοια στοιχεία που θα κάνουν πάταγο και θα τον κάνουν με τη μία… ναύαρχο». Τελικά, όπως είπε ο μάρτυρας, λίγο πριν οδηγηθούν οι συλληφθέντες στον εισαγγελέα, ο πρώην αστυνομικός τούς αποκάλυψε ότι υπάρχει ένα φορτηγό όχημα με τσιγάρα. Οι λιμενικοί πήγαν στο σημείο και πράγματι βρήκαν το φορτηγό με 100 κούτες τσιγάρων, ίδιας μάρκας όπως είπε, με αυτά που ήταν το φορτηγό πλοίο «Nevidimyy». Κατέθεσε δε κατηγορηματικά ότι αυτά τα λαθραία τσιγάρα δεν είχαν εκφορτωθεί από το «Nevidimyy» το επίμαχο βράδυ, αλλά πιθανότατα κάποιες ημέρες νωρίτερα.
Συνολικά, από το φορτηγό πλοίο, το ταχύπλοο και το φορτηγό όχημα κατασχέθηκαν πάνω από 11 εκατομμύρια τσιγάρα.
Ο πρώην λιμενάρχης κατέθεσε, επίσης, πως όταν τους είχαν οδηγήσει στο δικαστικό κτήριο της Κυπαρισσίας, άκουσε τον ιδιοκτήτη του ταχύπλοου να λέει στον πρώην αστυνομικό ότι αν του δώσει 50.000 ευρώ, θα τα πάρει όλα πάνω του.
Κλείνοντας την κατάθεσή του, υποστήριξε πως αυτοί που κάθονται στο εδώλιο είναι «πολύ μικροί» στην τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτοί δεν είναι καν στρατιώτες, άντε το πολύ να είναι κι ένας δεκανέας», δηλώνοντας την πεποίθησή του ότι τη διεύθυνση της υπόθεσης στη συγκεκριμένη περιοχή, σε εκείνο το περιστατικό, είχε ο πρώην αστυνομικός, αλλά επισημαίνοντας και πάλι πως μπροστά στο συνολικό κύκλωμα και ο ρόλος αυτού είναι μικρός.

της Βίκυς Βετουλάκη